Last news in Fakti

29 Април, 2023 10:30 1 548 17

Консервативните жени в Турция обръщат гръб на Ердоган

  • турция-
  • ердоган-
  • реджеп тайип ердоган

Подкрепата от страна на консервативните жени, които обикновено са основна част от избирателната му база, също не изглежда толкова стабилна преди вота

Консервативните жени в Турция обръщат гръб на Ердоган - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборите в Турция на 14 май изглеждат несигурни за турския президент Реджеп Тайип Ердоган на фона на кризата в икономиката, младите турци, които не са толкова влюбени в управляващата ПСР, и опозицията, която най-накрая се обедини.

Подкрепата от страна на консервативните жени, които обикновено са основна част от избирателната му база, също не изглежда толкова стабилна преди вота. Това разкри FRANCE 24.

Емине, домакиня, живее в квартал Башакшехир в Истанбул - един от многото квартали, преобразени от политиката на управляващата ПСР за урбанизация.

Тя е в началото на 30-те си години, когато тогавашният кандидат Ердоган, който се кандидатира като депутат на частичните избори през март 2003 г., се появява като лъч на надежда за жени като нея: забулени, консервативни жени, които се чувстват маргинализирани и дори пренебрегвани.

"Много го харесвах, а и партията ми харесваше", казва Емине, когато я питат защо гласува за Ердоган през последните 20 години.

"ПСР отвори нови пространства за консервативните жени, като премахна забраната за носене на забрадки", казва Есра Озкан пред FRANCE 24.

Авторката на книгата "Mainstreaming the Headscarf: Озкан цитира факта, че забулените жени вече могат да работят като полицаи, съдии, университетски преподаватели или избрани политически представители - всичко това беше в разрез със закона, ако не сваляха забрадките си до идването на ПСР на власт.

"Това наистина е група, която преживя разширяване на свободите по време на ПСР", казва Озкан, старши професор по практика в университета Тулейн в Ню Орлиънс.

Мурат Йеткин, известен турски редактор, казва, че една от причините, обясняващи изключителната популярност на Ердоган в началото на 2000-те години, са авторитарните тенденции на управляващата тогава коалиция, която използваше открито антиислямска реторика, насочена срещу забулените жени.

Осъждайки тази тенденция, младият харизматичен лидер се превръща в защитник на консервативните жени, които от този момент нататък формират важна база за неговата подкрепа.

Но 20 години по-късно "жените се промениха", казва Озлем Зенгин, заместник-председател на блока на ПСР в турския парламент.

Тези, които бяха сред най-пламенните поддръжници на Ердоган в първите години - Ердоган е президент на Турция от 2014 г. - могат да му обърнат гръб на 14 май за президентските и парламентарните избори в страната.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Борис

    15 16 Отговор
    Турският народ още преди 20 години избра Президента си
  • 2 Роза

    18 14 Отговор
    Направо не е за вярване колко важен въпрос е в ислямския свят това-дали жените да бъдат забулени, или не.Огромен проблем!А може би по този начин се отклонява вниманието на хората от крещящите проблеми на икономиката,социалната политика,бедността,безработицата и т.н.Хиляди пъти съм благодарна,че не съм се родила в ислямска страна!Може и в БГ да се живее трудно,но поне го няма огромното унижение на жените!

    Коментиран от #6, #9

  • 3 АБВ

    16 19 Отговор
    Време е този диктатор да си върви
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Попа

    13 19 Отговор
    Тоя грузински ислямист даже и забулените жени не го искат вече.След 15 май Турцшя ще се освободи от ислямския фашизъм наложен от Сащ.

    Коментиран от #13

  • 6 Българските турци

    21 12 Отговор

    До коментар #2 от "Роза":

    Сестра ми е педагожка дипломирана от български университет ! В домашната и библиотека има книги на европейски и американски класици,книги на почти всички руски класици и известни писатели от различни страни на няколко езика , включително и на български език ! Забулена е вече почти 30 години и не е загубила абсолютно нищо от качеството на интелекта и възпитанието си , а напротив дори е натрупала завидни познания и възгледи за живота,обществото и по конкретни и актуални политически събития !... Когато светлината на Всевишния се отправя към съзнанието на човека , тя прониква през всякакви формални визуални бариери , които човешкият догматизъм изправя пред тях ! Да живее със светлината на Бога в сърцето си е голямо щастие и неимоверна привилегия за всеки човек обитаващ планетата ни !!!
  • 7 Мдааа

    19 12 Отговор
    Гледайте Ердоган да го изберат защото дойде ли Кълъчтароглу Америка може да вкара Турция във война срещу Русия и натовските кораби да навлязат и щурмуват Русия от черно море

    Коментиран от #8, #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шипка

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "Роза":

    Всъщност ти си щастлива, че бог не ти е дал сетива да усетиш, че всъщност унижената си ти. Хем работиш наравно с мъжете, хем домакинската работа основно е твоя
  • 10 Павел пенев

    11 6 Отговор
    ЕС умират да отстранят Ердоган. Сега дрънкат за консервативни жени,които били против него. На тези европейски простаци не им е ясно какви са Айшетата. Те гласуват както им кажат мъжете, а не както мечтаят в ЕС.
  • 11 какво говориш

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Мдааа":

    И какво да гледаме ние, да отидем там да гласуваме или свещи да палим за избирането му???!!
  • 12 Българските турци

    14 5 Отговор
    В Турция най недоволните от настоящата власт са ония , които преди десет петнадесет години си мислеха че са най популярни и че са каймака на Турция и че Ердоган ще мине и отмине набързо , като Тургут Йьозал !...Те мислеха , че лесно ще го катурнат с традиционните американски и натовски шашми !...Сега когато , след като някои фалшиви имами бяха тръгнали преди време да обезглавят дълъгия човек...и когато други ги сгащиха и ги подредиха в колона по един по долни гащи и боси по асфалта на горещият и кървав 16 юли се убедиха ,че е твърд орех, и че и дори методите с които обесиха едно време Аднан Мендерес не му влияят, се озлобиха и настървиха до краен предел !!!... Онова беше краят на най кръвополитния рунд от мача Байдън (фето) - Ердоган !
    Този безкраен шантав политически "боксов" мач продължава !... Днес в поредния му рунд се разиграва нова различна версия на Американската доктрина за сваляне на Ердоган и за връщането на изпуснатия контрол над глутницата от сивите османски вълци !...
    Ердоган е фен на покойния Касиус Клей...и на последния рунд от мача на 14 май 2023 светът ще наблюда един класически нокаут в стил ала Мохамед Али ! ! !
  • 13 которобот

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Попа":

    Така е - докато си в топ форма, та обичат; пипнеш ли разстройство - запушват си носа и гледат на другата страна. Може би трябва да напишат нещо за опонента му - кой е и какви са възгледите му. Все пак да знаем кой кой е при съседите.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Българските турци

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мемфис":

    Никой свестен човек не пише тук за + или - !... Всеки си знае плюсовете !... Показателен е броят на минусите , което доказва ,че"стрелите" на думите улучват целта !
  • 16 Статия тип

    6 2 Отговор
    Еврейски мечти !
  • 17 Дайте да видим

    6 1 Отговор
    Как се отнасят тези същите консервативни жени и към калъчката... как уважават ли го, тачат ли го или го заплюват като го срещнат по улицата
Новини по държави: