13 Май, 2023 04:27 1 537 18

13 май 1981 година: Атентатът на Али Агджа срещу Йоан Павел II (СНИМКИ)

  • папа-
  • агджа-
  • йоан павел ll-
  • рим-
  • ватикана

Ражда се българската следа в разгара на Студената война

13 май 1981 година: Атентатът на Али Агджа срещу Йоан Павел II (СНИМКИ) - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

На 13 май 1981 година е извършен атентат на площад „Свети Петър” във Ватикана срещу папа Йоан Павел II.

Докато излиза на площада папата е прострелян и тежко ранен от Мехмед Али Агджа от Турция, който е член на националистическа турска организация „Сивите вълци”.

Папата е уцелен четири пъти и претърпява загуба на голямо количество кръв но според него Света Богородица го спасява, той оцелява и се възстановява от покушението. Агджа е задържан незабавно и по-късно осъден на доживотен затвор от италианския съд. По молба на папата Агджа е помилван от италианския президент Карло Чампи през 2000 година, но е репатриран в турски затвор където да лежи за извършеното от него убийство на турски журналист за което е осъден в родината си, впоследствие е освободен.

По показания на Агджа за съучастничество в подготовката на атентата са обвинени още трима турци и са набедени български граждани. Обвинението към българите („Българската следа“) се експлоатира на Запад за разгръщане на широка пропаганда кампания срещу целия социалистически лагер. През 1985, в Рим, лидерът на „Сивите вълци”, заявява пред медиите, че му са били предложени 3 милиона германски марки от немското разузнаване, за да обвини българското и руското разузнаване за атентата.

По покана на българската държава и на Католическата общност в страната главата на Римо-католическата църква пристигна в България. Това високо посещение е с много голямо значение за страната, тъй като опроверга окончателно инсинуациите с „българската следа“ в атентата. Лично Папа Йоан Павел при срещата си с президента Първанов открито заявява, че никога не е вярвал България да е замесена в атентата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 лего

    9 3 Отговор
    Защо не обвиниха руското и сръбското разузнаване , те са си по-близки , руснаците на тях им създадоха Велика Югославия , а принудиха Георги Димитров , България да признае македонска нация в Югославия и чак пък и в България в Пиринския регион ги записаха като македонци .....ах да, сърбите не бяха подходящи в този момент ,тогава верният Тито беше обърнал гръб на СССР и се прегръщаше със Запада .... това по повод , че българите са предатели, а сърбите не са , нищо че и сега Вучич се кълне във вярност на Русия , но се натиска да влиза в ЕС и Сърбия е пълна с американци, а не с руснаци .

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Още тогава стана ясно

    9 7 Отговор
    отношението на западните първобити към българите. Но ние с целия си акъл се нахакахме в европейския фашистки съюз.

    Коментиран от #5

  • 5 ХоХоХо

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Още тогава стана ясно":

    И къде искаше да си в африканския съюз ли? Видяхме се, когато не бяхме още в ЕС и НАТО през 90 те години. Хиперинфлация, безработица,глад, мизерия.... Знаем го този живот извън ЕС, само глад и безпаричие или си забравил,че хляба струваше хиляда лева и това беше само една банкнота
  • 6 Чочо

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "лего":

    Никой не е принуждавал Георги Димитров, идеята за Македония като отделна нация и език е на Георги Димитров и на Тито. Те искат да правят Балканска федерация. Прочети си историята по-добре. Не им се получава, защото Сталин не им разрешава, но щетата остава... и до сега.

    Коментиран от #9

  • 7 Българската следа

    4 7 Отговор
    А Сергей Антонов?Май го забравихте козяшка измет.Беше представител на Балкан в Италия.Обвиниха го несправедливо и го набутаха в затвора.Съсипаха му живота,опитаха се да злепоставят България!И всичко се оказа лъжааа
  • 8 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Кремъл е поръчал А тентатът Срещу Папата искаха да убият Папата защото е от Полски произход Инфото е от ========================================================================================== Атентатът беше умело използван от ЦРУ .да бъде дискредитирна БЪЛГАРИЯ.Една ам. журналистка КЛЕЪР СТЪРЛИНГ получи доста пари от ЦРУ написа и книга в която очерни БЪЛГАРИЯ.Атентата бе използван умело от САЩ ДА НАВРЕДИ НА СТРАНАТА НИ.Вследствие на това секна търговията със ЗАПАДА.Две години след това след ВЪЗРОДИТЕЛНИЯТ ПРОЦЕС секна търговията с арабите и соц.икономиката се срина Получавахме заеми само от частни банки при неизгодни лихви и ,,социализъма..Я ОКЪСА ЯКО

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 9 лего

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Чочо":

    За Балканската федерация пише в историята , но че Македония е идея на Георги Димитров няма как да пише . Сърбите са започнали да макекедонизират българите веднага след като им подаряват българската територия. Сърбия да управляват федерация от различни народи по подобие на СССР си е решение на Сталин и Тито и за да се запечати македонизацията Тито ги включва като отделна македонска държава , както Сталин с новосъздадените държави в СССР , Георги Димитров не е имал думата при Сталин. Сега не знам как мислят руснаците , но един журналист , който е доказан русофил , каза , че през 90те години се е срещал и разговарял с руски представители по по темата Македонци и те мрън , мрън , за тях македонците са по-скоро сърби , отколкото българи ....а какво им е мнението сега при Путин , не се знае още .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    Сергей Антонов бе Жертва Невина
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ":

    и Сега 33 Години Капитализъм Някога Имахме Държава работа спокойствие закони ЧОВЕЩИНА
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    ЧИЧО ВЕНЦИ МИХАЙЛОВ Виж Статията за Агджа в Сайта Сега от МАЙ 20 21 Година Приятна Работа

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ДЕТЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Чичо Вальо, набори сте!
  • 17 Поздрав от НРБ

    1 2 Отговор
    Само питам днес ли зелето ще е при папата?????
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: