Last news in Fakti

11 Април, 2023 10:42 1 269 27

Германия изключва последните си 3 атомни централи

  • германия-
  • атомни централи-
  • криза-
  • енергия-
  • зелен преход

Разчитайки, че може да изпълни зелените си амбиции без атомна енергия въпреки енергийната криза, причинена от войната в Украйна

Германия изключва последните си 3 атомни централи - 1
Източник: БГНЕС

Германия ще затвори трите си оставащи атомни електроцентрали в събота, разчитайки, че може да изпълни зелените си амбиции без атомна енергия въпреки енергийната криза, причинена от войната в Украйна, предаде АФП.

Облакът от бяла пара, който се издига от 1989 г. над реката в Некарвестхайм, близо до Щутгарт, скоро ще остане далечен спомен, както и комплексът "Изар 2" в Бавария, и АЕЦ "Емсланд" на север.

Във време, когато много западни страни увеличават ядрената енергия в прехода си към по-екологични енергийни източници, най-голямата икономика в Европа решително се придържа към плановете си, въпреки че не всички са съгласни.

От 2002 г. насам Германия иска постепенно да се откаже от ядрената енергия, но решението бе ускорено от бившия канцлер Ангела Меркел през 2011 г. след аварията във Фукушима в Япония.

Фукушима показа, че "дори във високотехнологична страна като Япония рисковете от ядрената енергия не могат да бъдат безопасно контролирани", каза Меркел тогава.

Решението за излизане бе популярно в страна с мощно движение срещу атомната енергия, а то бе подхранвано от страхове от конфликт като Студената война и бедствия като Чернобил.

Но нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. заплаши да провали плановете, слагайки край на евтиния руски газ и хвърляйки страната в безпрецедентна енергийна криза.

"Няма смисъл от връщане назад"

Само няколко месеца преди последните три останали централи в Германия да бъдат изключени на 31 декември 2022 г., общественото мнение започна да се обръща.

"При високите цени на енергията и горещата тема за изменението на климата, разбира се, имаше призиви за разширяване на електроцентралите", каза Йохен Винклер, кмет на Некарвестхайм.

Правителството на канцлера Олаф Шолц, което включва Зелените, които са категорично против атомната енергия, се съгласи да удължи живота на централите до 15 април.

"Можеше да има нова дискусия, ако зимата беше по-трудна, ако имаше прекъсвания на електрозахранването и недостиг на газ. Но имахме зима без твърде много проблеми“, благодарение на ускорения внос на втечнен природен газ, каза Винклер.

Некарвестхайм има около 4000 жители, като над 150 от тях работят в централата, но Винклер е философски настроен към решението.

"Колелото вече е завъртяно твърде много" и няма смисъл "да се връщаме назад" и да обръщаме процеса, каза той.

От 2003 г. насам в Германия са затворени шестнадесет реактора.

Трите последни централи са осигурили 6% от енергията на Германия миналата година, в сравнение с 30,8% от всички ядрени централи през 1997 г.

Междувременно Германия е произвела 46% от енергията си от възобновяеми източници през 2022 г. спрямо по-малко от 25 на сто преди десетилетие.

Амбициозни енергийни цели

Сегашният темп на напредък по отношение на възобновяемите енергийни източници обаче няма да е достатъчен за Германия, за да постигне собствените си цели, заради което недоволстват защитниците на екологичните кампании.

Тези цели "са амбициозни и без постепенното спиране на ядрената енергия – и всеки път, когато се лишаваме от технологична опция, правим нещата по-трудни", каза Георг Захман, енергиен специалист в базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брюгел" (Bruegel).

Уравнението е още по-сложно, като се има предвид целта за затваряне на всички въглищни електроцентрали в страната до 2038 г., като първата вълна от затваряния е планирана за 2030 г.

Въглищата все още представляват една трета от производството на електроенергия в Германия, с увеличение от 8% миналата година, за да се компенсира загубата на руския газ, след като Москва спря доставките в отговор на западните санкции заради инвазията в Украйна.

Страната ще трябва да инсталира "четири до пет вятърни турбини на ден" през следващите няколко години, за да посрещне нуждите си, предупреди Шолц - трудна задача, като се има предвид, че миналата година са инсталирани само 551.

Германия освен това трябва да удвои скоростта, с която инсталира фотоволтаично оборудване, според мозъчния тръст "Агора енергиевенде" (Agora Energiewende).

През последните месеци бяха приети редица регулаторни облекчения в опит да се ускорят процесите на планиране.

Планирането и одобрението на проект за вятърна енергия в момента отнема средно четири до пет години, според индустриалната асоциация BWE. Дори съкращаването на това с една или две години би било "значителна стъпка напред", казва тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    57 1 Отговор
    Няма страшно ! Ще им раздават по фенерче с манивела , а баня - лятос в Рейн !!!

    Коментиран от #21

  • 2 МЕИ

    45 1 Отговор
    Да ги изключи, да кара на вятър и слънце, дано им дойде акъл в главите, ама нада ли!

    Коментиран от #25

  • 3 Тиква американска

    47 1 Отговор
    Шолц е фашиско чедо!
  • 4 Теле

    49 0 Отговор
    Браво влязоха в тъмните векове
  • 5 Гост

    55 0 Отговор
    Тия зелените ще уморят света с техните екоглупости.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 оня с магарето

    42 1 Отговор
    германия спира 3, а китай прави 150 нови: https://fakti.bg/biznes/771420-adrenite-ambicii-na-kitai-150-reaktora-za-15-godini

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ти си

    46 0 Отговор
    Това е някаква зелена шизофрения - изключваш атомните централи които дефакто не отделя вредни емисии а оставяш ТЕЦ овете да ти пушлявят докато направиш всичко "зелено" .....
  • 10 Вирус

    38 0 Отговор
    Планът се изпълнява скоро токът ще бъде голяма екстра
  • 11 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с магарето":

    Ми то Китай е с 20 ПЪТИ по голямо население от Германия.

    Коментиран от #15

  • 12 Зевзек

    36 1 Отговор
    Ха така! И руски газ няма, значи ще я карат на кюмюр. Носталгия и романтика. Здравей, XIX век!
  • 13 Перо

    28 0 Отговор
    Малоумната джендърия ще докарат на сила политическите парти и движения “Алтернатива за Германия” и “Граждани на райха” на власт, а те имат готови обекти за тях!
  • 14 Р.Овч.

    21 1 Отговор
    Що да не спрат АЕЦ в Германия?
    То там германци няма...Ще спрат тока на турците
  • 15 Ти си

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Не размишлявай като германец а като китаец .На Китай му трябва енергия за индустрията а не за населението така че е без значение колко са китайците ...
  • 16 ха ха ха

    15 1 Отговор
    Спира само в кухите ви краварски лейки. Нищо не спира а са го подкарали на съд за над 50 м., данъчни измами, и следващата е онази проскубаната.
  • 17 000013

    16 0 Отговор
    Германците немогат да произведат толкова вентилатора за времето което са планирали да ги монтират а с фотоволтайците ще станат зависими от Китай защото панелите се произвеждат там а те нямат възможност сами да си ги ороизвеждат
  • 18 Последно

    12 0 Отговор
    сбогом !
  • 19 Питане

    3 16 Отговор
    Не е ли редно всички, които постоянно плюят по ЕС да се преориентират към други
    държави като Русия, Китай и да емигрират там по-скоро за да не се мъчат в ЕС?

    Коментиран от #24

  • 20 Леля Гошо

    16 0 Отговор
    Терморегулаторите на 17 градуса, анцузи и ушанки, накрая ще излезе че нашите пенсии живеят по добре от Гюнтерите. Пардон, вече преобладават Ахмедовците.
  • 21 Гост

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Ти германците не ги мисли..
  • 22 еМногоЯсно

    7 0 Отговор
    Е много ясно, като внася ток в френски АЕЦ-ове и се опитваха да прехвърлят тока от Украйна, за да и плащат в евра - подпук за поддръжка на демокрацията им :) Китай пък обяви, че ще направио 150 реактора за 15 години, а сега да видим дали както и при първата и втората световна: не сме пак на немска страна, т.е. пак на страната на губещите. Историята се поватаря, защото немците са винаги водени за носа, дали от фюрера или от задокеанския такъв - все някой ги види за носа :)
  • 23 Жалък енергетик

    6 0 Отговор
    След като изнесоха почти цялото си машиностроене, химия и металургия към Щатите, ток няма да им трябва!
    Наистина, за какво им е?
    Бягайте всички в Армията и толкоз!
  • 24 Аззаззз

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Питане":

    А не е ли по лесно няколко човека в ЕС да спрат с малоумието си? Повярвайте ми, зелената енергия нито е зелена, нито енергия на която може да се разчита.
  • 25 Пич, това е саботаж като в БГ навремето

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "МЕИ":

    Чрез престъпни майкопродажници-политици. Германците не искат да спират централите... Знаете как е като действат марионетки в управлението на една държава... Тук атаката е Европа.
  • 26 От страни

    1 0 Отговор
    Тия да правят квото с щат. Да си трошат главите както искат ама утре ще ревнат че всичките в Европа трябва да затворят АЕЦ-овете. Ми тогава?
  • 27 Коко

    0 0 Отговор
    Минават на въглища, че били по чисти.
Новини по държави: