Last news in Fakti

7 Април, 2023 08:50 779 21

Руската прокуратура иска 25 г. затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • опозиция-
  • опозиционния политик-
  • владимир кара-мурза-
  • затвор-
  • съд-
  • руската прокуратура

41-годишният Кара-Мурза е един от малцината изявени опозиционни фигури, останали в Русия и продължили да говорят открито срещу президента Владимир Путин, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Руската прокуратура иска 25 г. затвор  за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза - 1
Снимка: Shutterstock

Руски прокурори поискаха вчера 25 години затвор за опозиционния политик Владимир Кара-Мурза, срещу когото се гледа дело при закрити врата по обвинения, включващи измяна, съобщи адвокатката му, предаде Ройтерс.

41-годишният Кара-Мурза е един от малцината изявени опозиционни фигури, останали в Русия и продължили да говорят открито срещу президента Владимир Путин, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Кара-Мурза беше арестуван преди година и обвинен в разпространяване на фалшива информация за въоръжените сили. Той беше обявен за „чуждестранен агент“ – термин, свързан с шпионаж, с който руските власти определят дейността на редица активисти и журналисти.

Часове по-рано американският телевизионен канал Си Ен Ен излъчи интервю с Кара-Мурза, в което той каза, че Русия се управлява от „режим на убийци“.

През октомври адвокат на Кара-Мурза каза, че подзащитният му е разследван и за измяна, за което може да получи до 20 години затвор. Това обвинение е във връзка с три негови публични изказвания.

Те включват обръщение към Камарата на представителите в щата Аризона, в което той обвини Путин, че бомбардира украински домове, болници и училища.

Кара-Мурза е обвинен също в участие в „нежелана организация“ заради предполагаемите му връзки с два опозиционни форума, базирани в чужбина.

В изявление на 13 март тай каза, че ще се бори срещу всички обвинения, защото те се основават на „политическо отмъщение“. Кара-Мурза сравнява формулировката им с онази, използвана от тайните служби на Сталин НКВД през 30-те години на миналия век, когато дядото на Кара-Мурза е бил изпратен в ГУЛаг - в затворнически лагер в руския Далечен изток.

Кара-Мурза има британско и руско гражданство и беше на погребението на американския сенатор Джон Маккейн през 2018 г.

Опозиционерът беше близък помощник на руския опозиционен лидер Борис Немцов, застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

Адвокатката на кара-Мурза Мария Ейсмонт каза пред журналисти, че процесът навлиза във финалната си фаза по-бързо от очакваното. Ейсмонт съобщи, че Кара-Мурза е отслабнал със 17 килограма от задържането си в предварителен арест досега.

Адвокатите не Кара-Мурза по-рано казаха, че той страда от полиневропатия – нервно разстройство в резултат от два опита за отравянето му, заради които той изпада в кома през 2015 и 2017 г.

Руските власти отрекоха неговите твърдения, че службите по сигурността носят отговорност и за двата инцидента.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоя е на чешмичка

    16 11 Отговор
    при американците.
    Айде нема нужда.
  • 2 Недай

    18 12 Отговор
    си боже да си роден в Русия. Да живееш в диктатура, да ходиш с наведена глава и да не смееш да се обадиш, камо ли да изразиш мнение... ще те пратят да цепиш камани в сибир до живот само за една изказана грешна дума.

    Коментиран от #11, #13, #21

  • 3 шегичка

    14 4 Отговор
    Що бе на опозиционния Тръмп по-малко ли му искат
  • 4 КОТарАК

    13 13 Отговор
    истински обичащите РУСИЯ , трябва да са срещу ПУтанита ,който погреба бъдещето на няколко поколения.вече карат студентите да учат китайски вместо западни езици

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Урюрвкос

    6 6 Отговор
    още едно доказателство че ако родителите са талантливи то природата си почива над децата им и те са жалки нищо не струващи копия
  • 6 Летописец

    12 8 Отговор
    В Украйна за тези предателство вече да са го разстреляли . Както украинската хунта разстреля в центъра на Киев собствения си преговарящ на мирните преговори с Москва .

    Коментиран от #12

  • 7 Диктата

    9 9 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    От 2024 задължавам всяко русначе учениче да си пише писма с някое другарче китайче. Който не изпълни затвор!
  • 8 И ти го учи

    4 6 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Ще ти трябва, това е бъдещето.
  • 9 Перо

    5 7 Отговор
    Напишете от каква етнос е “опозиционния лидер”! Обвинението в шпионаж е много малка част в закона за чуждестранните агенти, който касае изключително регистрацията на всички юридически лица и чужди представители, финансирани от вън! По тази линия, всички престъпни, криминални елементи и идеологически диверсанти, финансирани от вън, искат да се минат като репресирани опозиционни лидери, разчитайки на подкрепа от световната ционистка менажерия!

    Коментиран от #19

  • 10 Диктатура

    5 5 Отговор
    в действие. Господ да пази.
    Щу народ изби диктатора.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Нищо и никой не може

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Летописец":

    да се мери с режима на путлер. Унищожителя на всичко руско.
  • 13 Ами то

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Недай":

    Затова на Блатника освен да се налива , друго не му остава .
    Нон стоп пияни . Робството по лесно се издържа .
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    6 4 Отговор
    Другият “опозиционен лидер” Навални беше арестуван по искане на ръководството на френска фирма за кражба на пари и веднага беше обявен за “светец” и “опозиционен лидер” срещу Путин, от ционистката менажерия! Включи се и БГ слугинажа в чужбина, в това мероприятие!

    Коментиран от #17

  • 16 В руския

    6 2 Отговор
    ... концлагер няма истинско правосъдие. Факт.
  • 17 Не позна

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    "Другият “опозиционен лидер” Навални беше арестуван по искане на ръководството на френска фирма за кражба на пари" Това е абсолютна лъжа. Руската прокуратура се "самосезира" за "уж" злоупотреби, които обвинения самата френска фирма директно ОПРОВЕРГА. Тази информация е достъпна. ЕДИНСТВЕНИТЕ твърдящи, че такива е имало от Навални, са руските власти.
  • 18 Някой

    6 5 Отговор
    Представете си какво ще стане. ако американски политик излезе и каже, че САЩ се управлява от убийци. Дали няма да му спретнат едно (поне 45) обвинение за измяна и други? Виждате ли какво става с Тръмп?
    Тъй че, не виждат гредата в своето око, но сочат към сламката в окото на другия.
  • 19 наблюдател

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Перо":

    до 9 в московската федерация няма значение етноса защото е федерация
  • 20 куку

    5 2 Отговор
    още един нахални..и него го тровиха два пъти..ей тези руснаци..не са научили да го правят от раз..все спестяват от новичок..
  • 21 Ами

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Недай":

    Камъни може да цепиш или не цепиш,но теб съснсигурност.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания