Last news in Fakti

23 Септември, 2013 08:38 1 609 1

Швейцарски кантон забрани носенето на фередже

  • швейцария-
  • фередже

През 2009 г. с референдум в страната беше забранен строежът на нови джамии

Тичино стана първият швейцарски кантон, подкрепил забраната да се носи мюсюлманско було на обществени места, предаде РИА Новости.  

„За” забраната са гласували 52 на сто от участниците в референдума, разкрива в. „Кориере дел Тичино” . Според прогнозни данни на швейцарското радио и телевизия, излъчващи на италиански, за забраната са се обявили 65 % от избирателите.

С това граничещият с Италия Тичино с население 350 000 жители става първият швейцарски кантон, който забранява носенето на мюсюлманско було на обществени места.

Интересното е, че в самия текст на инициативата не се споменават изрично нито фереджето, нито никабът, отбелязва ИТАР-ТАСС.

За първи път в един от 26-те кантона в Швейцария влиза в сила подобна забрана. Тя ще бъде добавена към конституцията на Тичино. Кантонът с население от около 350 000 души е един от малките в страната, чиито жители наброяват 8 млн. В Швейцария живеят около 400 000 мюсюлмани или те са 5%. През 2009 г. с референдум в страната беше забранен строежът на нови джамии.

В момента има четири, които не са достатъчни на мюслманите.

Според официалните данни броят на жените в Швейцария носещи бурка, която се използва предимно от афганските жени е не повече от 100.

Инициативата за въвеждането на забрана за носене на бурка в държавните учреждения в Тичино бяха започнати през март 2011та година със събирането на 11 767 подписа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Георги Гроздев

    0 0 Отговор
    До къде стигнахме.....
Новини по държави: