Last news in Fakti

10 Май, 2023 15:30 1 243 5

Победа за Башар Ал-Асад ли е връщането на Сирия в Арабската лига

  • сирия-
  • победа -
  • башар ал-асад -
  • арабската лига

Сирия призова арабските страни да демонстрират "взаимно уважение", след като беше приета отново в Арабската лига

Победа за Башар Ал-Асад ли е връщането на Сирия в Арабската лига - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на арабските държави решиха в неделя в Кайро отново да приемат Сирия в Арабската лига, след като я бяха изключили през 2011 г. заради потушаването на народно въстание, което прерасна в кървава гражданска война.

"Делегацията на правителството на Арабска република Сирия отново ще заседава в Арабската лига", се посочва в текста, гласуван от всички министри на среща при закрити врата в централата на организацията в Кайро. Сирийският президент Башар Асад наскоро успя да излезе от международна изолация и някои наблюдатели смятат, че той дори може да присъства на годишната среща на върха на държавните глави на панарабската организация в Рияд на 19 май, отбелязва Ройтерс.

Сирия призова арабските страни да демонстрират "взаимно уважение", след като беше приета отново в Арабската лига, посочва Ройтерс.

Арабските държави трябва да приложат "ефективен подход, основан на взаимно уважение", посочи в изявление сирийското външно министерство, което отбеляза също "важността на съвместната работа и диалога за посрещане на предизвикателствата, пред които са изправени арабските страни".

Решението на Арабската лига е победа за правителството на президента Башар Асад в опита му да нормализира отношенията на Сирия с останалия арабски свят, смятат анализатори, цитирани от в. „Чайна дейли“. В решението на външните министри на арабските държави се споменава също необходимостта да се интензифицират усилията да се „помогне на Сирия да излезе от кризата“ при пълно зачитане на нейния суверенитет, териториална цялост, стабилност и регионална роля.

САЩ обаче разкритикуваха в неделя повторното приемане на Сирия в Арабската лига, посочвайки, че Дамаск не заслужава да бъде върнат в организацията, като повдигнаха въпроса за желанието на сирийския президент Башар Асад да разреши кризата, произтичаща от гражданската война в страната.

Въпреки това САЩ смятат, че арабските им партньори искат да използват преките контакти с Асад, за да насърчат решаването на продължителната криза в Сирия и Вашингтон подкрепя съюзниците си за постигане на тази "крайна цел", каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Европейският съюз подкрепя също продължаването на режима на санкции срещу Сирия и засега не е дал заявка, че ще нормализира отношенията си с правителството в Дамаск.

Сред арабските държави също има противници на нормализирането на връзките с правителството на Асад. Катар - страна, която е твърд противник на президента Асад от началото на сирийската война през 2011 г., заяви в неделя, че няма да нормализира отношенията си с властите в Дамаск въпреки завръщането на Сирия в Арабската лига. Богатата държава от Персийския залив гласува в Кайро, заедно с други държави от Арабската лига, за връщане на Сирия в панарабската организация, от която тя беше изключена в края на 2011 г. Но позицията на Катар "относно нормализирането на отношенията със сирийския режим не се е променила", увери Маджид ал Ансари, говорител на външното министерство. Той уточни пред катарската информационна агенция, че страната му няма да бъде "пречка" в арабските решения, но всяко нормализиране на отношенията между Доха и Дамаск трябва да бъде обвързано с политически напредък, "който отговаря на стремежите на братския сирийски народ".

Сирийското правителство трябва "да се заеме с корените на кризата, довела до бойкота му, и да предприеме положителни стъпки за решаване на проблемите на сирийския народ", подчерта говорителят, като осъди "престъпленията", извършени от силите на Дамаск.

Войната в Сирия раздели страната и доведе до смъртта на около половин милион души и до милиони бежанци и разселени лица, припомня АФП. Въпреки че на основните фронтове има относително спокойствие, големи територии все още не са под контрола на Дамаск и не е намерено политическо решение.

Генералният секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт заяви също в неделя, че всяка арабска държава сама решава дали да нормализира отношенията си с Дамаск или не. По време на войната Катар предостави значителна помощ на сирийските опозиционни групи. Обединените арабски емирства (ОАЕ) са на другия полюс по отношение на политиката към правителството на Асад. Абу Даби установи дипломатически отношения с Дамаск и изпрати голямо количество хуманитарна помощ след опустошителното земетресение в Сирия.

Халед ал Масри, който е бивш декан на факултета по международни отношения и дипломация в частния университет „Аш Шам“ в Дамаск каза пред „Чайна дейли“, че връщането на Сирия в Арабската лига е символична стъпка, която може да доведе до известна промяна, но арабските държави и правителството в Дамаск ще трябва да направят взаимни отстъпки.

Дина Юлианти Сулаеман, която е директорка на индонезийския Център за близкоизточни изследвания и преподавател по международни отношения в университета „Паджаджаран“ в Индонезия, каза, че това развитие на събитията е „победа за Сирия“, след като решението за връщането ѝ в Арабската лига многократно беше отлагано заради липса на консенсус, както и защото панарабската организация е „следвала политиката на САЩ“. Изследователката допълни, че с помощта на съюзниците си Сирия е „успяла да преодолее всички пречки“ за връщането си в Арабската лига.

Що се отнася до присъствието на близо 900 американски военни в Североизточна Сирия, то е остро критикувано от правителството на Асад, което го смята за незаконно, посочва „Чайна дейли“.

В неделя беше също сформиран комитет, съставен от представители на Йордания, Саудитска Арабия, Ирак, Ливан, Египет и Арабската лига, който да съдейства за продължаване на диалога с правителството в Дамаск за постигане на всеобхватно решение на сирийската криза.

Изследователят по въпросите на отношенията в Персийския залив на Изследователския център за обществена политика в Дубай, Раша ал Джунди, смята, че връщането на Сирия в Арабската лига е нещо, което отдавна е било на дневен ред, и изтъква възстановяването на дипломатическите отношения между правителството в Дамаск и ОАЕ като пример за това. Той припомня, че сирийският президент Асад неотдавна направи две визити в ОАЕ, с което спечели нов съюзник в лицето на арабската държава от Залива.

Въпреки решението за връщане на Сирия в Арабската лига Ахмед Абул Гейт, уточни, че това не означава автоматично решаване на сирийската криза и че ще отнеме време да се намери решение на всички проблеми.

Макар и победа за Башар Асад, връщането на Сирия в Арабската лига е заредено с противоречия. Някои арабски държави все още изразяват резерви към международната легитимност на правителството в Дамаск, а остава и открит въпроса дали сирийският президент ще бъде поканен да участва в годишната среща на върха на държавните глави на панарабската организация в Рияд на 19 май.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти кравар

    20 1 Отговор
    Пореден провал на съединените терористическите американски щати...НАТО вън!
  • 2 Иван

    14 1 Отговор
    Кого питате???--‐-Бесарабски Фронт, Барак Обама, Соломон Паси, Ал Багдади?
  • 3 Фон дер Миндер

    7 0 Отговор
    Брачедите са печени ,събудиха се . А умните и красивите още слушат приспивни песнички и басни
  • 4 Да бе

    0 0 Отговор
    Пфф, хахахаха САЩ имали били съюзници сред арабската лига... Фантазьори
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания