Last news in Fakti

24 Април, 2023 13:04 675 3

Екоактивисти събраха огромна купчина фасове на площад в Лисабон

  • португалия-
  • лисабон-
  • екоактивисти-
  • замърсяване-
  • площад

За повишаване на осведомеността за този вид замърсяване

Екоактивисти събраха огромна купчина фасове на площад в Лисабон  - 1
Източник: Shutterstock

Активисти за опазване на околната среда в Португалия събраха около 650 000 цигарени угарки и ги натрупаха на площад в центъра на столицата Лисабон по време на акция за повишаване на осведомеността за този вид замърсяване, предаде Франс прес.

"Помолихме всички в Португалия да участват в този обществен проект, за да привлечем вниманието към замърсяването с пластмаса, защото има пластмаса, скрита в цигарените фасове, и много хора не знаят за това", обясни 34-годишният германец Андреас Ное, който стои зад инициативата.

"Дори един малък цигарен фас е чудесен пример за това как всеки може да предприема действия не само по въпроса с угарките и боклука, но и по проблемите, свързани с океана, и в крайна сметка с климатичната криза", допълва той.

Неправителствените организации и частните лица, които приеха предизвикателството му, събраха за една седмица достатъчно цигарени угарки, за да напълнят около 40 пластмасови бурета за бира, рециклирани по този начин за нова употреба.

След това екоактивистите изсипаха съдържанието върху брезент, за да направят купчина, върху която Андреас Ное се качи с респираторна маска, за да се предпази от токсичните продукти в неразградимите угарки.

Активист и любител на сърфа, Ное се премества в Португалия преди шест години, след което се отказва от кариерата си на молекулярен биолог, за да се посвети на екологичната кауза.

Преди две години той събира около милион цигарени угарки за два месеца.

"Искаме да сложим край на този проблем, като окуражим хората да хвърлят фасовете си на предназначените за целта места - навсякъде другаде, само не и на земята", казва Давид Фигейра, един от участниците в инициативата, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борба

    2 0 Отговор
    Има филтри от растителни фибри. И филтри за цигаеи със семена от които изникват растения. Има херметически кутийки в които да си прибираме фасовете. Лесно е само навик да създадем. Който е смел да пуши Арда без филтър. Но решения много. Дори отказване на цигарите е възможно. Купете си Лесният начин на д-р Алън Кар. Не го издавам аз. Тязи книга ми помогна.
  • 2 Цигарите вредят

    2 1 Отговор
    Не само на теб,
    не само на близките ти,
    не само на колегите ти,
    но и на околната среда.
    Ти който пушиш - вредиш.
    Ти решаваш.

    Коментиран от #3

  • 3 защо на колегите

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Цигарите вредят":

    А твоят дърт капещ масло пушлив дизел хич не замърсява, ама видиш ли все цигарите ви пречат, нали ги забранихте на закрито.
Новини по държави: