20 Април, 2023 11:45 1 402 13

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни

Народът на Судан трябва да отхвърли избора на по-малкото от двете злини и трябва да потърси трети вариант

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати - 1
Снимка: Twitter

В сърцето на продължаващата трагедия в Судан се крие позната пародия.

В продължение на десетилетия страните в Близкия Изток страдаха от военни преврати, извършени в името на националното спасение, гордост и просперитет, които постоянно завършваха с катастрофа.

Много от превратите през 50-те и 60-те години на миналия век – от Сирия до Судан, през Египет, Ирак, Йемен и Либия – бяха ръководени от млади офицери с възвишени визии и големи надежди за замяна на ужасното статукво с по-добро, по-проспериращо бъдеще, свободно от унижение и поражение.

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: Twitter

Но на по-скорошните преврати, като този в Алжир през 1992 г., Египет през 2013 г. и Судан през 2021 г., им липсваше визия и амбиция освен простото блокиране на политическата промяна и възстановяването на ужасяващото статукво "quo ante" , което благоприятстваше военната мощ и привилегии.

Всички тези преврати като цяло завършваха с катастрофа, независимо от първоначалните им цели, и въпреки това фарсът продължава, тъй като генералите днес упорито повтарят глупостите на своите предшественици без край, уви.

Ако превратите бяха от някаква полза за държавата, Судан щеше да е най-проспериращата страна в региона. Има повече от дузина преврати и опити за преврат, откакто получи независимост през 1958 г.

Но не е така. Всички нейни преврати – опити, реализирани и неуспешни – имаха опустошителен ефект върху страната, отприщи репресии върху борещото се население и дестабилизирайки държавата.

Въпреки тази трагична история, онези, които никога не са побеждавали на бойното поле, все още са нетърпеливи да атакуват цивилни и граждански институции и насилствено да потискат политическите партии, сякаш са врагове на държавата, всичко това, за да запазят властта си.

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: Twitter

Сред малкото сериозни изследвания на арабските армии е документ на Арабския център за изследвания и политически анализи, който отбелязва модел на поведение, общ за повечето преврати, включително последния в Судан.

В него се твърди, че след като овладеят политическата власт, лидерите на преврата не се отказват от нея доброволно. С други думи, те не заграбват властта, за да управляват други над тях. И след като свалят държавния глава, лидерите на преврата започват да се подозират един друг и са склонни да се обърнат един срещу друг.

Освен това военните лидери и политическите лидери са склонни да милитаризират политиката и да политизират армията в ущърб на държавните институции и народа. Неспособни или неспособни да предоставят социално-икономически решения на проблемите на своите нации, те прибягват до религиозен популизъм, сектантство или единствения език, който владеят – силата.

Те увековечават нестабилността в името на стабилността и страха в името на сигурността.

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: Twitter

Така, че не е изненадващо, че лидерите на преврата в Судан, генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан, началникът на армията, и генерал Мохамад Хамдан „Хемедти“ Дагало, ръководител на Силите за бърза подкрепа (RSF), са преследвали същите измамни начини и средства за монополизира властта след свалянето на президента Омар Ал Башир през 2019 г.

Не беше шок, че пакостливите генерали изтласкаха цивилния министър-председател Абдала Хамдок през 2022 г., около 14 месеца след като постигнаха съгласие със Силите за свобода и промяна, които водеха гражданското движение, оспорващо режима на Ал Башир.

Когато националният и международният натиск се увеличиха, те сключиха нова сделка, преходно рамково споразумение, чрез което се опитаха да запазят властта си.

С нарастването на влиянието им нараства и подозрението им един към друг. Когато опитите за споделяне на властта се провалиха, беше само въпрос на време недоверието и раздорът им да ескалират в открита, кървава конфронтация.

Тъй като битките се засилват по улиците на Хартум и други големи градове и шансовете за помирение се разсейват с всеки изминал ден, трудно е да се каже кога боевете могат да приключат или кой е по-вероятно да надделее.

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: Twitter

Това, което е ясно досега, е, че по-малко мощните, но по-мобилни и изпитани в боевете, битките и военните действия Силите за бърза подкрепа са следвали асиметрични стратегии, разгръщайки се бързо към чувствителни центрове на власт, за да постигнат бързи победи срещу по-малко мобилните военни. Освен това се опитват да заловят или убият Ал-Бурхан и по този начин да нанесат решителен психологически удар на въоръжените сили.

Ако Силите за бърза подкрепа не постигнат бърза победа и боевете продължат без прекъсване, по-голямата, по-мощна национална армия, която има предимството с по-сложни и модерни оръжия като изтребители, може в крайна сметка да надделее, макар и на ужасна цена за Судан и суданския народ .

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: Twitter

Разбира се, Ал-Бурхан и Хемедти, които бяха мощни помощници на диктатурата на Ал-Башир, преди да се обърнат срещу него, имат дълга, кървава история от Дарфур до Йемен. Те заговорничиха срещу народното въстание през 2019 г. срещу Ал Башир и подкопаха политическата трансформация към гражданско управление. А днес и двамата "де факто" са се лишили от всякакво право да ръководят страната, като цинично са я завлекли по пътя на кръвопролитията и унищожението.

Между другото, двамата "силни мъже" имат много различни "родословия" и оглавяват две много различни военни сили. Докато Ал-Бурхан е професионален войник, който се изкачи в редиците на армия с ясни структури и операционни системи, Хемедти беше измамен контрабандист на камили, превърнал се в наемен стрелец, превърнал се в лидер на порочна милиция, която извършва незаконна търговия и функционира според неговите капризи и фантазии.

Прегрешенията на Ал-Бурхан са възмутителни, като се има предвид позицията му на началник на армията. Но точно затова Судан заслужава национална армия, чиито лидери са професионални, легитимни и отговорни пред правителството.

Всяка държава изисква или заслужава истинска национална армия, но никоя държава не се нуждае от сенчеста милиция, която функционира над закона. Това е рецепта за вечно бедствие.

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това не означава, че суданският народ сега трябва да вземе страна, докато силните се борят срещу него за сметка на сигурността и стабилността на страната. Независимо от резултата, след като тази безразсъдна, кървава битка приключи, надяваме се скоро, Судан трябва да преразгледа армията си и да се отърве от всички милиции.

Тъй като са принудени да изберат по-малката от двете злини, суданците трябва да изберат трети избор: ръководено от цивилни, демократично избрано правителство, което наблюдава връщането на армията в нейните казарми.

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Източник: aljazeera.com / Marwan Bishara

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Трагедията на Судан: Генерали-измамници и неуспешни преврати
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 8 Отговор
    Украйна свърши парите и Дълбоката държава направи нова война за злато.

    Коментиран от #9

  • 2 ...

    13 7 Отговор
    Гадния запад им построиха градове, канализация, водопроводи. Тия съсъпаха всичко за 20 години и продължават да го изравняват със земята.
  • 3 Чеп

    6 3 Отговор
    Я вие да не пишете за България...??? И тук се подвизават двама генерали ИЗМАМНИЦИ.

    Коментиран от #5

  • 4 УСА боклук

    5 9 Отговор
    Абе нещо ме гризе отвътре , че отново е намесено световното задокеанско изчадие УСА

    Коментиран от #8

  • 5 Хасковски каунь

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чеп":

    Може би ген.Бочко и ген. Атанасов.... Ама ония се бият , тия се съешават
  • 6 ПалавНИК

    2 2 Отговор
    Облечено в луксозна опаковка генерали. Реално едно племе избива друго. И като гледам репортажи със сватбарска стрелба с калашници и това не е сигурно. М@ймуни сър...

    Коментиран от #7

  • 7 ЧВК Ханко Брат

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "ПалавНИК":

    Явно се информираш от бтв,нова и бнт.Само Силите за бързо реагиране са 100 000 тежко въоръжени но нямат самолети и танкове.Но армията на Судан пък си разполага с абсолютно всичко.А битката е между тях

    Коментиран от #10

  • 8 не те гризе - ръчка те ...

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "УСА боклук":

    Ко казахте? САЩ??? аре бе... вЕРно ли. Малко статии от нета, че и от РИА.ру дори...
    ...в Судане обвинили россиянина в контрабанде золота, «связанного с ЧВК «Вагнер».
    ...В Судане начались вооруженные столкновения регулярных войск и спецназа, который связан с ЧВК "Вагнер"
    ...Сегодня, по информации западных разведслужб, бойцы "ЧВК Вагнера" занимаются в Судане
    От сайта на Вагнер - В декабре 2017 года Би-би-си заявила об участии российских сотрудников ЧВК в гражданской войне в Судане, где они выступили на стороне правительства Омара Башира.
    вЕрно ли САЩ пак са ви виновни бе русороби??????????????
  • 9 мбуа ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Украйна свършила парите? ха ха ха ха... де спа последните 14 месеца. Цял свят налива пари в Украйна да се бие със злото. Той му хрумнало, че Украйна давала пари. ех русофилеееее - акъл море - глава шамандура.

    Коментиран от #11

  • 10 ПалавНИК

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ЧВК Ханко Брат":

    Нямам и не гледаам телевизия. Информирам се от нета.
  • 11 Последния Софиянец

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "мбуа ха ха ха":

    Ти давай пари.Аз предпочитам да давам на моите деца.
  • 12 пенко

    2 1 Отговор
    ДОБРЕ НЕКА ТОЙ ДА БЪДЕ : " М А Х Д И " И ДА ЗАВЛАДЕЕ СУДАН !!!!!! НО , ЖУРНАГЪЗ- ЦИ ВИЖТЕ ТАМ ---КОЙ - КОГО ФИНАНСИРА И ВЪОРЪЖАВА - ЖУРНОТАПАНАРИ !? " ЧЕТИРИТЕ ПЕРА " !!!
  • 13 мбуа ха ха ха

    1 0 Отговор
    Аха... давай им... бабаитите пред блока ще им ги вземат, щото не си помогнал на общността да ги изгонят.
    Ако има нещо м/у ушите ти да разбереш какво ти казвам.