Last news in Fakti

9 Май, 2023 23:20 1 890 8

Молдова е първата страна извън ЕС, присъединила се към Механизма за свързване на Европа

  • молдова-
  • ес-
  • механизъм за свързване на европа

Документът ще позволи на Молдова да получи достъп до средства за транспортния, енергийния и цифровия сектор

Молдова е първата страна извън ЕС, присъединила се към Механизма за свързване на Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Молдова стана първата страна извън ЕС, която се присъедини към Механизма за свързване на Европа - най-важният инструмент за инфраструктурни проекти от ЕС. Молдовският министър на инфраструктурата и регионалното развитие Лилия Дабия и европейският комисар по транспорта Адина Вълян подписаха днес споразумение за тази цел, предаде молдовската новинарска агенция МОЛДПРЕС.

Така документът ще позволи на Молдова да получи достъп до средства за транспортния, енергийния и цифровия сектор.

След подписването на документа европейският комисар по транспорта Адина Вълян даде пресконференция съвместно с министър-председателя Дорин Речан. "Днес празнуваме солидарността за общите ценности, споделяни от Европа. ЕС винаги е бил с Молдова чрез програми, които трябва да генерират повече просперитет, по-голяма мобилност за гражданите, модерна инфраструктура. Щастлив съм, че бе подписано споразумението за присъединяване на Молдова към Механизма за свързване на Европа. Оттук нататък Молдова ще има по-ефективен достъп до средствата, необходими за свързването на три инфраструктури: транспортна, енергийна и цифрова", каза Дорин Речан.

Европейският комисар по транспорта Адина Вълян заяви, че след ратифицирането на подписаното днес споразумение Молдова ще има достъп до средства за транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура заедно с държавите членки на ЕС. ''Механизмът за свързване на Европа е най-важният инструмент за финансиране на инфраструктурни проекти. Това е безпрецедентен момент. Молдова е първата държава извън ЕС, която се присъединява към този механизъм. След като подписаното днес споразумение бъде ратифицирано, Молдова ще може да получи достъп до средства за транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура заедно с държавите - членки на ЕС. Железопътните линии, мостовете, връзките с Румъния, енергийните мрежи - всичко това, което е толкова необходимо за Молдова, се финансира чрез този механизъм. Молдовските власти и компании ще участват в допитването за проекти. Надявам се, че в следващото допитване за проекти, което трябва да се състои през есента и е на стойност 2,5 милиарда евро, вече ще има проекти за Молдова", отбеляза еврокомисарят.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Офф..

    15 2 Отговор
    И тези си купиха фабрика на осми септември..
  • 2 Катюша Винокурова

    2 6 Отговор
    Браво! Много умен политически ход.
  • 3 така така

    7 1 Отговор
    Дано русофилите в Молдова да победят поне!
  • 4 НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ , СТАВАТЕ РОБИ

    7 1 Отговор
    И ЗА ТЯХ СА ПОДГОТВИЛИ ЯК ПОДКУП. ЩЕ ГИ ВКАРАТ В КОЛОНИЯТА ЕВРОТАЛИБАНСКИ СЪЮЗ. ПОДКУПА Е ЗА МОМЕНТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ,КОЕТО ВЕЧЕ СЕ Е ОГЪЗИЛО, НЕ РАЗБИРАЙКИ ЧЕ ВЛИЗА В КАПАНА И НЯМА МЪРДАНЕ. СХЕМАТА НА ЗАРОБВАНЕ Е ЕДНА И СЪЩА ,ПРИЛАГАНА ДО СЕГА.
  • 5 Другият един

    4 0 Отговор
    Украинския сценарии Въпрос на малко време
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.