Last news in Fakti

8 Април, 2023 17:00 1 137 15

Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци почете 30-годишнината от трагичната гибел на четирима българи в Камбоджа

  • асоциацията на българските ветерани миротворци-
  • камбоджа

В далечните 1992/1993 г. България участва в най-голямата и най-успешна мисия на ООН - UNTAC (временно управление на ООН)

Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци почете 30-годишнината от трагичната гибел на четирима българи в Камбоджа - 1
Снимка: Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци

В храм "Св. Георги Победоносец" в столицата на Камбоджа Пномпен Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци (АБВМ) днес почете 30-годишнината от трагичната гибел на четирима български войни, загинали в името на мира, съобщи самата организация.

В далечните 1992/1993 г. България участва в най-голямата и най-успешна мисия на ООН - UNTAC (временно управление на ООН).

Българският военен батальон, разположен в една от провинциите с най-многобройно население в страната, успешно изпълнява задачите си - обезоръжаване на враждуващите страни, осигуряване на реда, охрана на служители на ООН които провеждат гражданска регистрация, охрана на предизборния процес и най-важното - осигуряване на успешното провеждане на националните избори през 1993 г., които да осигурят бъдещето на Камбоджа.

Български полицаи са разпръснати във всички провинции на Камбоджа, където помагат за поддържането на реда, обучават местните полицаи, извършват разследвания.

По време на мисията България дава жертви - 11 български военнослужещи губят живота си.

През април 1993 г., около месец и половина преди изборите, напрежението в Камбоджа достига своя връх и в резултат на това в два отделни случая при подли и непредизвикани нападения са убити Цветомир Петков, Петър Байчев, Атанас Радев и Венцислав Мирчев.

По повод 30 годишнината от тези трагични събития г-н Георги Стефанов - представител на ветеранската организация АБВМ, от името на Асоциацията и със знанието на МВнР, проведе това възпоминателно събитие, състояло се в параклиса "Св. Георги Победоносец", построен от участниците в мисията и намиращ се в двора на българското посолство в Пномпен.

На събитието присъстваха г-н Чеа Чанборибо - министър на информацията и пропагандата на Кралство Камбоджа, членове на Асоциацията, участници в мисията от други страни (Полша), сънародници живеещи в Камбоджа, граждани на
Камбоджа завършили образованието си в България, други официални лица.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никой не жали

    27 5 Отговор
    наемниците в чужди конфликти
  • 2 Мъка

    19 6 Отговор
    На това му викат да си отидеш мърцина .

    Коментиран от #5

  • 3 !!!?

    6 26 Отговор
    Слава на българските миротворци ! Позор за фалшивите миротворци, които легализират варваската война на Кремъл в Украйна с лицемерното си пасивно поведение !!!?
  • 4 да де

    22 6 Отговор
    Жалко за момчетата отидоха си за чужди интереси.
  • 5 Чочо Сан като Чичо Сам

    2 15 Отговор

    До коментар #2 от "Мъка":

    Не са отишли мърцина, а за нашите интереси.
  • 6 д ъъъ

    2 14 Отговор
    Той и путарляка се прави миротворец но твори смърт.
  • 7 Сатана Z

    8 1 Отговор
    През месец декември 1992 г. полковник Ставрев докладва в София, че „в момента болни няма, дисциплината и вътрешният ред са задоволителни. Доволствието на личния състав се раздава в съответствие с изискванията…”

    Дали дисциплината и вътрешният ред са „задоволителни” обаче е спорно, тъй като в „Паметна бележка” от Атанас Кръстев, трети секретар в посолството е записано: „На 04.12.1992 г. в 09,00 ч. г-н Огнян Чампоев, шарже д,афер и аз бяхме поканени на разговор от ген. Джон Сандерсън в Главния щаб на УНТАК в Пном Пен. Командващият посочи, че повод за срещата е току-що получен рапорт от полицейския комисар ген. Клаас Роос, относно груби простъпки и углавни престъпления от български военнослужещи в провинция Кандал.

    Командващият даде на г-н Чампоев да се запознае с рапорта и каза, че по същия повод ще разговаря и с полк. Найденов. Рапортът отразява неуставно носене на службата, изоставяне без надзор на стрелково оръжие и боеприпаси, пиянство, неплащане на сметки, опит за насилване на жена и заплашване с убийство на присъстващите местни жители, произвеждане на изстрели с огнестрелно оръжие. Към полицейския рапорт са приложени две гилзи. Според генерала, поведението на българските военнослужещи внушило силен страх и опасения сред камбоджанските жители в района. Той подчерта, че умиротворителните сили на ООН не воюват с местното население.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Боруна Лом

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    ЕДЕНЕ,ПИЕНЕ И СГОДНИ КАМБОДЖАНКИ!И НАШИТЕ СТАНАА КОМИТИ!АМА ДРУГ ПЪТ!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Камбоджа е тук в България

    1 6 Отговор
    Да,тези хора са загинали като герой,защото са представлявали държавата!-поклон! Какво да кажем за хилядите загинали,около 35000души и около 150000 ранени по пътищата за 30г.преход! Те са загинали защото държавата нехае за тях,защото с безразличието си към създаването на отговорна среда с адекватни на престъпленията закони,тя държавата е абдикирал от своите задължения да пази своите поданници от рискове за здравето им! Тези години от ПТП загинаха толкова колкото не сме дали жертва в 2та св.в-на!!!Някой да е почел тези жертви-КЪДЕ СА БОРИСОВ,НИНОВА И ДОГАН,да почетат тези жертви паднали по тяхна вина,заради тяхното безразличие!!! Вие чествате смъртта на 5-6 човека,а не се сещате за тези 35000 мъже,жени и деца на които "убийците"са в парламента?На нас война не ни трябва,ние сами се самоунищожаваме с този политически"елит",извинете" прости елитарници",защото елит не сме имали след 1945г.когато истинският елит е избит от комунистите-шумкари!!! Бог да пази България,защото ние не можем да я опазим!!!
  • 13 Механик

    9 6 Отговор
    Гледам, тук сте се исказали, постоянните тролове от двете агитки. Тоя път се в консенсус обаче и то за първи път. Да плюете по българите ви е в кръвта. И едните, и другите тролейбуси сте номер едно в това да унижите българина.
    През въпросните години, аз като служещ в една френска армия и понеже ми приклюваше вече договора, бях пратен с други колеги, точно на това място. Моето, а и на колегите ми мнение беше, че българският батальон се справя отлично със задачите си. Който не бил там, не видял за какви блата, дъждове, комари и прочее става въпрос.
    Когато беше дъждовен период се движеха само колите на българите. Всичко друго гледаше да си кюта.
    Нищо не знаете вие. Повечето не сте държали пушка, а инак да плюете сте много добри.
    Лично аз тогава съм виждал канадски войници да пълзят и повръщат от пиене. Лично съм виждал дългите маси в т.нар. "Базов лагер", където колеха и бесеха поляците. НА тия дълги маси, поляците пиеха и ядяха нонстоп. Там беше някаква вакханлия. Имам чувството че тия хора не излизаха от запой. (заб. Поляците бяха тиловата част там. Тоест, всичко дето се яде, пие- всичко минаваше през тях)
    Моля, уважавайте сънародниците си! Не сме най-добрите, но далеч не сме и най-лошите!
    Всички хора биват млади и допускат грешки! Аз например отчитам като моя грешка това че бях в тази френска армия цели 9, почти 10 години. Да, с парите от там аз си създадох скромен бизнес тука и живея добре. но аз там отидох не за парите, за приключението. Сега от

    Коментиран от #15

  • 14 Некой си

    3 1 Отговор
    Убиха ги защото си цъкаха покер с червените хмери и се скараха за пари и проститутки.Хубаво е да се казва истината.
  • 15 Тоалетна хартия

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Механик":

    Ти ли си бил един от тия легионери, които се молеха на нашите да ги върнат в България!!!??