Last news in Fakti

24 Април, 2023 09:13 1 032 11

За 20 години Турция е намалила външната си зависимост в отбраната от 80 на 20 процента

  • турция-
  • отбрана-
  • президент-
  • зависимост-
  • ердоган

Заяви турският президент

За 20 години Турция е намалила външната си зависимост в отбраната от 80 на 20 процента - 1
Източник: БГНЕС

Само за две десетилетия Турция е постигнала значителен напредък в отбранителната индустрия, като е намалила зависимостта си от чужбина от 80 процента на 20 процента, заяви в неделя президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

Ердоган говори на церемонията по предаването за изпитания на първите произведени в Турция танкове "Алтай" на турските въоръжени сили. Церемонията се състоя в северозападния окръг Сакария, където Ердоган открои целта на Турция да бъде "напълно независима в отбранителната индустрия".

"Ние намалихме чуждестранната зависимост в отбранителната промишленост от около 80 процента до около 20 процента за едва 20 години. Броят на проектите в областта на отбраната, който през 2002 г. беше едва 62, днес надхвърля 750", заяви Ердоган.

Турският лидер каза също, че докато през 2002 г. общият бюджет на Турция за отбранителни проекти е бил 5,5 млрд. долара, сега той е достигнал 75 млрд. долара.

Ердоган подчерта, че зад всеки продукт, разработен в отбранителната индустрия, стоят дългогодишни усилия, търпение, труд и финансова сила, предаде БТА.

"Така се появиха всички наши безпилотни бойни самолети (UCAV), които днес се отличават по целия свят, и нашите бронирани сухопътни машини, военни кораби, фрегати и ракети, както и други системи, които предизвикват огромно възхищение", добави той.

Турция се е превърнала в страна доставчик за отбранителната промишленост, като нейните продукти се използват от много армии, подчерта още президентът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    5 0 Отговор
    Уважуха! Дай пет!
  • 2 Евала на султана

    24 2 Отговор
    Не е тъп, като много от съседите си!
    Нарежете си самолети, радари, ракети... и ни дайте 500 милиарда долара, да ви дадем наши оръжия? Ами нямате пари, ние ще ви отрупаме с бази и ще ви пазим во веки веков от вас самите. Рано или късно ще изчезнете(демография разбираш ли) и ние ще останем тука без вас. Тъпите умират бързо и в джунглата...
  • 3 Махле и шафлерер

    15 0 Отговор
    Немският износ да му мисли все повече коунтриес разбиват оковите
  • 4 Реалист

    14 2 Отговор
    Прекарали се комшиите:) да бяха инвестирали парите като нас за ракия щяха да са на кирия:)
  • 5 САЩисано евроатлантиче

    23 1 Отговор
    Който си позволява да води националноотговорна независима от запада политика, го обявяваме за сатрап, диктатор, кръволок!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор
    А нашите власти/тутки увеличиха зависимостта ни от
    1О ООО ООО ООО $
    на
    4О ООО ООО ООО$
    външен дълг 🤔🤔🤔
    / дали не съм сбъркал нулите🤔/

    Коментиран от #8

  • 7 Търся да купя зелена карта!

    5 1 Отговор
    Там са внуците на черните роби и на белите бандити натирени от Европа.
    Ко стана с билетите за Марс??
    😆😆😆😆😆😆
  • 8 Тези от НС

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Взеха кинтите, отидоха на Маледивите и казаха, "ще видим"!
  • 9 без имена

    6 9 Отговор
    много от тн големи разработки е бош лаф.
  • 10 Хахаха

    10 1 Отговор
    А България е със 100% независима армия и най мощтната в Европа а и в света. Кеф ти Зил 130, кеф ти Уаз 452, кеф ти Зил 131. Треперят всички. А и самолети на хартия.
  • 11 ЦРУ

    0 4 Отговор
    Съвременното въоръжение и самостоятелна техника на Русия стана 99% но в Украйна по нищо не личи независимоста на военния промишлен комплекс захранващ БРИКС и ШОС да е самостоятелен от технологии на Запада, същото е и с жалка Турция
Новини по държави: