18 Май, 2023 15:00 979 1

Продължават блокадите на протестиращите фермери в Сърбия

  • сърбия-
  • блокади-
  • фермери

Колона от 250 трактористи блокира тази сутрин пътя в района на Пожаревац

Продължават блокадите на протестиращите фермери в Сърбия - 1
Източник: БГНЕС

Протестите на селскостопанските производители в Централна Сърбия и Войводина продължават вече трети ден, информира сръбската редакция на телевизия Ен1.

Колона от 250 трактористи блокира тази сутрин пътя в района на Пожаревац, като изцяло парализира движението към Източна Сърбия. Не се съобщава за инциденти, а полицията осигурява края и началото на протестната колона, пише БТА.

Блокадите в Панчево и Богатич също продължават.

В Нови Сад във Войводина селскостопанските производители ще блокират Сентандрейския мост.

Фермерите, които вече три дни се намират на кръговото кръстовище при входа на Кралево, след като бяха спрени от полицията, прекарват втора поредна нощ на пътя.

Селскостопанските производители от областта Шумадия в Централна Сърбия се подготвят да тръгнат следобед с трактори към Белград, съобщава агенция "Бета".

През последните два дни фермери в няколко града във Войводина и Централна Сърбия използваха машини и техника, за да блокират пътища в знак на протест. Селскостопанските производители настояват, че протестът ще продължи, докато техните искания не бъдат изпълнени.

Протестите възникнаха след като седем асоциации от различни части на Сърбия не успяха да постигнат споразумение с премиера, Ана Бърнабич, и след това отказаха покана за среща с президента, Александър Вучич.

Селскостопанските производители настояват за увеличаване на субсидиите на хектар обработваема земя, премията за литър мляко да бъде 20 динара (1 лев е около 60 динара) вместо 15, както и минималната изкупна цена на млякото от 78 динара за литър. В списъка с искания е да не се начисляват акциз и ДДС върху дизела, да се въведе надценка (защитна такса) върху млечните продукти, внасяни от Европейския съюз и страните, подписали споразумението ЦЕФТА, както и сегашната субсидия на крава да се увеличи с 10 000 динара до 40 000 динара.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    7 1 Отговор
    Миналата година като имаше протести в Нидерландия тука нищо не писахте? А даже полицията стреля срещу протестиращите.
Новини по държави: