Last news in Fakti

10 Май, 2023 04:31 1 454 7

10 май 1924 г. Едгар Хувър става шеф на ФБР

Той е определян от мнозина като булдог, вкопчил се в кокъла

10 май 1924 г. Едгар Хувър става шеф на ФБР - 1
Снимка: Архив

На 10 май 1924 г. Джон Едгар Хувър е назначен за директор на Федералното бюро за разследване и остава на този пост до своята смърт през 1972 г..

Американската федерална полиция, създадена през 1908 г., е най-голямата полицейска служба в света. Федералното бюро за разследване (ФБР) преследва екстремисти, мафиоти, шпиони и корумпирани политици и бизнесмени.

На мушката ѝ обаче попадат и много съвсем невинни хора. Днес това огромно ведомство разполага с 35 000 служители.

Агенцията нямаше да има сегашната си репутация без Едгар Хувър като директор, смятат експерти.

Той е определян от мнозина като булдог, вкопчил се в кокала. В продължение на половин век Дж. Едгар Хувър беше неоспоримият шеф на ФБР, от когото се страхуваха дори в Белия дом.

В началото на 1920 г., без да има нещо общо с ФБР, Хувър започнал да събира информация за всякакви прояви на антидържавна дейност. Той решил да използва няколкогодишния опит от работата си като библиотекар в Конгреса за създаването на картотека, където били вкарани не само комунисти и социалисти, но и участниците във всеки антиправителствен митинг, журналисти, писатели, профсъюзни активисти.

През целия си живот Едгар Хувър е заклет ерген и някъде от 1940 г. за него започват да се разпространяват слухове, че е хомосексуалист. В основата им стои дългогодишното му приятелство с помощник-директора на ФБР Клайд Толсън.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гориил

    6 4 Отговор
    Той беше първият представител на дъгата начело на федералната агенция на САЩ.

    Коментиран от #7

  • 4 Даа ДЕМОКРАЦИЯ

    3 1 Отговор
    А ЗАЩО НЕ Е АРЕСТУВАЛ ФАМИЛИЯ КЕНЕДИ ЗА КОНТРАБАНДА УПОТРЕБА НА ОПИАТИ
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Някой

    5 1 Отговор
    Да, доста мракобесен период от историята на САЩ. Хувър е имал личен архив с досиета на почти всички важни политици и общественици. Използвал го е за манипулации и изнудване. И после ми говорете за демокрация в САЩ...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.