14 Април, 2023 08:45 1 028 5

Анатолий Глаз: Беларус няма интерес от ескалация

  • беларус-
  • полша-
  • анатолий глаз-
  • беларуското население-
  • договора за обикновените въоръжени сили -
  • европа-
  • (довсе)

Коментар на говорителя на МВнР на Беларус Анатолий Глаз относно изявлението на полския премиер за готовността на САЩ да разположат на полска територия няколко хиляди войници в допълнение към тези, които вече са в Полша

Анатолий Глаз: Беларус няма интерес от ескалация - 1
Снимка: Посолство на Беларус в София

Ние публично и на всички нива казваме, че най-сериозно се страхуваме от агресивните действия на полското ръководство. Те финансират екстремисти, подготвят бойни отряди срещу беларуското население, провеждат активна милитаризация.

При това действията на полското правителство не са логични и рационални. Достатъчно като пример е затварянето на граничните контролно-пропускателни пунктове в ущърб на собственото си население и бизнес.

Наскоро Министерският съвет на Полша реши да не спазва разпоредбите на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ) по отношение на Беларус. Очевидно е желанието още повече да се скрие от най-близкия съсед информацията за техните въоръжени сили. Полското правителство съзнателно разрушава последните правни стълбове на европейската система за сигурност.

Беларус няма интерес от ескалация. Повечето европейски страни не са заинтересувани от ескалация и казват, че се опитват по някакъв начин да запазят крехкия баланс в региона. Имаше много шум и критики, когато Русия по съвсем логични причини спря действието на ДОВСЕ. Сега ще видим колко шумно ще реагират европейските столици на еднозначно деструктивната стъпка на полското правителство.

Също така ще бъде интересно да се изслуша гледната точка на НАТО за това как тази позиция корелира с постоянно декларирания от Алианса ангажимент за контрол над въоръженията и прозрачност във военната сфера.

Очевидно е, че Полша трябва да преразгледа решението си и да се върне към пълно и добросъвестно изпълнение на ДОВСЕ. Беларус винаги е готова за конструктивен и взаимноуважителен диалог.

Източник: Посолство на Беларус в София

Анатолий Глаз: Беларус няма интерес от ескалация
Снимка: Посолство на Беларус в София


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    Нато да разположи ядрени оръжия в Полша....реципрочно...
  • 2 Тоя

    2 2 Отговор
    Да не си мисли ,че нещо зависи от Полша!?Каквото и наредят.
  • 3 Вирус

    1 1 Отговор
    Че то е ясно кой има нужда англосаксите
  • 4 Гост

    3 1 Отговор
    Не става тя така...като не искате ескалация...защо си дадохте гъ...под наем за ядрените ракети на Русия...В кюпа сте..и ако не дай Боже се започне някаква,Вие ще сте едни от първите които ще получите затопляне...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: