Last news in Fakti

16 Април, 2023 05:11 729 0

Поне 25 души са били убити в сблъсъците в Судан

  • судан-
  • убити-
  • сблъсъци

Сред жертвите двама са убити на летището в Хартум, четирима в квартала Омдурман, осем в град Наяла, шест в град Ел Обейд и петима в град Ел Фашер

Поне 25 души са били убити в сблъсъците в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 25 души са били убити в сблъсъците в Судан, а ранените са най-малко 183, предаде Ройтерс, като се позова на Суданския лекарски съюз, предаде БТА.

Сред жертвите двама са убити на летището в Хартум, четирима в квартала Омдурман, осем в град Наяла, шест в град Ел Обейд и петима в град Ел Фашер.

Същевременно източник от ООН съобщи, че на 17 април ще има заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на кризата в африканската страна.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вече е разговарял по телефона с ръководителите на враждуващите страни в Судан - с командващия армията на Судан Абдел Фатах ал Бурхан, който оглавява и Суверенния съвет (ръководния орган на страната), както и с командващия Силите за бърза подкрепа Мухамад Хамдан Дагало, известен с прякора Хемеди, който бе заместник на Бурхан в Суверенния съвет. В телефонния разговор Гутериш е отправил призив към двамата незабавно да прекратят насилието и да се върнат към диалога. Той е предложил и посредничеството за уреждане на конфликта.

Ситуацията в страната се обостри заради разногласия между Бурхан и Хемеди. Сутринта вчера започнаха стълкновения между силите на двамата ръководители. Боевете обхванаха почти половината от щатите в страната.

Армията обяви, че е нанесла въздушни удари по бази на Силите за бърза подкрепа в района на Хартум, а Силите за бърза подкрепа казаха, че са взели под контрол летища и военни бази.

Призиви за прекратяване на насилието отправиха Африканският съюз, Европейският съюз и редица държави, сред които Франция, Италия и САЩ.

Първоначално вчера сутринта боеве започнаха около военната база в град Мерове и в Хартум. После боевете обхванаха зоната на Републиканския дворец, главното командване на армията, централния пазар, летището и военни бази, централи на медии.

В средата на деня напрежението понамаля, но вечерта ожесточените боеве се възобновиха. "Ал Джазира" съобщи за сблъсъци в района на президентския дворец и щаба на командването на армията. Боеве има и в щатите Северен Кордофан, Гедареф, Касала, Северен Дарфур, Западе Дарфур и Южен Дарфур.

Силите за бърза подкрепа казаха, че са взели под контрол международното летище на Хартум, летището в Ел Фашер, в Западен Судан, и две авиобази в градовете Мерове и Джебел-Аулия. Армията на Судан не потвърди изгубване на контрола над свои обекти и опроверга, че Силите за бърза подкрепа за превзели летището в Хартум и базата в Мерове.

Заради насилието Чад затвори границата си със Судан.

В ранните часове днес суданската армия обяви, че обстановката в страната е стабилизирана и армейските подразделения възстановяват спокойствието на територията на цял Судан. Но заради опасност от възникване на нови сблъсъци кметът на Хартум е обявил днешния ден за неработен.

Египет и Саудитска Арабия предложиха свикване на спешно заседание на Арабската лига заради напрежението в Судан.

От известно време двете враждуващи страни водеха преговори под егидата на дипломати, но накрая нещата между тях се обостриха и армията на Судан призова за разпускането на Силите за бърза подкрепа, докато Силите за бърза подкрепа обвиниха армията, че е мобилизирала самолети, за да унищожи нейни бази в Хартум.

По време на преврата в Судан през 2021 г. Бурхан и Хемеди бяха на една страна, за да отстранят цивилните от власт. Но после Хемеди започна да критикува преврата и дори застана на страната на цивилните и срещу армията в преговорите за преход в страната.

Египет пък днес потвърди, че има египетски сили в Судан и каза, че следи ситуацията внимателно. Египетските военни били в Мерове и вече се били предали на Силите за бърза подкрепа, които казаха, че са готови да сътрудничат с Египет, за да улеснят връщането на тези военни в Египет. Египет каза, че египетските военни са били в Судан за съвместни учения със суданските им колеги.

До напрежението между двата лагера се стигна и след като гражданските организации и международната общност започнаха да настояват Бурхан и Хемеди да подпишат споразумение за подновяване на прехода към демокрация в Судан.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА