23 Април, 2023 05:59 829 10

САЩ евакуираха свои дипломати от Судан

  • судан-
  • хартум-
  • евакуация-
  • боеве

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан

САЩ евакуираха свои дипломати от Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) рано тази сутрин заявиха, че американски дипломати и техните семейства са били евакуирани от страната с помощта на военна мисия на САЩ, в която са участвали шест самолета, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Операцията е била проведена в координация със СБП.

Информацията е била потвърдена от източник на Ройтерс от американската армия, пожелал анонимност.

Вчера започна евакуацията и на други чуждестранни граждани, които напускат Судан през пристанище, разположено на брега на Червено море.

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Летището е затворено, много пътища са блокирани.

Враждуващите военни лидери игнорираха призивите на ООН и редица държави за спазване на обявеното примирие.

Саудитска Арабия евакуира граждани от страни от Залива през пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от Хартум.

Очаква се западните държави да изпратят самолети от Джибути, които да изведат техните поданици от Судан. Не е ясно обаче кога ще стане възможна евакуацията, тъй като суданската редовна армия заяви, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла - най-големия град в западния судански регион Дарфур.

Досега суданските въоръжени сили, оглавявани от генерал Абдел Фатах Бурхан, и техните противници от СБП, начело с Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, не успяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря наново почти всеки ден, откакто избухнаха сраженията.

Вчерашните боеве нарушиха тридневно примирие, което трябваше да влезе в сила в петък, за да могат всички граждани да отидат на безопасни места и да посетят семействата си по време на мюсюлманския празник Курбан байрам.

Двете страни си разменят взаимни обвинения за нарушаването на примирието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мдаа..

    5 0 Отговор
    Евакуация отвсякъде..
  • 3 Калпазанин

    13 0 Отговор
    То ако изобщо ги няма тия "демократи" кравари никъде няма да има граждански войни и кръвопролития, и да ви спомена пак индианския вожд където стъпи англоезичен рано или късно и робите започват да се бият
  • 4 Анонимен

    9 0 Отговор
    Ако имаха петрол, до сега американците да са влезнали и да е настъпил мир с американска демокрация.

    Коментиран от #5

  • 5 Деций

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Едва ли ,Китай и Русия ще ги оставят да си натрапят "Демокрацията".А за това ,че си изтеглят дипломатите ,го местя в другият крачол.Изобщо не ме интересува какво става в САЩ.Те вече са в предсмъртна агония!
  • 6 Америка сее смърт

    5 0 Отговор
    Да ги бяха оставили там. Щяхме да се радваме

    Коментиран от #9

  • 7 Гоче

    0 5 Отговор
    Е при гражданска война тук първи ще избягат патриотите в мЙка Русия. Посли всички политици и семействата им. Ще останат само нашите събратя щото ще ни демократизират със спец операция от юго-изток и операцията ще трае пак едни 500 години, а може и повечки
  • 8 Хахаха

    2 0 Отговор
    Що лъжете бе факти? Тишко Проверката
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.