Last news in Fakti

18 Април, 2023 17:00 602 2

Саудитска Арабия апелира за мир в Судан (ВИДЕО)

  • саудитска арабия-
  • судан-
  • боеве-
  • сражения

Външният министър е потвърдил призива на кралството за деескалация, зачитане на националните интереси и прекратяване на всички видове военни действия

Саудитска Арабия апелира за мир в Судан (ВИДЕО) - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия принц Файсал бин Фархан Ал-Сауд призова за прекратяване на сраженията в Судан по време на телефонен разговор с командира на суданската армия Абдел Фатах Ал-Бурхан и ръководителя на специалните сили Мохамед Хамдан Дагало, съобщи външното министерство на страната.

Външният министър е потвърдил призива на кралството за деескалация, зачитане на националните интереси и прекратяване на всички видове военни действия.

Той също така подчерта, че страните в конфликта в Судан трябва да се върнат към рамковото споразумение, подписано между военните и гражданските сили.

И италианският министър на външните работи Антонио Таяни подчерта необходимостта от незабавно прекратяване на военните действия в Судан, като призова военните лидери в страната да спрат сраженията и да участват в политически дискусии.

Той посочи, че настоящите сблъсъци застрашават цивилното население и подкопават демокрацията в Судан.

Призивите за мир идват, след като паравоенни формирования в Судан влязоха в президентския дворец в събота.

Стотици цивилни са убити, а и над хиляда са ранени при въоръжени сблъсъци между суданската армия и паравоенната организация в неделя.

Комитетът на лекарите на Судан е съобщил за инцидента и е призовал страните да осигурят възможност за транспортиране на пострадалите и да не нападат здравни работници.

Сблъсъците са станали в района Ал Хила Ал Джадида, югоизточен Хартум, където паравоенните формирования превзеха президентския дворец в събота.

Най-малко 156 цивилни и десетки военни са загинали при сблъсъците между суданските въоръжени сили и паравоенната групировка , съобщи в неделя Централният комитет на суданските лекари.

Неправителствената организация допълва, че над 1800 души са тежко ранени в размириците.

Сраженията през уикенда са поредното изостряне на напрежението в страната, откакто през 2019 г. президентът Омар ал-Башир беше свален от власт. Ал-Башир беше на власт в продължение на почти три десетилетия. След масови улични протести с искане за отстраняването му от власт военните извършиха преврат и поеха властта.

Гражданското население поиска преход към демократично управление.

В крайна сметка е създадено съвместно гражданско-военно правителство, но през октомври 2021 г. то е свалено с нов преврат.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    2 2 Отговор
    Май снарядите за Украйна ще идат в Судан.
  • 2 ТИРбушон

    0 0 Отговор
    Много сватбарски го дават. Като им гледам калашниците нашите пак ще се чудят накъде да пращат боеприпаси.