Last news in Fakti

3 Октомври, 2013 12:34 1 567 0

Десетки убити при талибанско нападение в Пакистан

  • пакистан-
  • талибани-
  • терористична атака

Атаката е извършена в един от седемте полуавтономен племенни райони обитавани от пакистанските талибани

Десетки убити при талибанско нападение в Пакистан - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Десетки са загинали и десетки са ранени при самоубийствен атентат срещу щаб-квартирата на анти-талибански командири в северозападен Пакистан, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на местните власти.

Според ИТАР-ТАСС загиналите са 15, а според АП - 12.

Атаката е извършена в района Оракзай в провинция Хайбер-Пахтунхва, един от седемте полуавтономен племенни райони в близост до границата с Афганистан. Тези племенни области са опора на пакистанските талибани и екстремисти свързани с „Ал-Кайда“.

Местните власти заявиха, че командир Наби Ханафи, срещу когото е била насочена атаката,  е лидер на анти-талибанска групировка. Основна цел на групата му е клонът на пакистанските талибани „Техрик и талибан Пакистан” (TTП).

Все още обаче не е ясно дали командирът е един от загиналите или дали е бил на мястото, когато бомбата избухнала. Местен администратор е заявил пред АП, че Ханафи е бил извън базата по време на атаката.

Наби Ханафи някога е бил свързан с пакистанските талибани, но по-късно разменени страните и започнал да се бори срещу тях със собствената милиция, която сформирал през 2009 година.

Има съобщения, че пакистанското правителство осигурява подкрепа за военната група на Ханафи, като част от стратегията да се противопостави на заплахата от TTП.

Атаката идва на фона на явни разногласия в редиците на пакистанските талибани след като се появи предложение за преговори от страна на новия министър-председател Наваз Шариф, пише Би Би Си.

Има десетки въоръжени групировки, действащи под знамето на TTП.

Всички те имат скривалища в племенните райони в близост до град Пешавар, като някои приветстват идеята за разговори, а други не.

Пешавар неотдавна беше засегнат от поредица бомбени атентати, които бяха преписани на талибанските бунтовници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА