10 Май, 2023 12:56 1 512 1

Испанците вече няма да могат да пълнят басейните си заради тежката суша

  • испания-
  • каталуния-
  • суша-
  • басейни

Каталуния е една от най-засегнатите от сушата области в Испания

Испанците вече няма да могат да пълнят басейните си заради тежката суша - 1
Източник: Shutterstock

Градът Вакарисес, разположен край Барселона, който привлича много хора, търсещи лятна къща с градина и плувен басейн, сега се бори със сериозна суша, която налага все по-строги мерки за пестене на вода, включително забрана за пълнене на басейни.

Нов закон, който скоро ще бъде въведен, ще забрани на жителите на Каталуния да пълнят своите басейни, въпреки че тази година пролетта е необичайно топла, което подсказва, че и горещините през лятото ще бъдат много тежки.

Законът няма да засегне обществените басейни и хотелите. Вакарисес, където живеят около 7000 души, има над 1500 басейна, което прави по един на всеки седем жители, докато средната стойност за Испания е един на 37 души.

Земеделските производители се борят за ограничения в използването на водата, а управлението на водите е важна тема за предстоящите местни и парламентарни избори.

Кметът на Вакарисес, Антони Масана, определя ограниченията като "необходима мярка" и се надява да бъдат открити нови кладенци.

Каталуния е една от най-засегнатите от сушата области в Испания, а месец април тази година беше най-топлият и сух месец от 1961 година насам, когато започва да се води статистика за температура и влажност, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ние

    6 2 Отговор
    да си предоставим безвъзмездно H2O на Испания, да си вържат реколтата и сезона, просто защото сме членка на ЕС.
    Урсула работи по въпроса.
Новини по държави: