Last news in Fakti

15 Април, 2023 05:34 1 452 11

Бразилия и Китай рестартираха дипломатическите връзки

  • бразилия-
  • китай-
  • лула да силва-
  • си дзинпин

Двете страни се съгласиха да увеличат инвестициите и да засилят сътрудничеството в технологията и устойчивото развитие

Бразилия и Китай рестартираха дипломатическите връзки - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилия и Китай рестартираха дипломатическите връзки по време на държавната визита в Китай на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. Отношенията между двете страни белязаха спад по време на предшественика на Лула - Жаир Болсонаро.

Двете страни се съгласиха да увеличат инвестициите и да засилят сътрудничеството в технологията и устойчивото развитие и същевременно призоваха за преговори за мир в Украйна.

По време на визитата бяха подписани редица споразумения и двете страни обещаха да задълбочат практическото сътрудничество в сектори като селското стопанство, енергетиката, строителството.

"Имаме изключителна връзка с Китай, една връзка, който всеки ден става все по-силна и по-задълбочена", заяви Лула преди срещата си със Си. "Бразилия и Китай трябва да работят заедно, за да може тяхната връзка да не е само от търговски интерес", допълни той.

Двамата лидери се съгласиха, че диалогът и преговорите са единственият възможен изход за разрешаване на войната в Украйна, в съвместно изявление след срещата им. Те насърчиха и други страни да изиграят конструктивна роля в насърчаване на политическото уреждане на конфликта между Украйна и Русия.

Бразилия и Китай решиха освен това да задълбочат сътрудничеството в защитата на околната среда и справянето с климатичните промени и ще установят комисия по тази тема в техния стратегически партньорски диалог.

Двете страни се съгласиха и да работят с развиващите се страни на международни форуми по въпросите за климатичните промени и призоваха за увеличено финансиране за проекти за устойчиво развитие.

Китай се ангажира да подкрепя производството на зелена енергия и зелен водород в Бразилия, но двете страни не постигната споразумение относно установяване на двустранен фонд за зелени инвестиции, на който Бразилия се надяваше много, че ще може да финансира или субсидира развитието на възобновяемите енергии.

Двете страни се съгласиха и да създадат работа група, за да продължат сътрудничеството относно полупроводниците и да укрепят връзките в сферата на чувствителните технологии.

Бразилия е отворена към идеята за разполагане на китайски завод за полупроводници в страната и е заинтересувана от развитието на технологии в сътрудничеството с Китай.

Преди срещата си със Си, вчера Лула посети и изследователски център на Хуавей в Шанхай и после каза, че тази визита цели да покаже на света, че Бразилия няма предразсъдъци в отношенията си с китайците. "Никой няма да забрани на Бразилия да подобрява отношенията си с Китай", каза Лула да Силва.

Китай и Бразилия трябва да задълбочат практическото си сътрудничество и да използват потенциала за съвместна работа в сектори като селското стопанство, енергетиката и изграждането на инфраструктура, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, цитиран от Ройтерс.

По време на срещата си с Лула в Пекин Си заяви, че Китай е превърнал отношенията с Бразилия в свой дипломатически приоритет, съобщи китайската държавна телевизия.

В общата декларация на Китай и Бразилия, разпространена след срещата на президентите на двете страни, освен за Украйна, се говореше и, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството в различни области съгласно рамката на организацията БРИКС, в която си партнират, предаде Ройтерс. В изявлението се казва, че двамата лидери подкрепят и активните дискусии сред членовете на БРИКС за разширяване на тази група.

Двете страни ще задълбочат и проучванията за водене на търговия в местни валути, поясни пък бразилският министър на финансите Фернандо Адад.

А в общата декларация Китай и Бразилия призоваха освен това развитите страни да спазят обещанието си да предоставят 100 милиарда долара на година на най-бедните страни за борба с климатичните промени, предаде Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много писане за един ред НОВИНА

    34 1 Отговор
    Китай и Бразилия започват да търгуват в национални валути. Бразилия се рзкача от долара. И това вече го знаехме. Не четем само Факти.
  • 2 Ахаа

    38 0 Отговор
    С две думи бият шута на американският долар!
  • 3 Калпазанин

    36 0 Отговор
    За ужас на фащ, тъжното мучене предстои да се засилва и да очакваме санкции за Бразилия
  • 4 Буратино

    29 0 Отговор
    Това вече е наглост!Как така Бразилия и Китай си позволяват да проведат работна среша без да се допитат до американския господар?Тази среща е нелигитимна!Целият демократичен свят осъжда остро това грубо погазване на законите!ЕС и САЩ трябва да гласуват санкции срещи Китай и Бразилия незабавно

    Коментиран от #7

  • 5 Реално...

    28 0 Отговор
    Янките какво друго да очаквали след като:тия хора спретнаха преврат и наложиха оръжейно ембарго на ключов съюзник(Турция),сега като гледам ще направят същото със Унгария,доказаха,че въобще не ги е грижа за международното право като нагледно показаха как във всеки един момент могат да ти конфискуват парите(Русия,Иран и.др),постоянно заплашват със санкции всички държави които не им играят по свирката и т.н.тска че е нормално останалият свят да вземе мерки в своя защита.

    Коментиран от #6

  • 6 Реално..

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реално...":

    Извинявам се за няколкото правописни грешки,пиша на прима Виста и клавиатурата ме подвежда,но мисля,че става ясно какво имам впредвид
  • 7 Калпазанин

    17 0 Отговор

    До коментар #4 от "Буратино":

    Кой останал "демократичен свят😂😂 или 1/3от него та Китай Индия Русия Иран Турция Бразилия са 2/3 от света
  • 8 Обяснявам бавно

    20 0 Отговор
    САЩ и запада, така дълбоко се нахендриха сами с тая Украйна и лакомията си за "глобализъм", че вече май връщане назад няма.
  • 9 ЕВРОФЕН

    21 0 Отговор
    Само направете сметка колко отидоха на крак при Си 6амо последния месец. А при Джо???

    Коментиран от #11

  • 10 ЗРИТЕЛ

    11 0 Отговор
    Абе хората по света взеха да се събуждат, имало и други икономики
  • 11 вярна ли е

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕВРОФЕН":

    Приказката, че вече няма нещо което да е по света и вече да не се произвежда и търгува от Китай.
    Абе те не бяха ли комунисти