Last news in Fakti

8 Април, 2023 16:45 1 238 3

Ирак призова Турция да се извини за обстрел на летище в северната част на страната

  • ирак-
  • турция-
  • кюрдистан-
  • обстрел-
  • летище

Противоречива е информацията за мишената и извършителя на нападението

Ирак призова Турция да се извини за обстрел на летище в северната част на страната - 1
Снимка: Shutterstock

Ирак призова днес Турция да се извини за обстрел край летището в Сулеймания в северната част на страната, като заяви, че турското правителство трябва да прекрати военните си действия на иракска територия, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Президентството в Ирак определи снощната експлозия край летище Сулеймания в Северен Ирак като „груба агресия срещу суверенитета на страната“ в тази зона. Президентството посочи в изявление, че Анкара няма законови основания „да продължава своя подход на сплашване на цивилни под претекст, че враждебни на Турция сили присъстват на иракска територия“.

В района на летището в Сулеймания вчера бе извършена атака с дрон, съобщи Лаук Гафури, който отговаря за връзките с чуждестранни медии в регионалното правителство на Северен Ирак. Той уточни, че атаката не е нанесла щети и не е причинила отмяна на полети.

Операцията бе осъществена няколко дни, след като Турция затвори въздушното си пространство за полети от и до Сулеймания заради това, което определи като засилена активност в района на бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрдската работническа партия, която води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г., се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Групировката има бази в Северен Ирак и свързаните с нея бойци са активни и в Северна Сирия.

Източник от турското министерство на отбраната заяви обаче пред Ройтерс, че въоръжените сили на Турция не са провеждали операция в Северен Ирак в петък.

Експлозията в района на летището бе потвърдена от представител на американските сили в Сирия, според когото е имало нападение срещу конвой, включващ и американски представители, но няма пострадали лица.

Според местни медии и Сирийския център за човешки права – базирана във Великобритания опозиционна група, която следи войната в Сирия, експлозията край летището в Сулеймания е била в резултат на турска атака с дрон срещу Мазлум Абди, лидер на Сирийските демократични сили (СДС).

Представители на СДС и на кюрдското регионално правителство в Северен Ирак заявиха обаче, че Абди не е бил в Сулеймания по това време и не той е бил мишена на атаката.

Лидерът на СДС осъди днес в публикация в Туитър „турската атака с дрон“, но не спомена дали смята, че той е бил мишената на нападението, посочва АП.

Според Рами Абдурахман, който ръководи Сирийския център за човешки права, Мазлум Абди не е бил мишената, но се е намирал в района на летището, където е имал среща с кюрдски представители.

Регионалното кюрдско правителство, което е базирано в Ербил и е контролирано от Кюрдската демократична партия, хвърли вината за инцидента върху местните власти в Сулеймания, която е крепост на политическия противник - Патриотичен съюз на Кюрдистан.

В публикацията в Туитър Мазлум Абди увери „братята в Сирия и в братска Турция“ в подкрепата на Патриотичния съюз на Кюрдистан. Той обеща, че сирийските кюрди ще продължат „принципните отношения с братята и съюзниците в Сулеймания и ще бъдат единни във връзка с тези нарушения“.

Турция смята оглавяваните от кюрдите сили в Сирия за терористи и заплаха за националната сигурност, докато САЩ виждат в Сирийските демократични сили съюзник, който помогна в прогонването на терористичната групировка „Ислямска държава“ от по-голямата част от Сирия, отбелязва Ройтерс.

През последните години Турция проведе няколко мащабни военни операции, включително с въздушни удари, в Северен Ирак и в Северна Сирия срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа, „Ислямска държава“ и Кюрдската работническа партия (ПКК), припомнят агенциите

Източник: Ройтерс


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айде

    10 9 Отговор
    Сега санкции, икономическа блокада и 200 самолета и 300 танка в помощ на Ирак срещу нашествениците
  • 2 Турция

    7 4 Отговор
    Извинениото ми е същото като свалянето на руския самолет - Сори, шит хепънд.
  • 3 Смешна статия

    7 0 Отговор
    Турция ако ще атакува,почва да предупреждава от преди 3 месеца,короче няма хънта мънта
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания