Last news in Fakti

11 Април, 2023 13:45 448 1

Най-малко двама убити при експлозия в етиопски щат

  • етиопия-
  • размирици-
  • убити-
  • бахир дар-
  • амхара

От седмици наред етиопският регион е разтърсен от протести против включването на местните сили за сигурност в националната армия и полиция. Насилието обхвана още Амхара и друг съседен щат - Афар

Най-малко двама убити при експлозия в етиопски щат - 1
Снимка: Shutterstock

Най-малко двама души бяха убити, а няколко - ранени, при експлозия в Бахир Дар, главен град на северния етиопски щат Амхара, предаде Ройтерс, като се позова на полицията.

Новината бе потвърдена от неправителствена организация, цитирана от Франс прес.

От седмици наред етиопският регион е разтърсен от протести против включването на местните сили за сигурност в националната армия и полиция, предвидено в подписаното през ноември мирно споразумение между федералното правителство и бунтовниците в съседния щат Тигре. Стотици хиляди хора бяха убити след избухването през ноември 2020 г. на конфликта в Тигре, останал обаче в сянката на войната в Украйна. Насилието обхвана още Амхара и друг съседен щат - Афар. След подписването на споразумението в Република Южна Африка обаче страните в конфликта направиха редица жестове на добра воля, което даде поводи за предпазлив оптимизъм.

Местните милиции в Амхара са против нареждането на федералното правителство да се разформироват и включат в националната армия и полиция, посочва Ройтерс. През последните дни те организираха демонстрации в редица градове в щата.

Протестиращите се аргументираха, че разпускането на местните милиции ще направи Амхара уязвима за нападения от съседни региони, включително Тигре.

Амхарските сили бяха съюзници на федералната армия в конфликта с тигрейските бунтовници, припомня Ройтерс.

В неделя етиопският премиер Абий Ахмед обаче даде да се разбере, че процесът на разоръжаване на милициите във всички щати ще бъде доведен докрай, "независимо от цената". "Законът ще бъде приложен спрямо онези, които умишлено играят дестабилизираща роля", предупреди той, цитиран от Франс прес.

Причината за вчерашната експлозия засега не е установена, нито е ясно дали тя е свързана с демонстрациите, отбелязва Ройтерс. Директор на местна болница съобщи за трима убити и 15 ранени при взрив в бар, където хора се били събрали, за да гледат футболен мач.

До момента няма официален коментар от страна на федералното правителство и регионалните власти.

Трудно е да се направи оценка на ситуацията в Амхара, тъй като достъпът на медиите до етиопския щат е ограничен "от съображения за сигурност", отбелязва АФП.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.