Last news in Fakti

26 Април, 2023 04:33 1 912 36

26 април 1986 г.: Взривът в АЕЦ "Чернобил"

  • аец чернобил-
  • авария-
  • ссср

Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона

26 април 1986 г.: Взривът в АЕЦ "Чернобил" - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Точно в 1.23 ч. след полунощ на 26 април 1986 г. избухва взрив в четвърти енергоблок на атомната централа „Ленин“.

Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 хил. души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоактивните отпадъци падат на територията на Беларус.

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ.

Грешни решения и нещастни стечения на обстоятелствата довеждат до фатална експлозия, обобщава "Дойче веле".

Реакторите на Чернобилската АЕЦ бяха спрени и по-късно извадени от употреба. Четвърти реактор бе заграден с бетонен пашкул.

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР приблизително $50 млрд. изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г., Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 хиляди са се оказали фатални. Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, предположи, че броят на смъртните случаи вследствие на Чернобил ще варира около 25 хиляди – шест пъти над прогнозата на ООН. А според Международната агенция за ракови изследвания, инцидентът ще отнеме живота на 16 хиляди европейци до 2065 г..

Официално само в Украйна 2,3 милиона души, сред които 220 000 "ликвидатори", се водят за "пострадали от катастрофата" в Чернобил.

Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона. Това са хора, които за нищо на света не искат да напуснат домовете си, макар и те да са заразени с радиация. Те живеят по правилата на натуралното стопанство. Започват да се връщат по домовете си няколко седмици след аварията...


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 всички бееме равни

    28 11 Отговор
    Хубавите дрОгАре комунисти криха цяла седмица и народа манифистираше, вееше им знаменца и рупаше пролетни марули гарнирани с радиоактивен йод. А на баш дрогарете с контейнери им внасяха храна от гнилия капитализъм.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Гошо

    14 14 Отговор
    "Около 300 души живеят и до днес в 30 км радиоактивна зона"
    Я е това го обяснете ,далеч по важно е от пропагандата ви Как сега тия там си живеят обработват си земята отглеждат домашни животни т.е. водят си пълноценен живот
  • 3 Гориил

    24 9 Отговор
    Тази експлозия показа липсата на професионализъм, некомпетентност и невежество на украинските оператори на най-сложното оборудване на атомната електроцентрала. Москва беше шокирана от нарушаването на елементарни правила. Атомната централа се управляваше или от луди, или от недостатъчно образовани хора.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Някой

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гориил":

    Прилича на умишлен саботаж . Защото просто не може да съществуват такива натрупвания от груби грешки , в строго научна последователност, с цел да се взриви реактора.

    Коментиран от #9, #34

  • 6 ТтттТ

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "всички бееме равни":

    Кажи на укро-ръководителите от онова време..-цяла седмица криха от Москва какво се случва.Даже западната подлога Горбачов го каза-лъжеха ни- и докато лично не изпратих проверка ,не разбирахме мазаба на случващото се...
  • 7 до големия мозък

    19 8 Отговор

    До коментар #4 от "Недоумявам":

    Щото не ходих на манифистации слушах Свободна Европа и не рупах марули.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Сменям си ник-а

    17 8 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    3 месеца преди Чернобил гръмна Чалънджър.
    Обърни внимание на първите букви.
  • 10 Копипасте

    13 9 Отговор
    Пълномощник на ЦК на КПСС е наредил! Руснак е! И не е бил пиян! Правили проби за т.нар. акт 16 преди издаването за редовна експлоатация на енергоблока! За да довършат след като по време на първия опит реактора е изключен защитите - изключили 27 спомагателни и 7 основни защити! И го довършиха!!! Реактора е от типа РБМК с по-добър КПД от ВВЕР, но много по-нестабилен! Другото се знае! За протокола : реакторите във Фукушима са от същия тип, но там причината е много, ама много по друга!

    Коментиран от #15

  • 11 СССР И КОМУНИСТИТЕ

    14 9 Отговор
    Скриха за ядрения взрив от хората

    Коментиран от #20

  • 12 БКП И КОМУНИСТИТЕ МЪЛЧАХА КАТО Д.....

    17 5 Отговор
    И обричаха хората на бавно но сигурно облъчване....
  • 13 ЧЕРНОБИЛ БЕ ПОД КОНТРОЛА МА МОСКВА

    19 9 Отговор
    Комунистите от СССР мълчаха за аварията, да не сринат имиджан на развиващия се социализъм....
  • 14 Сега

    6 2 Отговор
    Заради Чернобил,Русия наказва Украйна. Не можаха да си опазят атомната централа или пък е събота от някой бандеровец.

    Коментиран от #16

  • 15 Ццц

    9 3 Отговор

    До коментар #10 от "Копипасте":

    Дилемата е голяма. Как руснаците да бъдат обвинени за Чернобил, но едновременно с това да са окупирали "украински" земи.

    Коментиран от #26

  • 16 Сега

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сега":

    Саботаж,а не събота.
  • 17 БКП КОМУНИСТ

    11 9 Отговор
    Скрихме истината от българския народ...По разпореждане от Москва.....не ни пукаше за народа, важно е ние да сме на власт....
  • 18 КПСС КОНТРОЛИРАШЕ ВСИЧКО

    7 6 Отговор
    съветските комунисти мълчаха за аварията.....искаха да минат метър.....обрекоха милиони хора на облъчване и радиоактивно замърсяване.....истинското лице на комунистите....

    Коментиран от #25

  • 19 Ксаниба

    8 2 Отговор
    Още тогава са имали скрити бандеровци!! Кога ще бъде обявено събититето за теракт, а не само техногена катастрофа
  • 20 Червен кхмер

    10 7 Отговор

    До коментар #11 от "СССР И КОМУНИСТИТЕ":

    Не само, че скриха и заради тях умряха хора, а в СССР направиха 3 корона с войска и не пуснаха местното население да излезе от облъчването и радиацията.
    Комунизма е престъпен като фашизма-нацизма.
    Разликата е , че комунистите избиват собственият си народ, а нацистите други народи.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Червен кхмер

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Червен кхмер":

    3 кордона
  • 22 БАЙ ТОШО СИ ТРАЕШЕ ЗА АВАРИЯТА

    7 5 Отговор
    Беше го шубе, че Брежнев ше го свали от власт.....

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тогава

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "БАЙ ТОШО СИ ТРАЕШЕ ЗА АВАРИЯТА":

    Брежнев е бил гушнал букета и то отдавна...

    Коментиран от #27

  • 25 ТИРбушон

    6 7 Отговор

    До коментар #18 от "КПСС КОНТРОЛИРАШЕ ВСИЧКО":

    Старите хора казват:
    Не вярвай на нищо докато Русия не го отрече.

    Коментиран от #29

  • 26 Копипасте

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Ццц":

    Описал съм по памет прочетеното от статия в руското списание "Топло и ядрена енергетика" от лятото на 1987 година! Имаше го в библиотеките на всички ТЕЦ-ове по задължителен абонамент! Ако го има някъде това списание ще е интересно за енергетиците в коментаторската аудитория пак да се публикува статията! Там разбира се го няма пълномощника на ЦК на КПСС - той се появи в публичното пространство на България след 1990 година и е реална фигура! За мен в случващото се днес там няма дилема - дилема е положение, при което трябва да се направи труден избор между две противоположни възможности, а аз лично не съм в такова положение та и да правя какъвто и да е избор за участниците в събитията там украинци, руснаци ...... ! Аз съм независим защото от мен нищо не зависи!
  • 27 ДРУГ СССР КОМУНИСТИЧЕСКИ ВОЖД

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Тогава":

    Е плашил бай Тошо....все тая
  • 28 БКП КОМУНИСТИТЕ СИ ВРЪТНАХА КОНГРЕСЧЕ

    6 4 Отговор
    Във възхвала на партията и комунизма....и нито дума за Чернобил, за радиацията на която обрекоха българите....типично за комунистите
  • 29 Я ПА ТОЯ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "ТИРбушон":

    Русия отрича че е нападнала Украйна......а дали е така....
  • 30 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Всички починали и болни от ЛЕВКЕМИИ,да се сетят и БЛАГОДАРЯТ за болеста си на чернобил.Само някой умник,от рода на Мишел,да не напише....ААА,защо само някой са се разболели и разболяват.......Да ви е честита атомната енергия.......
  • 31 Ром Бакарди

    0 0 Отговор
    Бях чаве коги грамна тоз пусти Чернобил! Помня денят, вав който са разбра чи има нещу...тъкмо тренирах на двора за манифестацията вав даскалото, майкя ми вика: ей, со.по.ла.нко- я бегай да прибереш магариту! Га ша тръгвам към къра, ко да скивам....синджимката дет го вразвахми-си иде, магариту го няма! Викам си:тука има нещо! И утделну идно комши ми вика чи имало много заразени сас таз радиациа вав Козлодуйско....напрау изтрещявали там и светели вав тъмното! Нещо.....това да ви напомня?
  • 32 дядо поп

    3 1 Отговор
    Аварията станала на територията на СССР. За какви украйни говорите бе хора , може би имате предвид , че стореното е дело на бандеровски саботажници!
  • 33 дядо поп

    2 1 Отговор
    Аварията станала на територията на СССР. За какви украйни говорите бе хора , може би имате предвид , че стореното е дело на бандеровски саботажници!
  • 34 Мито

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Да прилича на саботаж, защото те сами са се саботирали. Само да припомня, че преди взрива, имат 3 неуспешни опита на т. нар. тест при отпадане на захранване на помпите. Преди взрива, 4ти блок е работел на много ниска мощност и се е натрупал ксенон, който е "задавил" реактора. Издърпали са почти всички стержени - поглъщащи неутрони и резултата разбира се е БУМ

    Коментиран от #35

  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Мито":

    ОТ Теб разбирам,че Атомната Енергия е най-БЕЗОПАСНАТА енергия.........................................................................

    Коментиран от #36

  • 36 Мито

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    100% безопасност на ядр реактор няма. Затова се строят в нормалните страни т. нар. конфайнмънт билдинг- куполна сграда от железобетон, която обгръща ректора. Толкова е масивна че ако самолет се разбие отгоре въобще няма да мръдне. Много е скъпа обаче, почти колкото самият реактор.
    В съветските ядрени централи от онази епоха не са сметнали за необходимо да защитят редакторите си с такива куполи. Е, резултатът е налице- както не щеш купол, на ти саркофаг
Новини по държави: