Last news in Fakti

23 Април, 2023 09:56 1 219 10

България домакин на търговски форум с водещи тайвански фирми

  • тайван-
  • taitra-
  • изложение-
  • форум-
  • полупроводници-
  • търговия-
  • медицина-
  • it-
  • машиностроене-
  • iot-
  • електроенергия

Форумът бе под надслов "Тайванска търговска мисия в България, Унгария, Полша и Румъния"

От 19 до 21 април в София и Пловдив Тайванският търговски център-София, част от Тайванския съвет за развитие на външната търговия (TAITRA - най-значимaтa нестопанска организация за насърчаване на търговията в Република Китай), организира посещение на голяма бизнес делегация в България, като част от обиколката ѝ в страни от Източна Европа, включваща още Унгария, Полша и Румъния. Това е идването на първата тайванска делегация след тригодишно прекъсване поради пандемичната обстановка, продиктувано от възстановяването на по-тесните икономически връзки и търсенето на нови възможности за бизнеса в бързо променящата се международна конюнктура.

На 20 април в Хотел София Балкан Палас 19 гостуващи тайвански компании от сферата на електроенергетиката и електрониката, машиностроенето, хранително-вкусовата и текстилната промишлености и производството на потребителски стоки и медицински изделия се срещнаха с 83 български фирми в B2B формат в близо 200 отделни бизнес разговора като евентуално начало на бъдещи търговски отношения между компаниите.

Откриващата церемония на събитието бе с участието на представители на български търговски организации и асоциации, включително Българска търговско-промишлена палата, Биотехнологичен и здравен клъстер, Българска оползотворяваща и рециклираща асоциация, Професионална асоциация по роботика и автоматизация, Клъстер София град на знанието и други.

Като допирни точки между двете страни бяха изтъкнати възможностите за стимулиране на използването на локални финансови инструменти за инвестиции и внедряване на иновации и изкуствен интелект. Пред уважаемите азиатски гости беше посочена и ролята и възможностите на България като мост за тайванския бизнес към единния пазар на ЕС.

В Тракия икономическа зона в Пловдив тайванските фирми се запознаха с производствените процеси в завода на фирма Милара Интернешънъл - лидер в роботиката и мехатрониката и с динамично развиващата се Умна фабрика за електрически компоненти на Шнайдер Електрик. Пловдив се отличи не само като важна културно-историческа дестинация, но и впечатли гостите с цялостното си бурно промишлено развитие.

По време на посещението на тайванската делегация акцентира върху задълбочаване на търговските връзки между Тайван и България, като сближаването на бизнеса придава нов тласък на взаимоотношенията не само между двете страни, но и служи за преоткриване на потенциала на веригите за доставки на страните от Балканския полуостров и Централна и Източна Европа. В тази връзка зададохме и няколко въпроса на господин Шейн Цай – директор на Тайвански Търговски Център - София, открит през 2005 г., който е четиридесетият международен клон на TAITRA.

Уважаеми господин Цай, според вашите наблюдения как се развиват българо-тайванските търговски отношения през последните няколко години?

Според последните данни на Националния статистически институт на България Тайван е в топ 3 на страните износителки за България от Азия и в топ 13 на страните вносителки в България в световен мащаб, като размерът на двустранната търговия се е увеличил значително за периода 2021-2022 година, като особено забележително е нарастването на износа на България към Тайван с 46% на годишна база за 2022 година спрямо 2021 година. България внася основно части за велосипеди, мотоциклети и мотопеди, чипове, печатни платки и интегрални схеми, както и части и аксесоари за машиностроенето, а Тайван от своя страна внася от България основно интегрални схеми и наситени по клиентски спецификации печатни платки, електрически акумулатори, медикаменти, катодни медни плочи, както и инструменти и аксесоари за медицината (хирургията), стоматологията, ветеринарни продукти и други.

Как ТАИТРА помага за развитието на българо-тайванските търговски отношения?

Тайванският търговски център - София организира годишно над 100 различни събития, за да свърже бизнесите на България и Тайван и да създаде нови възможности за тях в над 20 различни промишлени области като машиностроене, ICT (Информационни и комуникационни технологии), хранително-вкусова промишленост, медицина, производство на велосипеди, енергетика и електроника. Български компании, които желаят да проучат пазара на Тайван, да се свържат с тайванския бизнес и да работят в сътрудничество с нашите компании за развитието на балканския пазар, са добре дошли да се свържат с нас.

Към кои браншове на тайванската индустрия има най-голям интерес от българска страна?

Тайван заема повече от 50% от световния пазарен дял на полупроводниковата индустрия и българските фирми проявяват основен интерес към нея. Освен това към нас се обръщат и български фирми, търсещи по-тясно сътрудничество в сферите на електрониката, велосипедното производство, IT, IoT (Интернет на нещата) и дървообработващата промишленост. Голям е интересът и към енергетиката - в частност към набиращия популярност като горивен източник водород и опитът на Тайван с горивните клетки.

В Тайван се провеждат множество изложения, към кои от тях българските компании имат най-голям интерес?

Трите водещи изложения в Тайван, към които българите проявяват най-голям интерес, са в областта на ИТ (Computex), машиностроенето (TITMOS) и велосипедите и спорта (Taipei Cycle, TAISPO).


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    7 4 Отговор
    Китайски фирми..
  • 2 Реалист

    16 3 Отговор
    Хайде секнаха ни и китайските инвестиции. България - следващата изчезваща атлантическа държава след прибалтийските
  • 3 Въййй

    8 1 Отговор
    Днеска е неделя, 23 Април 2023.
    Корпусът за бързо реагиране на фейки я публикува най после.
    Новината е свежа и прясна като маруля на една седмица.
  • 4 Провокация!!

    7 2 Отговор
    Русия ни намрази сега и Китай..
    Чичкото зад океана напълва доволно памперса
  • 5 Хххххххх

    6 2 Отговор
    Когато дракона ни запука, търсете сметка на онези които организират тези срещи.

    Коментиран от #10

  • 6 Реалиста

    8 2 Отговор
    Продължаваме да се прикачваме към американските наглеци! То не бяха Три морета ,то не беше и продължават да подаряват оръжие на фашистките укри, просто вървят пишман управниците ни към гибел! Това са десните и мутрите продажници!!!!!
  • 7 Кунг фу

    3 1 Отговор
    Време е да наложим санкции на Китай!
    Само така ще изпреварим Урсула в желанието ѝ да заработи пред американците вторият си мандат.
    Хаитянина от Козяк направо тръгва с летящ старт!
  • 8 Прокопий

    1 4 Отговор
    Мдааа, троловете мразят да се прави бизнес с водещи и коректни партньори! Те обичат само да плащат най-скъпия газ в Европа и да лъскат... имиджа на Путлер и газпром... Безаналагови! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #9

  • 9 Скунс

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Прокопий":

    С "евтиния" американски газ ще привлечем всички инвеститори на планетата, най-вече от Тайван. Точно четири пъти е по скъп газът в Европа, отколкото в САЩ.
    Бумът на инвестиции предстои!
  • 10 едртгъхуй

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "Хххххххх":

    Жокерче:

    Литва направи една грешка свързана с тайван и Китай резгира много бързо, просто и болезнено- просто ИЗТРИ от митническите си регистри държавата Литва...
    Много внимавайте вие да не се окажете следващите изтрити...