Last news in Fakti

24 Април, 2023 23:15 1 598 13

ООН: До края на месеца населението на Индия ще бъде най-голямото в света

  • индия-
  • население

До края на април населението на Индия се очаква да достигне 1,425 милиарда души, което означава, че то ще се изравни, а след това ще надмине това на континентален Китай

ООН: До края на месеца населението на Индия ще бъде най-голямото в света  - 1
Снимка: Shutterstock

До края на този месец Индия ще бъде най-многолюдната страна в света, изпреварвайки застаряващия Китай, съобщи днес ООН, предаде Асошиейтед прес.

Новината идва в момент, в който Индия се рекламира като изгряващ международен играч като домакин на тазгодишната среща на върха на Г-20. Тя също така се превръща във все по-привлекателна дестинация за мултинационални компании, които се стремят да намалят зависимостта си от Китай.

До края на април населението на Индия се очаква да достигне 1,425 милиарда души, което означава, че то ще се изравни, а след това ще надмине това на континентален Китай, се казва в съобщение на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН. Прогнозата се основава на последните им оценки за световното население.

Не е ясно кога точно населението на Индия ще надмине това на Китай. Възможно е това вече да е станало. Демографите казват, че ограниченията на данните за населението не позволяват да се изчисли точна дата.

В друг доклад на ООН от миналата седмица се прогнозира, че до средата на годината Индия ще има с 2,9 милиона души повече от Китай, но това се основава на моментни данни за населението в началото на годината и в средата на годината. Днешното съобщение се базира на анализ, който се опитва да оцени кога точно ще стане смяната на местата в класацията по население.

Индийското правителство, което не е провеждало преброяване от 2011 г., не е коментирало официално оценките, посочва АП.

Младите работници, които от 90-те години на миналия век заливат китайските градове, за да заемат работни места в заводите, са основен фактор за бума, който превърна Китай във втората по големина икономика в света.

Населението на Китай обаче достигна своя връх през 2022 г. и оттогава започна да намалява. До края на века населението на страната може да спадне под 1 милиард души, твърди ООН. Възрастното население на страната се увеличава, докато раждаемостта продължава да спада - от 1,7 бебета на жена през 2017 г. до 1,2 през 2022 г., сочат данни на ООН.

За разлика от Китай, Индия има най-голямото младо население в света, по-висок коефициент на раждаемост и се наблюдава постоянно намаляване на детската смъртност. Експертите обаче внимават да не алармират за пренаселеност, тъй като коефициентът на плодовитост в страната постоянно намалява - от над пет раждания на жена през 60-те години на миналия век до две през 2022 г. Очаква се населението на Индия да спре да се увеличава и да се стабилизира около 2064 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Смех 😆🤡🤣

    17 2 Отговор
    Да му мислят немчугите най противният народ от загубеняци в Света.
  • 2 Охх баня охх кефффф.....

    20 1 Отговор
    У нашата махала преди 30 години индийците бяха 4 бараки или 25 индиеца.Сега са 200 ,честито.
  • 3 Баба Ванга

    15 2 Отговор
    Точно на 30 април в 23:17 минути индийците ще изравнят.След това бият с дузпи.Обаче не знаят,че Китай все още не е включил резервите от Тайван и може и да се обърка мача.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    10 1 Отговор
    То не е за хвалене въобще...
  • 7 Хмм

    11 1 Отговор
    най-голямото в света
    И всички ще се къпят в река Ганг? 🤔🤣
  • 8 Ами кое е важно?

    7 3 Отговор
    Много умни и стари народи престанаха да се размножават. Даже и под границата на равновесието, което означава измиране (отрицателна демография)!
    Индийците може да са сигани, ама няма да измрат. И какво от това, ако някои други, като нас се мислят за "много умни", "образовани", "разбиращи добре света", "културни" и "знаещи"??
    След нас ще остане само територията. Който не вярва, че това е наистина реален сценарии, да отиде в изоставените родопски села, да види, как сега там е обезлюдено. Някога е имало училища, някакви фирми, дето са работили нещо, къщи, сватби, изпращали са момчетата в казармата, раждали са деца и е имало автобуси до близкият град. А днес? За това индийците, китайците и останалите, които си се размножават още нормално, ще вземат и земите на другите, които просто са измряли!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Интелектуалец

    3 2 Отговор
    Китай ще си увеличи населението със 140 милиона след време. Територията също.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дрън дрън та пляс

    2 0 Отговор
    Само докато прочета статията и тия вече са с милион повече
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания