Last news in Fakti

22 Април, 2023 08:50 671 2

Гърция насърчава сътрудничеството между ЕС и арабския свят

  • гърция-
  • сътрудничество-
  • ес-
  • арабски свят

„Влошаването на отношенията с Русия подчерта значението на арабските страни за енергийната и продоволствената сигурност на Европа. В резултат на това сътрудничеството ни с регионалните участници в играта се превърна в значим приоритет за Гърция, но също така, вярваме, и за Европейския съюз“, отбеляза гръцкият министър на външните работи.

Гърция насърчава сътрудничеството между ЕС и арабския свят - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Международната общност трябва да се стреми към запазване на суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Сирия, заяви гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас в приветствена реч по време на изнесено заседание с делегация от Сирия в Атина, предаде АНА-МПА специално за БТА.

Тези фактори съставляват основните принципи на външната политика на Гърция, добави той по време на срещата в Кавури, на брега на морето южно от Атина.

Войната в Сирия „се превърна в епицентър на сериозна хуманитарна криза и на незаконни военни интервенции от трети страни в разрез с международните закони, като същевременно станахме свидетели на възхода на терористични и престъпни мрежи“, каза Дендиас. Като страна, която се намира в непосредствена близост до Сирия и има много силни исторически връзки с нея, включително с местните християнски общности – Гърция е почувствала последиците от войната от първа ръка, отбеляза министърът. Гърция се опитва да помогне по всички възможни начини в хуманитарен аспект чрез усилията на ООН и при съгласуване с партньорите си от Европейския съюз.

В този дух, каза Дендиас, Гърция категорично подкрепя усилията на специалния пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Геир Педерсен.

„Влошаването на отношенията с Русия подчерта значението на арабските страни за енергийната и продоволствената сигурност на Европа. В резултат на това сътрудничеството ни с регионалните участници в играта се превърна в значим приоритет за Гърция, но също така, вярваме, и за Европейския съюз“, отбеляза гръцкият министър на външните работи.

Освен това, войната в Сирия подчерта необходимостта от защита на населението от значителни нарушения на правата на човека и на международното право като цяло, а Гърция предостави хуманитарна помощ за Сирия, а след катастрофалните земетресения – и за населението в Турция, каза Дендиас.

„От наша страна, от известно време работим за изграждането на рамка за сигурност в Близкия изток и Източното Средиземноморие“, изтъкна Дендиас, „рамка, твърдо основана на международното право и на принципа на добрите съседски отношения, където всички са поканени да си сътрудничат с нас, стига да се ангажират с тези принципи“.

Гърция и Република Кипър, например, са инвестирали в многостранно сътрудничество с ключови партньори като Египет, Йордания, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Ливан, Палестина и Израел – механизми на сътрудничество, които „осигуряват добавена стойност за нашите общества, нашата околна среда и нашите икономики“, отбеляза той.

Дендиас също така отбеляза, че тъй като Сирия се намира в непосредствено съседство, ЕС носи особена отговорност по отношение на стабилността в Близкия изток, а „Гърция е решена да играе водеща роля в по-нататъшните инициативи за насърчаване на сътрудничеството между Европейския съюз и арабския свят“, споделяйки общата цел за мир в Сирия.

Изнесеното заседание за Сирия в Атина се организира от Европейския съюз със съдействието на гръцкото министерство на външните работи. В него участват специалните представители на държавите-членки на ЕС за Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евдокия

    0 3 Отговор
    Лошо няма, били сме в сегашна Гърция, тогавашна Тракия, Гюмюрджина и са имали нашите баби по 9 деца, а днес ни занулиха тукашните политици в България, след 1923 години. Ако знаех, че историята ще се повтори след 100 г бихме я разпитвали бабка ни още и още, но не обичаше тукалните и обратното те нея. И до ден днешен чувам, как има подигравки от старобългарите, които не са патили. Гелмета и сте дошли на наши земи с една торба и днес имате претенции за пари, работни места, но мили наши тукашни от селата, не искам да ви обидя, написах селата, защо ли, защото България е била селскостопанска, а в града през 1923 е имало малко къщи и малки дюкянчета. Що тукашните не работят за 700 лева Аааа, много са над вас, ето затова напуснаха България. Лично мнение.
  • 2 Ева

    1 1 Отговор
    Градове в България е имало много преди 681 г., скъпа, а това което сега е тук, е благодарение на нихилизма на такива като Вас, нали сте гледали "Криворазбраната цивилизация", там е казано всичко.
Новини по държави: