Last news in Fakti

9 Май, 2023 21:45 750 3

В Камбоджа се проведе церемонията Кралска оран

  • камбоджа -
  • церемония-
  • кралска оран

На събитието присъстваше председателят на Сената Сай Чхум, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Сар Кхенг и много други високопоставени служители, както и чуждестранни дипломати

В Камбоджа се проведе церемонията Кралска оран - 1
Снимка: АКП

Камбоджанският крал Нородом Сиамони ръководи годишната церемония по оран в община Трапанг Руси в провинция Кампонг Тхом, предаде АКП.

На събитието присъстваше председателят на Сената Сай Чхум, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Сар Кхенг и много други високопоставени служители, както и чуждестранни дипломати.

По време на церемонията губернаторът на провинция Кампонг Тхом - Нгун Ратанак изигра ролята на крал Меак, като насочваше воловете и ореше около полето, а съпругата му се превъплъти в ролята кралица Мехуа, която вървеше зад него и хвърляше семена върху изораната земя.

"Честита Кралска оран! Днес Камбоджа отбелязва традиционния празник на Кралската оранта, който се чества ежегодно през месец Висак (шестия месец по кхмерския лунен календар)", написа камбоджанският премиер Хун Сен във Фейсбук.

Тази важна церемония се организира, за да се предскаже по апетита на воловете как ще се справи селското стопанство през годината, както и за да се напомни на земеделците, че започва сезонът по засаждане на културите.

Кралската оран е традиционната церемония, с която се отбелязва началото на сезона за засаждане на култури в Камбоджа. Според традицията тя се празнува, за да се предскаже предстоящото разпределение на валежите, а оттам и оризовата реколта спрямо апетита на воловете.

През последните три години честването на Кралската оран бе отменено заради ковид пандемията. През 2019 г. тази традиционна церемония се проведе в град Даункео, провинция Такео, като събитието бе ръководено отново от камбоджанския крал.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Панова

    0 2 Отговор
    В тази „церемония по оран“ какво орат? Може би, черепите и костите на милионите избити от Червените Кхмери?
  • 2 Браво

    2 0 Отговор
    Да са живи и здрави, и добра реколта !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.