Last news in Fakti

7 Май, 2023 18:25 1 219 8

Важни разговори между Южна Корея и Япония

  • южна корея-
  • япония-
  • среща

Южнокорейският президент Юн Сук-йол се срещна в Сеул с японския премиер Фумио Кишида

Важни разговори между Южна Корея и Япония - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Южнокорейският президент Юн Сук-йол и японският премиер Фумио Кишида се срещнаха за втори път в рамките на два месеца, за да разговарят в опит да подобрят отношенията между двете страни, съобщи ДПА. Японският министър-председател, придружен от своята съпруга Юко Кишида, пристигна в Република Корея по-рано днес за двудневното си посещение, уточнява БТА.

Очаква се разговорите да се съсредоточат върху сътрудничеството в областта на сигурността, икономиката, науката и технологиите. Наблюдатели очакват, че важни теми ще бъдат също така и нарастващата заплаха от ядрените оръжия и ракетната програма на Северна Корея, както и тристранното сътрудничество със САЩ.

Сближаването между Токио и Сеул е в интерес на общия им партньор в областта на сигурността Вашингтон, който иска да укрепи връзките си в Азия заради Северна Корея и нарастващата заплаха от страна на Китай, отбелязва ДПА.

Това е първото посещение на японски правителствен ръководител в Южна Корея от пет години насам. Южнокорейският президент посети Токио през март, когато двамата лидери се договориха да дадат ново начало на трудните отношения помежду си, в това число и възобновяване на взаимните посещения и двустранен диалог по въпросите на сигурността.

Последният подобен диалог бе през 2018 г., но беше прекратен заради спора около бившите корейски работници, полагали принудителен труд по време на японското колониално управление на Корейския полуостров от 1910 г. до 1945 г., отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    Нещо за произвола на МВР в Пловдив?
    Оставка на Демерджиев - акцията!
    Надмина и цвъки пипоня!
  • 2 Госあ

    1 1 Отговор
    Разпределят си територий от замите които скоро ще завладеят.
  • 3 Интереснооо

    2 0 Отговор
    На практика ядреното оръжие е гарант за независимост. Ирак, Либия, Афганистан бяха демократизирани от световния стражар краваристан. Ако Кимчо нямале ядрено оръжие, щяха да са го нападнали много отдавна.

    Коментиран от #5

  • 4 Плашимир

    2 0 Отговор
    Спорят за произхода на катана! И на кой му е по дълъг меча. Ким ще им каже.
  • 5 така си е

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Интереснооо":

    И Украйна нямаше да бъде нападната ако имаше ядрено оръжие.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 дядото

    0 0 Отговор
    много важни разговори.още не са изминали 80 год. от освобождението на корея от японска окупация и явно се подготвя нова.
  • 8 Нямаше

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "така си е":

    ако си спазваше неутралния статус!
Новини по държави: