Last news in Fakti

12 Май, 2023 05:13, обновена 12 Май, 2023 05:40 1 078 1

Враждуващите в Судан се споразумяха в Джеда

  • судан-
  • примирие-
  • споразумение-
  • джеда-
  • саудитска арабия

Информацията е на саудитската телевизия "Ал Арабия"

Враждуващите в Судан се споразумяха в Джеда - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суданската армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа са подписали предварително принципно споразумение в Джеда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на саудитската телевизия "Ал Арабия".

Двете враждуващи страни са заявили в споразумението от Джеда, че се ангажират да позволят на всички цивилни безопасно да напуснат районите на конфликта, както и да защитават цивилните доставки, се казва в съобщението.

Сделката включва и ангажимент да се даде приоритет на постигането на краткосрочно прекратяване на огъня, както и да се позволи преминаването на хуманитарна помощ, съобщи телевизия "Ашрак".

Подписаната от двете делегации декларация не представлява споразумение за прекратяване на огъня, а има за цел да насочи поведението на силите, за да се осигурят условия за приток на хуманитарна помощ, съобщиха високопоставени служители от Държавния департамент на САЩ.

Служителите, говорили пред репортери при условие за анонимност, заявиха, че все още предстои дълъг процес за постигане на крайната цел за окончателно прекратяване на военните действия, като и двете страни все още са "доста далеч една от друга", въпреки че те изразиха надежди, че постигнатото снощи споразумение ще даде тласък на процеса.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    2 0 Отговор
    Путин е виновен.