Last news in Fakti

7 Април, 2023 13:15 1 613 14

"Политико": Виждат се големи различия в програмата на Макрон и Фон дер Лайен в Китай

  • еманюел макрон -
  • урсула фон дер лайен-
  • китай-
  • програма-
  • европейската комисия

В Китай френският президент Еманюел Макрон бе посрещнат с "паради и банкети", докато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "предимно беше сама"

"Политико": Виждат се големи различия в програмата на Макрон и Фон дер Лайен в Китай - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Китай френският президент Еманюел Макрон бе посрещнат с "паради и банкети", докато председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен "предимно беше сама", пише в. "Политико" за съвместната им визита.

Американското издание посочва, че още от пристигането си Макрон е съответното отношение като най-високопоставен гост в Пекин, като бе посрещнат с държавен банкет, с военни паради и топовни салюти на площад "Тянанмън". Когато самолетът на Макрон кацна, "го посрещна лично външният министър на Китай".

В същото време когато пристига председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, нея я посреща министърът на екологията - и то на изхода на летището за обикновени пътници.

Това се повтаря през цялото време на визитата на двамата политици, които се "опитаха да представят единен европейски фронт".

Докато графикът на Макрон беше препълнен, този на Фон дер Лайен беше сведен само до най-необходимото, посочва "Политико".

Докато Макрон присъстваше на пищен държавен банкет в четвъртък вечерта с китайския президент Си Цзинпин, Фон дер Лайен даваше пресконференция в централата на делегацията на ЕС. "Докато държавните медии тръбяха за китайско-френските отношения, китайските социални медии демонизираха Фон дер Лайен като американска марионетка", отбелязва "Политико".

Изданието посочва, че това разграничение “илюстрира трудностите, които изпитва Европа в отношенията си с Китай". 27-те членки на ЕС имат различни мнения за това как да подходят към Китай - и Пекин знае това. А "в случая с Макрон и Фон дер Лайен Пекин вижда по-голям шанс да постигне напредък с френския лидер, което поставя изпълнителния орган на ЕС в донякъде подчинено положение".

Обръща се внимание и на статия, появила се в социална медийна платформа, свързана с китайското министерство на отбраната, в която пише: "Фон дер Лайен е добре известна проамериканска личност, разпродаваща Европа, за да печелят САЩ, която не жали усилия да тласка Европа да се изправи срещу Русия. Тя стигна до Китай само след като се като се прилепи към Макрон."

"Политико" се спира и на китайския прочит на първата двустранна среща в историята на Си Цзинпин с Фон дер Лайен.

Изданието цитира казаното от китайския президент:“Китай и ЕС трябва да засилят комуникацията, за да установят правилното взаимно разбиране и да избегнат погрешно тълкуване или неправилна преценка."

Въпреки че по време на 90-минутната си среща със Си Макрон го призова да използва влиянието си върху Русия, единственият резултат беше, че китайският президент се съгласи да се обади на украинския си колега Володимир Зеленски, но без да уточни кога.

За сметка на това Макрон постигна конкретен напредък по икономическите въпроси, като в негово присъствие бяха подписани няколко сделки, включително продажбата на 160 самолета "Еърбъс", пише още "Политико".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви продажни

    35 0 Отговор
    Акушерката е по уговорка на комисионни а Макрончо и трябва само вечер!

    Коментиран от #2

  • 2 Фали?

    15 0 Отговор

    До коментар #1 от "тикви продажни":

    Но все пак китайците не ползват шайзър
  • 3 Хихихи..

    27 0 Отговор
    Бабочко и Лайнера все още ли ги взима някой"всерьоз"?
  • 4 Тъй, тъй

    37 0 Отговор
    Докато Еманюел Макрон е в Китай на официално посещение, демонстранти във Франция изгориха любимото кафене на президента.

    Масовите протести във Франция срещу пенсионната реформа продължават, а днес демонстранти изгориха кафене La Rotonde в Париж, където Еманюел Макрон отпразнува изборната си победа през 2017г.
  • 5 да де

    41 0 Отговор
    Другарят Си ги изтърпя с досада и любезно им посочи вратата.
  • 6 ВЕЛИКА СИЛА

    23 2 Отговор
    КАКВО ЧУДНО ИМА.ЕДИНИЯТ Е ДЪРЖАВЕН ГЛАВА , ДРУГИЯТ Е ВИСШ ЧИНОВНИК.ТОВА САМО В БЪЛГАРИЯ НЕ ГО РАЗБИРАТ.АКО ПРИСТИГНАТ ДВАМАТА КАКВИ ПЛОНЖОВЕ ЩЕ ИМА ПРЕД ТЯХ.КОЙТО НЕ ВЯРВА ДА СЕ СЕТИ КАК ПОСРЕЩАХА АН МАКГЪРК КАТО КРАЛИЦА

    Коментиран от #10

  • 7 ха ха

    24 5 Отговор
    Глупости. Китайските са мачовци. Не приемат жени да ги управляват. Просто не слушат. Културна особеност. Спомняте си как Ердоган порещна Урсула, нали? Същата работа. Лошото е, че в ЕС го знаят и пак я натрапват. Китайската пропаганда удобно използва момента за да вкара САЩ в уравнението. Въпреки, че и Макрон и Урсула се управляват от Давос. Китайците добре знаят, че и Давос не е единен.
  • 8 Мухаа,хаа!

    31 0 Отговор
    Само двама истински Държавници, и показаха точното място.Ердо и чичко Си. Комшията е завря в ъгъла на залата- сама на диванчето за стенографките. Акушерката плува в облаците,защото с изключение на Орбан,останалите са мижитурки,който заемат стойка " мирно", само като се спомене името и! Точно заради това,Шефа ще е " назначи" за Главен на Отанчо.И всички пудели ще махат одобрително с лапички и опашки.
  • 9 едрфтгъхуй

    29 0 Отговор
    Демонстрацията беше много проста, ясна и груба:

    За Китай ес като партньор вече НЕ СЪЩЕСТВУВА. Може да се работи с отделните държави, но само ако те докажат своята независимост от политиките на ес и фащ- и точно това беше обяснено подробно на Макарончо-бабоебов. Очаквайте рязка промяна в политиките на франция- Макарона тъкмо го преизбраха и ако не направи бързо нещо "в ползу роду" шансът му да се запознае с "мосю Ешафод" почва да клони към 95%...

    Просто казано:
    Забравете за глобалните политики единствено във ваша изгода. Или ще работим нормално и взаимно изгодно, или ивропътъ, фащ и слугите им ще бъдат буквално унищожени икономически. За фащ може и до физическо унищожение да се стигне. Избирайте си... Но времето за мислене е ограничено...

    Коментиран от #11

  • 10 ТЕЛЕзрител

    22 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВЕЛИКА СИЛА":

    ами тя Уруспила нали идва у нас, най вече заради папагалите от ПъПъ и продажните им намерения да закрият тецовете най вече и да покажат халките си колко са отворени за мижавите им уж пари на брюксел които ни излизат после тъпкано...
  • 11 Смех 😆🤡🤣

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "едрфтгъхуй":

    Покажи ми в Света един който работи взаимно изгодно
  • 12 ИНЖ

    0 22 Отговор
    Поредният опит за разцепление на ЕС от оста Пекин-Москва. След газовата атака на Москва. Като ЕС е толкова маловажен, защо са тези напъни???
  • 13 12343211

    2 2 Отговор
    "Как не ги е срам да я оставят сама".
  • 14 Китайците

    18 0 Отговор
    Добре са я преценели Урсула като американска марионетка, водеща анти-Руска кампания и разпродаваща Европа, за да печелят САЩ. За съжаление и Макрон има известни залитания в тази посока ...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания