7 Април, 2023 12:24 1 210 22

Ердоган: Турция ще се превърне в една от най-големите икономики в света

  • турция-
  • ердоган-
  • избори-
  • революция-
  • икономика-
  • силна

В интервю турският президент говори за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 май,

Ердоган: Турция ще се превърне в една от най-големите икономики в света - 1
Източник: Shutterstock

Стъпка по стъпка Турция се придвижва към своята цел – да се превърне в една от най-големите икономики в света, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за списание „Критерия“, цитирано от Анадолската агенция.

В интервюто Ердоган говори за предстоящите президентски и парламентарни избори на 14 май, за строителните и възстановителните действия след земетресенията в началото на февруари, за актуалните световни теми и за приноса на Турция към тях.

В отговор на въпроса каква е оценката му за ролята на политическата воля, политическата стабилност и лидерството в развитието на страната, турският президент заяви, че по време на неговото управление Турция е осъществила тихи революции с най-всеобхватни демократични реформи и е предприела революционни стъпки в сферата на инвестициите и в разработването на националните и вътрешните проекти, предаде БТА.

Ердоган подчерта, че управлението му е дало начало на нова ера в областта на здравеопазването, образованието, правосъдието, сигурността, транспорта, туризма, инвестициите в енергетиката и селското стопанство.

„Ние повишихме потенциала на нашата държава, като вложихме в икономиката на страната най-големите инвестиции в историята. Направихме революция на начина на мислене в отбранителната промишленост. Това е период на революции в почти всички области. (…) С новите си достижения ще преследваме решително целта нашата страна да се превърне в център на стабилността и силата в света“, заяви Ердоган. Турският президент допълни, че управлението му ще продължи своята политика на инвестиции, услуги, развитие и реформи „без да забавя темпове“.

Ердоган подчерта също, че Турция се обявява за прекратяване на военните действия в Украйна и за установяване на дългосрочен мир в региона.

„Смятаме, че с дипломатически усилия може да се решат проблеми с различна трудност, в това число войната и мира. Това беше доказано с постигането на черноморската зърнена сделка, където нашата страна изигра ключова роля“, заяви Ердоган.

Лидерът на турската държава подчерта успехите и постиженията на Турция в отбранителната промишленост.

„Нашите показатели за износ по отношение на отбранителната индустрия значително се повишиха в последните години. Преминахме границата от 4,3 милиарда долара. В следващите години тази цифра значително ще нарасне и Турция ще стане много важен играч на световния пазар на отбранителни продукти. Първоначално ще достигнем износ от десет милиарда долара, а по-късно той ще възлиза на 50 милиарда долара. Нашата армия ще достигне до равнище на стратегическо възпиране. Турция в тюркския век ще се превърне в технологична сила“, каза в заключение турският президент.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сарая

    25 23 Отговор
    Турция ще стане голяма икономика чак когато и китайците кажат: Аман от тия турски боклуци !
  • 2 Жссттт

    20 21 Отговор
    Тоя се беше скрил , сега пак почна да надига глава.
  • 3 Ще..Ще..Ще..

    18 21 Отговор
    Ама когато Истамбул си върне старото име.Нали уж бяхте против "смяната на имената"?

    Коментиран от #7, #21

  • 4 Гост

    19 21 Отговор
    Популисте...популисте..виж си икономиката...добре че Ви налазиха нашенците на пазар та да живнат малко търговците Ви...

    Коментиран от #12, #16, #17

  • 5 тикви турски

    18 21 Отговор
    На избори всички обещават, а това го слушаме от доста години, резултата е все по бедна и загиваща Турция под упралението на този крадец!
  • 6 Пожелавам успех

    17 16 Отговор
    На Ердоган на изборите.

    Коментиран от #11

  • 7 Да,да

    13 12 Отговор

    До коментар #3 от "Ще..Ще..Ще..":

    като Русчук,Филибе и много други
  • 8 !!!?

    16 18 Отговор
    Ердоган лъже повече от Путин и Копейкин взети заедно !!!?
  • 9 Чичо Сюлейман

    25 16 Отговор
    Браво на Президента на Турция!
    Ердоган преди всичко е Държавник,национален и народен политик защитаващ интересите на Турция...
  • 10 Този грузинец

    14 17 Отговор
    В своята борба освен лично за своя интерес поставя на преден план и интересите на държавата си
  • 11 А пък аз НЕ

    14 17 Отговор

    До коментар #6 от "Пожелавам успех":

    Не забравяй той е от котилото на ислямски братя. Мястото му е до Садам
  • 12 Боже Боже

    33 15 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Турците се надявали на бедния ганьо да им задвижи икономиката с покупка на перилни препарати от Едирне 😂😂😂. За разлика от ганьо, турците имат работеща икономика, която произвежда всичко и изнася навсякъде по света. Седни един ден и брой хилядите турски Тирове с турска стока, които пресичат ежедневно България по посока Запад. И това е само единия път,а има още по въздух и вода......Ти първо се научи мартенички да правиш,а не да се надяваш на китайски внос

    Коментиран от #19

  • 13 Ха ха ха

    15 18 Отговор
    И тоя го тресе манията за величие като Путлер .
  • 14 Мунчо юмручето

    13 14 Отговор
    Тоя го е напекло слънцето сериозно може и нещо странно да е пил
  • 15 КОН бе КОН

    10 1 Отговор
    пак ма е ритал
  • 16 Българските турци

    23 11 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Сега ви е весело и остроумно се бъзикате , но точно вие сте казали " Този който се смее последен се смее най добре" ! Животът ви е малоазиатски комплекс... ще преглътнете и това и то не само вие а и ония технологични държави с умни хора !...Думите на Ердоган не са предизборен популизъм , нито са арогантност на диктатор , нито пък заплашителни брътвежи а са показател за пълна и сериозна решителност !!!
    Става въпрос за "фантасмагории " като водородни реактори , ториева ядренна технология, за мощни двигатели с над 1500 кс ,безпилотни изтребители и ракетна технология , индустрия и производство на бор и продукти с принадена стойност от бор като боров карбид , литий и т.н.Ние не сме гърци и никога не носим пищови на голо ! Скоро всички ще се убедят...
  • 17 ХоХоХо

    11 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Да те питам,вярно ли е,че когато пътувате с влак в България си вършите физиологичните нужди направо върху релсите от една дупка 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 18 Гласуващ за ДПС

    5 1 Отговор
    Само Аллах е по-велик от султана Ердоган 🇹🇷
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Боже Боже":

    Познавам доста турци, скромни, работливи и добронамерени хора...не е в техния стил подобно поведение. Това твоето намирисва на провокация от "БРАТУШКИТЕ".

    Коментиран от #20

  • 20 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    То без туй Българинът днес най се дразни от компетентни, реално логични и говорещи перфектен и красноречив български език турци като Лютфи Местан.
    Аплодира неспокосани махленскополитически анализи на цървули като Осман Октай.
    Завижда на политическата акробация и гросмайсторския талант на чакали като Ахмед Доган.
    Пощурява пред чистосърдечни признания като на Карадайъ.
    Отегчава се от истините които говори Хасан Адемов в Народното събрание.
    Иначе е много толерантен към турци които не роптаят,които са покорни и лоялни,които свястно и къртовски се трудят.
  • 21 Тб2

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ще..Ще..Ще..":

    Споко бе Истанбул никога в историята си не сме го помирисвали и няма и да го помиришем,освен когато сме били под властта на империята било Византийска било Османска,скоро пак ще си живеем там,щото ако не виждаш чисто икономически сме се запътили там откъдето тръгнахме 1878-а.За хората дето нямат и две гънки на мозъка повтарям чисто Икономически без война,ония са умни бавно,но сигурно прикапват икономически по голямата част от Балканите
  • 22 Даскал

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ХоХоХо":

    Да,вярно е почти несме мръднали от нивото на комунизма,всичкото е заради нашите продажници,едните се гъзят на Запад,а другите на Изток,за българският интерес никой не го е грижа
Новини по държави: