Last news in Fakti

28 Септември, 2013 18:43 2 689 3

В Гърция арестуваха лидера на Златна зора

  • златна зора-
  • гърция-
  • павлос фисас

Разтуриха митинг на бивши военни по подозрение, че готвели преврат

За първи път от падането на военната хунта в Гърция през далечната 1974, в Атина беше арестуван партиен лидер, пише в. „Та Неа“.

Лидер на Златна зора Николаос Михалолякос, партийният говорител Илияс Касидярис заедно с други десетима висши партийни членове и депутати са в ареста на отдела за борба с организираната престъпност. Срещу тях има повдигнато обвинение за организиране на престъпна група.

На призив за подкрепа, поместен на сайта на Златна зора, откликнаха няколкостотин привърженици, които блокираха полицейски участък в столицата. Задържането на депутати, на които не им е снет имунитета, е прецедент в местната история, пише в. „Вима“.

Прокуратурата в Гърция обвини Златна зора за престъпна организация. Полицията провежда широкомащабна акция на обиск в партийните офиси.

Разследването срещу Златна зора за проявите на расизъм, заплахи и физическа разправа с политически противници започна след яростните протести, които избухнаха след убийството на известния с левите си възгледи рапър Павлос Фисас пред кафене в Атина.

Допълнително масло в огъня на скандала наля новината, че властите са забранили митинг, организиран от Съюза на военните от резерва и спецчастите. Това е продиктувано от призива на съюза за оттегляне на правителството, разпускане на партиите и властта да премине в ръцете на генералите от армията.

Още преди две години ЦРУ предупреди Гърция за риск от подготвян военен преврат. Управляващите в Атина тогава само се задоволиха с козметична чистка сред висшите военни без да предприемат разследване. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван Маринов

    1 1 Отговор
    Не им е удобно на комунисти и останалите крадци в парламента, които се страхуват от задаващата се политическа буря в Гърция, защото всички в страната виждат, че "Златна зора" с всеки изминал ден увеличават привържениците си. Защото те не си мълчат като всички останали и не лъжат народа ежедневно, а хората не са тъпи. Именно затова ги натикаха в ареста, но живеем в XXI век и народа ще се вдигне на бунт. Гърция не я чакат мирни и спокойни дни!
  • 2 робин

    1 1 Отговор
    иване със някои неща въобще не си запознат от 100 години във гърция комунистите не им се чува думата това да не ти е българия а тея партии къто хриси авги-златна зора и атака на трябва да съществуват малко се информирай по тея теми

    Коментиран от #3

  • 3 робин

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "робин":

    иване със някои неща въобще не си запознат от 100 години във гърция комунистите не им се чува думата това да не ти е българия а тея партии къто хриси авги-златна зора и атака на трябва да не съществуват малко се информирай по тея теми
Новини по държави: