Last news in Fakti

1 Май, 2023 09:26 1 502 9

1 май: Макрон е изправен пред протести заради пенсионната система

  • макрон-
  • протест-
  • 1 май

Профсъюзите и опозицията се надяват на масово присъствие на първомайските митинги

1 май: Макрон е изправен пред протести заради пенсионната система - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

В понеделник президентът на Франция Еманюел Макрон е изправен пред нови протести в цялата страна, тъй като се опитва да изведе страната от противоречивия закон за пенсиите, който предизвика гняв, нападки и социални вълнения.

Миналия месец той подписа закон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години, въпреки продължилите месеци стачки срещу законопроекта, припомня АФП.

Оттогава насам той и правителството му се опитват да обърнат страницата на епизода на народното недоволство, което е едно от най-големите предизвикателства пред втория му мандат.

Но протестиращите го освиркват и удрят с тенджери и тигани по време на посещенията му в провинциална Франция, за да се срещне с обществеността.

Когато Макрон посети футболен мач в събота, той беше посрещнат от активисти, размахващи червени картони.

Профсъюзите и опозицията се надяват на масово присъствие на първомайските митинги, за да покажат на Макрон, че продължават да се противопоставят на пенсионната реформа.

"Приканвам всички французи и французойки... да излязат навън и да хванат слънцето, да придобият тен, докато бутат бебешките си колички по улиците на Париж и останалата част от страната", заяви в неделя Франсоа Руфин, член на парламента от твърдолявата партия "Непреклонна Франция".

"Правим така, че 2023 г. да остане в социалната история на страната", каза той пред телевизионния канал BFMTV преди официалния празник.

Почти трима от всеки четирима французи са недоволни от Макрон, сочи проучване на социологическата група IFOP, проведено миналия месец.

От средата на януари Франция е разтърсена от десетина дни на общонационални стачки и протести срещу Макрон и пенсионните му промени, някои от които преминаха в насилие.

Но инерцията на последните стачки и демонстрации, проведени през работната седмица, намаля, тъй като работниците изглежда не желаят да продължат да жертват заплащането.

През последните седмици протестите придобиха по-хумористичен тон.

Демонстрантите звъняха с кухненски съдове, за да заглушат Макрон по време на речта му пред нацията след одобряването на пенсионния закон миналия месец, а активистите продължиха тази практика при някои от посещенията му в страната.

Близо до стадиона "Стад дьо Франс" край Париж в събота активисти на профсъюза раздаваха червени картони и свирки на футболни фенове, дошли да гледат финала на Купата на Франция.

"Червен картон за пенсиониране на 64 години", гласяха те преди мача, в който Тулуза победи Нант.

Но служителите по сигурността конфискуваха повечето свирки, когато привържениците влязоха на стадиона, и не се чуха много протести в планираното време за действие - 49 минути и 30 секунди след началото на мача.

Това време беше препратка към спорния член 49.3 от конституцията, на който премиерът Елизабет Борн се позова през март, за да прокара пенсионната реформа през парламента без гласуване в оредялата долна камара.

Миналата година Макрон спечели втори петгодишен мандат, но на изборите през юни загуби парламентарното си мнозинство.

Миналата седмица Борн обеща да намали безработицата и да направи промишлеността по-екологична, докато се опитваше да премине към други държавни дела.

Тя също така отложи всяко обсъждане на спорния законопроект за имиграцията за есента поради липса на парламентарно мнозинство, като заяви, че според нея не е време за нов дебат, който да доведе до разделение.

В началото на миналия месец профсъюзите на лейбъристите напуснаха преговорите с Борн, след като тя отказа да отстъпи по основната мярка на пенсионната реформа - повишаване на пенсионната възраст.

Но лидерът на профсъюза CFDT Лоран Бергер заяви в неделя, че това не означава край на всички разговори между профсъюзите и правителството, дори и след подписването на реформата.

Ако бъде поканен, "CFDT... ще отиде и ще разговаря, както профсъюзът в една фирма разговаря с шефа - дори малко след като този шеф им е направил гадост", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 препис

    17 0 Отговор
    На 1-ви май: Макарон е изправен пред протести заради пенсионната си система.
  • 2 Коментар

    23 1 Отговор
    Макарона е глобалистки фашист,който не разбира народа си и му е втълпено,че просто ги мързи да работят,а пари трябват да купува оръжие.
  • 3 козяшки лумпени

    28 7 Отговор
    Пак поредната доза лъжи и пропа.анда ли!Едва ли на милионите млади французи им дреме до колко години ще работят!Французите протестират против обедняването,против инфлацията,против затварянето на стотици заводи,вследствие антируските санкции,против безработицата,против главоломното увеличение на наеми и сметки,против правителството,против американците,против нато,против изпращането на оръжие за Император Зе
  • 4 да де

    21 0 Отговор
    Дреме му на Микрон първата баба на републиката отдавна е пенсионер.
  • 5 Само питам

    3 18 Отговор
    В нормалните държави има протести. Колко руснака протестираха когато Путин през 2018 година вдигна пенсионната възраст на 65 години за мъжете и 63 за жените?

    Коментиран от #6

  • 6 Майка ти

    17 0 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    А, колко българи протестираха , когато изравниха пенсионната възраст на мъжете и жените?! И тя стана 65г. А, изискуемият стаж 40 г!
  • 7 Ъъъъъ

    14 0 Отговор
    Този, със сабята може много лесно да стане национален герой . . .

    Коментиран от #8

  • 8 Хахахахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ъъъъъ":

    Развесели ме.
  • 9 Мосю Гилотен

    4 0 Отговор
    Мосю Макрон, очаквам ви на площад Конкорд за визитация!
Новини по държави: