8 Април, 2023 17:55 576 0

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими отива в Швеция

  • вицепремиерът -
  • косово-
  • бесник бислими-
  • швеция

От кабинета на Бислими съобщават, че молбата на Косово за получаване на статут на страна кандидатка за членство в ЕС е получила широка подкрепа от държавите членки и институциите на ЕС

Вицепремиерът на Косово Бесник Бислими отива в Швеция - 1
Снимка: КосоваПрес

Първият заместник министър-председател на Косово по въпросите на европейската интеграция, развитието и диалога Бесник Бислими ще посети Швеция този месец, за да обсъди разглеждането на молбата на Косово за членство в Европейския съюз по време на шведското председателство на Съвета на ЕС, предаде агенция КосоваПрес.

От кабинета на Бислими съобщават, че молбата на Косово за получаване на статут на страна кандидатка за членство в ЕС е получила широка подкрепа от държавите членки и институциите на ЕС, за което те са в постоянен контакт с държавите партньори, особено с Швеция, която председателства Съвета на ЕС до юни. Във връзка с това съществува оптимизъм, че в рамките на тази година ще има положително развитие по отношение на приемането на молбата на Косово за членство в ЕС.

"Подадената на 15 декември молба на Косово за членство в ЕС получи широка подкрепа сред институциите на Европейския съюз и държавите членки. Правителството на Република Косово остава ангажирано и е в постоянен контакт със страните партньори, особено с Швеция, която е и председател на Съвета на ЕС. През този месец се очаква заместник министър-председателят Бислими да посети шведската столица, за да засилим нашето сътрудничество и пътя на Косово напред в процесите на европейска интеграция. На последната среща с комисар (Оливер) Вархей бяха обсъдени и стъпките и пътят напред в интеграцията на Косово към ЕС. Оптимисти сме и очакваме, че в рамките на тази година ще има положително развитие и че ще продължим да правим важни стъпки по пътя си към Европейския съюз", заяви Клисман Кадиу, съветник на вицепремиера Бислими, в писмен отговор до КосоваПрес.

На 15 декември миналата година Косово подаде молба за членство в Европейския съюз по време на чешкото председателство.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА