24 Април, 2023 11:50 1 536 9

Австралия се противопоставя на нарастващата заплаха от Китай

  • австралия-
  • отбрана-
  • заплаха-
  • китай-
  • ракети

Според военен доклад страната вече не може да бъде защитена от географската си изолация в "ракетната ера"

Австралия се противопоставя на нарастващата заплаха от Китай - 1
Източник: БГНЕС

Австралия ускорява усилията си за закупуване на ракети с по-далечен обсег, за да се противопостави на нарастващата заплаха от Китай, съобщава БиБиСи. Според военен доклад страната вече не може да бъде защитена от географската си изолация в "ракетната ера".

Правителството е готово да похарчи около 19 милиарда австралийски долара, за да изпълни препоръките на военното разузнаване. Докладът от 110 страници се описва като най-голямата ревизия на австралийската отбрана след Втората световна война.

Стратегическият преглед на отбраната (DSR) идва на фона на нарастващото регионално напрежение относно позицията на Китай спрямо Тайван. Китайският флот също е установил голямо присъствие в Южнокитайско море, претендирайки за части от него като своя собствена територия, в противоречие с международното право.

Военното мобилизиране на Китай сега е най-голямото и най-амбициозното от която и да е страна от края на Втората световна война. Това натрупване се извършва без прозрачност или уверение за Индо-Тихоокеанския регион относно стратегическите намерения на Китай, се посочва в доклада.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че стратегическият преглед ще оформи бъдещето, вместо да чака бъдещето да ни оформи, а неговите препоръки ще направят Австралия по-самостоятелна, по-подготвена и по-сигурна, пише news.bg.

Докладът препоръчва на австралийските въоръжени сили да пренасочат вниманието си от наземна защита към способност за нанасяне на удари с по-голям обсег с боеприпаси, произведени в Австралия, поясни министърът на отбраната Ричард Марлс.

По думите му придобиването на прецизни ударни ракети с обсег над 500 км ще даде на армията огневата мощ и мобилността, от които се нуждае в бъдеще.

Доклад на мозъчен тръст от 2022 г. предупреди за най-лошия възможен сценарий за австралийската армия, при който Китай поема контрол над територията в близкия регион по време на война срещу Тайван.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    12 2 Отговор
    Ами влезте в ШОС
  • 2 Дреме ми

    6 0 Отговор
    на шарените калцуни..
  • 3 Подлоги на САЩ

    17 3 Отговор
    Яжте си кенкурата подлоги на САЩ и не си измисляйте врагове за да съществувате!
  • 4 Австралия се противопоставя

    1 0 Отговор
    на нарастващата заплаха от ГЕРБ И ПП+ДБ

    Според военен доклад страната вече не може да бъде защитена от географската си изолация в "ракетната ера"
  • 5 Големи страхливци?

    2 1 Отговор
    Западът все се страхува някой да го не нападне и все се въоръжава, в същност всички войни започват от него т.е. той напада?
  • 6 пенко

    1 0 Отговор
    КРЕТЕНИЗЪМ ......- "БЛИЦ КРИК " МЕЖДУ - КАНАДА И САЩ / ИМА ТАКАВА КОМЕДИЯ / !?!?!? АМИ АВСТРАЛИТЕ ТРЯБВА ДА СПРЯТ - ЯПОНСКАТА ИНВАЗИЯ / БАЯ НАПРЕДНАЛА / !?!?!?!?!?!?
  • 7 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Ще ви духнат под опашката наглопрестъпници! 2 континента изградени от бивши затворници и проститутки ,от които аристократичния Албион се е отървал, ама вълкът козината си мени ,но нравът не.
  • 8 бай Иван

    1 0 Отговор
    Айде сега и тия ще ги напада Китай.Тоя свят верно се побърка?
  • 9 ХЕГЕМОНИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ УДЪРЖИ, НАЛИ?

    2 0 Отговор
    НЕ СИ ИЗМИСЛЯЙТЕ УМИШЛЕНО ЗАПЛАХИ ЗА ДА СЕ СЛОЖИТЕ В УСЛУГИТЕ НА САЩ ,КАТО ЕС !!! НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА НИ ЗАБЛУЖДАВАТЕ , ПО -УМНИ СМЕ И НЕ МОЖЕТЕ!!! РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ РАЗБИРАМЕ ВСЯКА СТЪПКА КОЯТО ПТРАВИТЕ ПОД ДИКТАТ , ИЛИ ВСЕ ОЩЕ НЕ.
Новини по държави: