5 Май, 2023 16:18 1 934 1

Рекордни цени на зехтина в Испания

  • испания-
  • цени-
  • зехтин-
  • суша-
  • производител

Заради тежката суша

Рекордни цени на зехтина в Испания - 1
Източник: Shutterstock

Рекордни цени на зехтина в най-големия производител - Испания, заради тежката суша, пише Си Ен Би Си.

Според данни на Международния валутен фонд световните цени на зехтина са достигнали 5989,8 долара за метричен тон, отбелязвайки 26-годишен максимум, предаде БТА.

Високите цени може да се задържат "за известно време", каза анализаторът на "Минтек" (Mintec) за маслодайни семена и растителни масла Кайл Холанд.

Неблагоприятното време в Испания, по-специално продължителното сухо време, е основната причина за скока на цените.

"Проблемите, които допринасят цените да достигнат почти исторически върхове, са до голяма степен лошото време и сушата в голяма част от Средиземноморието, но най-важното е случващото се в Испания, която е основен производител и износител на зехтин", коментира Холанд.

"Изключително лошите метеорологични условия означават, че Испания е произвела около 630 000 метрични тона зехтин, което е силен спад от обичайните нива от 1,4 до 1,5 милиона метрични тона", допълни Холанд.

Маслиновите дървета растат в топъл и сух климат, а оптималната за тях температура варира от 15-16 до 26-27 градуса по Целзий.

Испания претърпя период на "много сухо" време през март, с едва 36 на сто от средните месечни валежи, според Министерството на екологичния преход на страната. В страната имаше 36 поредни месеца с валежи под средното ниво.

Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да даде още по-лош добив.

Натиск на търсенето

Натискът на търсенето натоварва още повече веригите за доставки.

Търсенето на зехтин е силно през последните години - цените се покачват от 2020 г., защото потребителите ядат и готвят у дома по-често по време на и след пандемията от ковид, сподели Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за зехтин.

На всичкото отгоре недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също тласна цените нагоре.

"Избухването на войната в Украйна, което създаде глобален недостиг на слънчогледово олио, повиши още повече търсенето на зехтин", добави той.

Промяната на потребителските навици може да облекчи част от натиска.

По думите на Валморбида потребителите вече са започнали значително да намаляват консумацията на зехтин. Първо, като са по-пестеливи в употребата му и второ, като преминават към растителни масла или масла от семена или различни смеси от масла.

Въпреки това той поддържа тезата, че основното търсене на зехтин като здравословен и естествен продукт "почти със сигурност ще се запази".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    4 2 Отговор
    Ще внасят български
Новини по държави: