Last news in Fakti

16 Май, 2023 03:40 3 443 9

16 май 1926 г. Краят на Османската империя

  • мехмед vi-
  • султан-
  • халиф-
  • османска империя

В изгнание умира 100-ият халиф и 40-ият султан

16 май 1926 г. Краят на Османската империя  - 1
Снимка: Shutterstock

Къде умира 100-ият халиф? – В изгнание.

Къде умира последният 40-и султан на Османската империя? – В изгнание...

Както се досещаш, любознателни читателю на Факти.бг, става дума за един и същи човек Мехмед VI.

На 16 май 1926 г. в италианския град Сан Ремо умира живеещият в изгнание Мехмед VI. Роден e през 1861 г. в Истанбул. Той става султан на 4 юли 1918 г., след като законният наследник на Мехмед V Решад Юзуф Иззетин, се самоубива.

Новият султан идва в тежки за империята години, започнали с революцията на младотурците и приключили с разгрома ѝ в Първата световна война. Френски и британски войски са окупирали обширни територии в Близкия изток, които от векове са били притежание на султана.

Подложен на натиск от Запада Мехмед VI е принуден да приеме Севърският договор. Това е мирен договор подписан в парижкото предградие Севър (Sèvres) между държавите -победителки в Първата световна война и Османската империя. Парафиран е на 10 август 1920 г. и е част от Версайската система от договори.

От страна на Османската империя е приет от султана Мехмет VI, който се стреми да запази трона си, но движението на младотурците начело с Кемал Ататюрк отхвърля договора.

Основните клаузи в договора са териториални, военни и юридически.

Териториалните клаузи са свързани с разделянето на османските територии между победителките.

– Франция получава Ливан и Сирия, а Дулкадир и Киликия остават под френско влияние.

– Италия получава като зони на влияние Тарс, Анталия, Кония и части от централен Анадол и получава потвърждение за прякото присъединяване на Додеканезите към своите територии.

– Армения получава Ерзурум и земите около езерото Ван, заедно с областта Трабзон.

– Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир. След изтичането на 5 години, в областта се предвиждало да се проведе референдум, който да определи дали територията да стане част от Гърция или да остане в Османската империя.

– Великобритания получава Палестина, Трансйордания и Ирак, и части от Кюрдистан като зона на влияние.

– Босфора и Дарданелите са демилитаризирани и предадени под Международен контрол.

– Договорът предвижда и референдум сред кюрдите, който да определят бъдещето им. Референдумът така и не е проведен заради разногласия сред самите кюрди.

Военните клаузи предвиждат намаляване на османската армия до 50 000, разрешават запазване само на 7 бойни кораба и 3 торпедни лодки и забраняват на Османската империя да разполага с военно-въздушни сили. Освен това, се създава съюзническа контролна комисия, която да следи за изпълнението на военните клаузи.

Генералът от османската армия и герой от защитата на Дарданелите – Мустафа Кемал паша се изтегля в все още свободните територии, отхвърля властта на султана като изчерпана и старомодна и обявява намерението си да спаси държавата от катастрофата в която се намира.

На 1 ноември 1922 г., след като гръцката инвазия в Мала Азия е отблъсната, султанатът е официално детронират, а на 17 ноември Мехмед VI напуска Истанбул на борда на британски военен кораб. Отначало той се установява в Малта, но бързо се премества на италианската Ривиера в Сан Ремо.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмммм

    11 27 Отговор
    Не знам как не са го изхвърлили фашиста ертупан до сега. Да им докара 10 бала земетресение и пак гласуват за него..

    Коментиран от #7

  • 2 Урааа

    22 17 Отговор
    Свършила е една варварска империя, ако България и Византия не са били в най-слабия си период и разединени, щяха да свършат като настъплението на арабите, които настъпват с много по-голяма армия, но са имали късмет. Пет века са експлоатирали, вече създаденото от предишни империи на Балканите и Мала Азия, нямат един нов град, християнска църква Св. София й сложили две минарета и вече е джамия, поробвали деца за армия. Сменили насилствено вярата и имената на хиляди хора по Балканите и самият Мидхад Паша го признава.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хаджи Папурко

    14 1 Отговор
    Тогава сме имали Ботев и Левски, сега Бойко и Гешев.
  • 5 Някой

    7 4 Отговор
    Всъщност за да спаси последните остатъци от Турция . Кемал Ататюрк се продава на силните на деня , тоест победителите от ПСВ. В Турция влиза западното влияние. Но ако се замислим , колко петрол е изгубила Турция в отнетите и територии? И това е било целта на Великите Сили поне 50години преди това. Да отслабят Турция до ново подчинение , и да и вземат петрола.
  • 6 ЧИЧО СТАМАТ ШУМКОВ

    4 5 Отговор
    – Гърция получава Източна Тракия, заедно с Егейските острови и под формата на зона на влияние областта около Измир.============================================================================== ГЪРЦИЯ първоначално обявява неутралитет и се включва във войната на страната на АНТАНТАТА чак през 1917 год. и печели ЗА СМЕТКА на България А НИЕ КАТО МНОГО ХИТРИ И ЛАКОМИ(ПО ТОЧНО ФЕРДИНАНД) СЕ НАБУТАХМЕ ПРИ ГЕРМАНИЯ И В РЕЗУЛТАТ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА И НИКАКЪВ ШАНС ЗА ПО НАТАТЪШНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ЗЕМИТЕ НАСЕЛЕНИ С БЪЛГАРИ..
  • 7 Симпатизант

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хмммм":

    То земетресението го докараха тези дето искат да свалят Ердоган. Обаче, въпреки това Падишах-Императорът пак печели. Ха, ха, напук на всякава атлантическа измет
  • 8 Сър Пичук

    6 3 Отговор
    Време е вече и руската империя да я последва.
  • 9 Матракчи

    1 0 Отговор
    Мустафа Кемал паша е имал топки да отхвърли унизителния договор и да спаси страната си. Наш Стамболийски е имал топки да счупи писалката след като подписва унизителния за нас договор.Последствията ги знаем.
Новини по държави: