В последната си сводка за развитието на войната в Украйна Институтът за изследване на войната (ISW) във Вашингтон обръща голямо внимание на плановете за формиране на "щурмови роти Z" в рамките на редица части и формирования на руската армия. За тези планове беше съобщено преди почти 24 часа в Туитър от анонимен, но активен потребител, наричащ себе си украински офицер от резерва. Темата включва снимки на документи, чиято автентичност не може да бъде проверена все още, а и потребителят @Tatarigami_UA не уточнява как се е сдобил с документите.

Въпреки всички тези уговорки, ISW коментира плановете "Щурм Z".

Ако се вярва на тези документи, се предлага щурмовите роти Z да бъдат сформирани от резервисти (от типа "БАРС"), които да действат в особено трудни условия - най-вече в градски райони и да превземат укрепени пунктове на украинската армия. Те не са предвидени в руските устави, така че не е ясно как ще бъдат прикрепени към съществуващите части и формирования - а документите дават доста дълъг списък с тях. Един от примерите е за формиране на такива елементи в рамките на на 8-а армия (Южен военен окръг) и 1-ви армейски корпус - въоръжените сили на Донецката народна република.

От 100-те души личен състав на ротата 80 са в четири щурмови групи от по 20 души всяка: 10 са "отряди за превземане" и 10 са отряди за огнева поддръжка, с ротен команден елемент от 2 души, бойна инженерна група от 5 души, разузнавателна група от 8 души, група за медицинска помощ от 3 души и екипаж за безпилотни апарати от 2-ма души.

Щурмовите роти ще трябва да преминат през допълнително обучение, но само за 10-15 дни, което според ISW е напълно недостатъчно дори и за резервисти с известен опит.

Тези нови подразделения ще действат в района на Донецк и Авдеевка, заключават анализаторите на ISW въз основа на формированията, към които се предлага да бъдат прикрепени. Руската армия не е постигала тактически успехи досега в този район, но явно руското командване очаква от тях да помогнат надграждането на тези незначителни успехи. ISW обаче се съмнява в основателността на тези изчисления, като се има предвид окаяното състояние и ниския морал на действащите там бивши "народни милиции" на ДНР, въпреки че те вече са "официално" интегрирани в руските въоръжени сили.

Всяка рота "Щурм Z" се създава извън структурата на конвенционалните армейски части и очевидно се формира от новоназначени резервисти и се прикрепя по някакъв начин към съществуващи руски полкове и бригади, вместо да добавя допълнителни средства или да осигурява специализирано обучение на съществуващите роти на фронта. Засега не е ясно как тези подразделения "Щурм Z" се вписват в руските командни структури на ниво батальон и нагоре и защо руските части формират нови роти, продължавайки една постоянната руска тенденция по време на войната в Украйна да се разрушават доктриналните структури на подразделенията.

На срещата на 5 и 6 април между президента на Беларус Александър Лукашенко и президента на Русия Владимир Путин вероятно се е обсъждала по-нататъшната интеграция на съюзните държави, а Путин се е съсредоточил върху засилването на руския икономически контрол върху Беларус. Путин и Лукашенко проведоха среща на четири очи на 5 април и присъстваха на заседание на Висшия държавен съвет на Съюзната държава на 6 април, за да обсъдят усилията за интеграция по теми, свързани със сигурността, икономиката, отбраната, културата и хуманитарните въпроси. Путин заяви, че руските и беларуските официални лица са изпълнили 74% от 28-те програми на Съюзната държава и изтъкна създаването на съвместна система за косвени данъци, мерките за формиране на общи стандарти за руските и беларуските промишлени предприятия и усилията за уеднаквяване на беларуското и руското търговско законодателство.

И Путин, и Лукашенко са отбелязали, че руските и беларуските официални лица са съсредоточени върху мерки за заместване на вноса вероятно за смекчаване на западните санкции и подкрепа на микроелектронната промишленост. Путин заяви, че руските и беларуските официални лица продължават процеса на създаване на съвместен пазар на нефт и газ и работят по изготвянето на споразумение за формиране на единен пазар на електроенергия. Кремъл вероятно развива дългогодишните си усилия за поглъщане на елементи от отбранителната индустриална база на Беларус и двете държави вероятно използват усилията за икономическа интеграция, за да увеличат текущите си мерки за избягване на санкции. Путин и Лукашенко също така вероятно подчертават засилването на икономическото сътрудничество, за да подкрепят продължаващите си усилия за успокояване както на руската, така и на беларуската общественост, че западните санкционни режими няма да имат дълбоки и дългосрочни последици.

Путин и Лукашенко обсъдиха също така двустранни въпроси на сигурността по време на срещата си на четири очи и на заседанието на Висшия държавен съвет, но официалните информации от Кремъл и Беларус не дадоха много конкретни подробности за тези дискусии. Путин и Лукашенко заявиха, че руски и беларуски официални лица са започнали работа по Концепция за сигурност на Съюзната държава. Лукашенко заяви, че вече функционира една съвместна руско-беларуска регионална система за противовъздушна отбрана, като вероятно имаше предвид неотдавнашното разполагане на руски системи за противовъздушна отбрана С-400 в Беларус. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди на 6 април, че Лукашенко и Путин не са обсъждали разполагането на руски стратегически ядрени оръжия в Беларус след изявлението на Путин от 25 март, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Лукашенко използва шаблонна реторика, което продължава да показва, че той няма намерение да включва Беларус допълнително във военните усилия на Русия. Лукашенко и преди е използвал подобна реторика в опит да оправдае съпротивата срещу натиска на Кремъл да продължи да подкрепя руските военни усилия в Украйна, като твърди, че Беларус трябва да защитава западния фланг на Съюзната държава. ISW вече е давал оценка, че Лукашенко все повече губи пространство за маневриране спрямо Кремъл на фона на постоянната кампания на Кремъл за оказване на натиск за официализиране на руско-беларуската Съюзна държава. Лукашенко може би се съгласява на по-нататъшни стъпки за интеграция, като същевременно отхвърля вероятно друго по-голямо искане на Путин за пряко участие на беларуските сили във войната на Русия срещу Украйна.

Китай продължава да омаловажава подкрепата си за Русия и да демонстрира, че обявеното за "безгранично" руско-китайско партньорство има граници, като така затвърждава позицията си, че няма да бъде истински неутрален арбитър във войната.

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на 6 април и призова Си да "вразуми Русия" и да "върне всички на масата за преговори". Си заяви, че Китай "се застъпва за мирни преговори и търси политическо решение", но без да навлиза в съществени подробности или да приписва вина. Запазеният неутрален статут на Китай и продължаващите разговори със западните лидери, отказът да осъди открито Запада, както и пренебрегването на отношенията с Русия, както и отказът от конкретна подкрепа за нея, вероятно са източник на продължаващо разочарование за руския президент Владимир Путин. Двусмислените коментари на Си обаче не показват сериозни намерения от страна на Пекин да окаже открит натиск върху Русия да прекрати инвазията в Украйна, което би било необходимо за сериозни мирни преговори.

Основни изводи за фронтовата линия:

  • Руските сили проведоха ограничени сухопътни атаки по линията Купянск-Сватове-Кремина.
  • Руските сили продължиха сухопътните атаки във и около Бахмут и по линията Авдийвка-Донецк.
  • Украински официални лица посочиха, че руските сили са в състояние да поддържат подходящ темп на артилерийски обстрел в приоритетни райони на фронта за сметка на други сектори.
  • Възможно е руските сили да са изтеглили оборудване от окупирания Крим за пребазиране на други места в Южна Украйна от страх от украинска контраофанзива.
  • Руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети предприятия от руската отбранително-промишлена база (ОПБ) в Нижегородска област, за да проследи изпълнението на държавните поръчки в областта на отбраната.
  • Руският президент Владимир Путин проведе срещи на четири очи с руските окупационни власти.