Last news in Fakti

5 Април, 2023 19:52 1 212 14

Латвия планира да въведе отново военната служба заради Русия

  • латвия-
  • военна-
  • служба-
  • задължителна-
  • война-
  • русия

В отговор на продължаващата война на Русия

Латвия планира да въведе отново военната служба заради Русия - 1
Източник: Shutterstock

Латвия планира въвеждането на военна служба в отговор на продължаващата война на Русия срещу Украйна, съобщи ДПА, като цитира министерството на отбраната.

Латвийският парламент прие днес необходимите изменения в законодателството. На първо място, военната служба ще бъде постепенно възстановена от средата на тази година нататък, първоначално на доброволен принцип. От следващата година тя ще стане задължителна.

Промяната идва, след като през 2007 г. Рига отмени задължителната военна служба и превърна въоръжените си сили в професионална армия, подпомагана от доброволчески войски.

Латвия граничи с Русия, както и с Беларус - един от съюзниците на Кремъл. "След бруталната широкомащабна на атака на Русия срещу Украйна живеем в нова геополитическа реалност", заяви министърът на отбраната Инара Мурниеце.

Възобновяването на военната служба е "отговорът на Латвия на новата ситуация със сигурността в нашия регион, защото от опита на Украйна знаем, че без морално стабилно и подготвено общество не е възможно да се противопоставим на агресора", заяви тя.

Военната служба ще обхване мъже на възраст между 18 и 27 години. Жените могат да се включат доброволно в 11-месечния период на военно обучение.

Латвийците, които откажат да служат във въоръжените сили поради религиозни или други лични убеждения, могат вместо това да полагат общественополезен труд в структури, подчинени на министерството на отбраната, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още от юли

    19 5 Отговор
    тук какво ли чакаме ? хамерика ни готви поне европейска война.

    Коментиран от #10

  • 2 хаха

    25 3 Отговор
    Наборната служба ще бъде от 5000 новобранци на година, толкова е населението на тази кочина,, защото другата половина избяга на Запад.
  • 3 Само така!

    25 1 Отговор
    И вие трябва да си дадете квотата от пушечно месо,иначе кви европеиди сте?
  • 4 Сибирски крепостен

    1 18 Отговор
    Имат си убави къщи, коли, телевизори, перални, изобилие от алкохол и най вечебидета, а и просторите им са отрупани от могобельо, требе да си ги вардят щото ние от Сибир опоскаме всичко наред. Лошото ,че вече с в НАТО и ще ни разкатаятрубашките. Свършиха отдавна хубавите години на сесерето, когато ги грабехмебезогледно.
  • 5 соломон напасания

    21 1 Отговор
    Защо Макарона и след него фандер Лайненен също ще ходи в Китай ?Ами защото Си не ще и да чува за Байгъна . А Байгъна понеже е обиден изпраща пуделите си да изиграят ролята този път на пощенски гълъби !

    Коментиран от #6

  • 6 Историк

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "соломон напасания":

    Не крия,че безкрайно уважавам другаря Си-велик! Но сега всички ходят понеже наскоро бе преизбран,а протокола повелява когато си отново лидер,особенно на свръх сила да дойдат и да ти честитят! Събитие сходно със предстоящата кралска коронация във Великобритания!
  • 7 ПУТИН ПУСНА ГАЗ

    1 2 Отговор
    И нежно се почеса в чатала
  • 8 Сатана Z

    13 1 Отговор
    Малиииии,Латвийските наборници—фашаги не могат да напълнят един ресторант и ще трябва да търсят доброволци от съседните села в Литва и Естония.

    Z
  • 9 А за Литва да кажа...!

    5 0 Отговор
    Днес президента подаде оставка,защото до сега е крил,че е бил член на КПСС и са го разкрили...!
    Будала!Няма да си каже,като нашата Буцка,че е разтривал ушите на Брежнев...,Ами шикалкави пак до сега...!
  • 10 къде

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Още от юли":

    ще ги настанят наборниците, които хич не са малко, които не са служили, говорим от набор 87 до набор 04- казармите са в руини и ги няма вече....
  • 11 Ужас безкрай

    2 7 Отговор
    А в България, кога? Толкова много "патриоти" чакат да ходят в казармата. Най-вече от "Възраждане".

    Коментиран от #12

  • 12 можем ли

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ужас безкрай":

    да изхранваме наборна армия, та те теглят заеми за заплати и пенсии, освен това казармите за унищожени, техника няма, квото е имало е заминало или му предстои да замине по предназначение за наша сметка.
  • 13 Точно Така

    6 0 Отговор
    Още една правилна стъпка в посока "Изчезващите Прибалтийски Републики"
  • 14 На български

    1 0 Отговор
    не можеш ли да пишеш
Новини по държави: