Last news in Fakti

10 Април, 2023 04:38 2 670 23

10 април 1979 г. Първият космонавт на България

  • георги иванов-
  • космонавт-
  • българия-
  • ссср

Причината за аварията остава неизвестна

10 април 1979 г. Първият космонавт на България - 1
Снимка: Архив

На 10 април 1979 г. в 20:34 ч. е изстрелян космически кораб с първият български космонавт Георги Иванов

1979 г. в 20:34 ч. московско време в Космоса е изстрелян космическият кораб „Союз 33”, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е Николай Рукавишников.

Основната цел е скачване със станцията „Салют 6”, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15”, „Средец” и „Пирин”. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз 32” и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур в 20.34 ч. (московско време), корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют 6”.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют 6”. След приближаване на 3 км и установен визуален контакт, внезапно отказва основният двигател на кораба „Союз 33”. Той трябва да работи в продължение на 6 секунди, но се самоизключва след първите 3 секунди, а екипажът в станцията „Салют 6”, който наблюдава опита за скачване, вижда искра от главния двигател по посока на резервния в момента на неочакваното изключване. Отказва и системата „Игла”. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат.

Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от земята вземат решение за по-нататъшните действия. Както се очаква, скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция. Екипажът на „Союз 33” започва да се приготвя за връщане на Земята.

Главният конструктор на кораба Юрий Симеонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане. Резервният двигател сработва, но не се самоизключва след 188 секунди, както се очаква. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време от 25 секунди, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл.

При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G (98 м/с²) за над две минути. Космонавтите издържат това ускорение благодарение на жестоките наземни тренировки по време на подготовката им. Когато се приземяват, те се намират на 320 км югоизточно от Джезказган. Направили са 31 пълни обиколки около Земята. В Космоса прекарват 1 ден, 23 часа и 1 минута.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата, припомня блогърът Дани Иванов.

Научните експерименти, които не успяват да бъдат извършени от „Союз 33”, впоследствие биват успешно проведени на станцията от Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени и на специалистите от БАН. Днес спускаемият апарат на космически кораб „Союз 33” се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    55 12 Отговор
    Тогава имахме държава
    Тогава имахме държавници....

    Коментиран от #7, #8

  • 2 Калпазанин

    44 9 Отговор
    Тцтцтцтцт все сороси, и после руснаците били лоши. А кога ше прочетем за третия излетял с краварин
  • 3 Урюрвкос

    18 10 Отговор
    за да замажат гафа ни дадоха много информация получена от Космоса, която се използва и до ден днешен. Масиви от данни за нефт и газ в черноморския шелф. Карти със гравиметрични изкривявания (аномалии) на нашата територия и др неща за които тогава не бяхме и чували.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесни стари пенции

    12 13 Отговор

    До коментар #5 от "Цецо":

    Първият руски космонавт е кучето Лайка.
  • 7 Тогава

    14 38 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    СССР обичаше да прави пропагандни представления за колониите си. Пратиха космонавти и от други държави с държавници - Афганистан, Монголия, и т.н. А ние, наивниците, си мислехме, че България е голяма работа понеже българин в взел участие в неуспешен космически полет. Добре, че Георги Какалов се завърна на Земята жив и здрав.

    Коментиран от #10, #14

  • 8 Точно

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Разкрит сега..
  • 9 От страни

    26 10 Отговор
    Ще имаме пак космонавти ама когато бъдем пак с Русия. Да живее дружбата на Русия и България.

    Коментиран от #15

  • 10 И атомни централи

    33 6 Отговор

    До коментар #7 от "Тогава":

    им направи и индустриализация и въоръжение и др. работи.После други "партньри" им ги разрушиха.
  • 11 космо нафта

    2 10 Отговор
    накакалофф 😆
  • 12 Така така

    27 4 Отговор
    Извинявам се , но на Народна Република България някак си една думичка разлика, а тооолкова голяма в полза на НРБ
  • 13 Възхитен

    7 8 Отговор
    Герои!
    Това натоварване да не би да е грешка в цифрата?
    При 10 G би се очаквало да се пръсне кръвоносната система.
  • 14 Обективист

    17 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тогава":

    Е тъй де, ама тогава в БАН наистина разработваха полезна космическа апаратура, която се използуваше при полетите в СССР, а сега......................

    Коментиран от #23

  • 15 все вътре

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "От страни":

    Космонавт ще имаш свобода няма да имаш,ще те затворят пак насилствено в кошарата,ще ти дадат в ръцете едни червени знаменца и цял ден ще блееш колко обичаш кошарата и чобанина си. Не, Благодаря. Човек е роден да бъде свободен,45 години комунистическо робство ми стига

    Коментиран от #16, #20

  • 16 ЕВРОНЮЗ

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "все вътре":

    И аз се чувствам жалък и унизен когато родината ми е колония на Кралството на Хамбургрера и член на Организацията за Държавен Тероризъм и политически убийства наречена НАТО.

    Коментиран от #18

  • 17 Мухаа,хаа!

    1 2 Отговор
    Водеща новина по всички медии: Днес излетя третия български космонавт.Изстрелване и полет успешни! Полета е планиран по случай триста годишнината от полета на първия Български Космонавт,в зората на космическите полети.В далечната 1979 година излита първия българин - Георги Иванов.С огромната помощ на нашите ръководител и водач: Световните хамерички щати!
  • 18 все вътре

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "ЕВРОНЮЗ":

    Свободен си да отидеш в Русия, даже може и в Северна Корея. Разбираш ли? Имаш Свобода, която я нямаше в комунистическото робство. Тук ти решаваш съдбата си,ако не ти харесват едните политици, гласуваш за другите. Но при комунистическото робство нямаш тази свобода и да гласуваш,нямаш свободата да ходиш където по света желаеш,нямаш свободата даже да живееш в друг град в Родината си. Не, благодаря. 45 години комунистическо робство ни стигат. Все едно да искам пак турско робство. Човек трябва да бъде свободен. Това е най хубавото,Свободата.

    Коментиран от #21

  • 19 856

    1 2 Отговор
    Това е втората най-голяма авария в космоса след Аполо 13. И тя завършва без жертви. По вестниците даже излъгаха, че са се скачили със станцията. Всичко се знае, но скриха истината и до ден днешен. Който търси намира. Не е 10G и не е 2 минути. 8G няколко секунди. Рукавишников припада. Нашият - не. Коръбът е нова модификация. Преразгледана е цялата космическа програма. Полетите, след това, са пъти по безопасни! Аварията се изучава от космонавтите в селия свят.
  • 20 От страни

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "все вътре":

    То па голяма свобода днес - да береш дупета или да миеш ягоди. Или обратното че все ги бъркам - да миеш ягоди и да береш дупета. За еди ръждясали голфове на по 20 години се продадохте. Айде вас ви мани ми проддохте държавата.
  • 21 От страни

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "все вътре":

    Такива като теб никога не са свободни. твоята свобода е илюзия. Ще те видя когато се интегрираме плътно в Европа и дойдат ония джендъри да ти взимат децата и да те оправят. Да ти видя свободата тогава. Да забранят двигателите бензинови и да видя колко от вас ще се втурнт да дадат по 50-60 хиляди лева за един електрокар от магазина. Така пеща ще си ходите глупаците.... Или магаренцето с каручката и диии-ии...

    Коментиран от #22

  • 22 От зад

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "От страни":

    Докато дойде това време вече ще има 20-годишни електрокари по 1000 лв а ти си карай каручката
  • 23 Е тъй де

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Обективист":

    Трябвало е да извършат 28 експеримента с разработена изцяло българска апаратура. Пак добре, че живи кацнаха на земята. Помня как в цяла София настана паника и хукнаха да събират вестниците, които възхваляваха това космическо чудо. Е, имаше и ранобудни читатели, които успяха да си купят, преди да ги приберат от будките.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания