Last news in Fakti

12 Май, 2014 11:26 876 0

Пуснаха Златна зора за евровота

  • златна зора
Пуснаха Златна зора за евровота - 1
Снимка: АП/БТА

Върховният съд на Гърция разреши на пронацистката партия Златна зора да участва на предстоящите избори за Европейски парламент, съобщава в. „Катимерини“. По този начин на 25 май гърците трябва да избират между 43 регистрирани партии и коалиции, съобщава в. „Нафтемборики“.

Допускането до политическата надпревара на Златана зора става на фона на наказателното разследване срещу шестима ключови политици от организацията, които са в затвора в очакване на началото на процеса. Общо 18 политици от националистическата формация са следствени.

Гръцкото законодателство предвижда единствено осъдените за престъпление политици да не се кандидатират на избори. Те могат да водят политическа агитация дори и да са разследвани. Все още не е насрочена датата за началото на съдебния процес.

Европейската избирателна листа на партията включва нито един от нейните депутати в парламента. Сред кандидатите са две бивши висши офицери от армията.

Листата на партията не съдържа имената на нейни депутати, но могат да се забележат двама високопоставени офицери от армията в пенсия. Златна зора се опита да заобиколи забраната за участие във вота като създаде по-малка формация – Гръцка зора.

Кризата в Гърция помогна на националистите да трупат популярност на базата на крайна и фашистка риторика. На изборите през 2012 г. Златна зора спечели около 7% процента, но последните социологически проучвания й дават около 20%.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: