Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Май, 2023 15:10 1 731 25

Избягалият в Норвегия екс-командир от "Вагнер" мечтае да се върне в Русия

  • русия-
  • вагнер-
  • норвегия-
  • андрей медведев

Андрей Медведев, който по-рано говори за времето си, когато се е бил в Украйна, каза в един от няколкото видеоклипа, публикувани в YouTube, че сам е решил, че иска да се върне в родината си. 26-годишният бивш наемник каза, че се чувства като "някакво момче в голяма игра", от която вече не иска да бъде част

Избягалият в Норвегия екс-командир от "Вагнер" мечтае да се върне в Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бивш командир на руската частна военна компания "Вагнер", който потърси убежище в Норвегия, след като пресече руско-норвежката граница през януари, каза в сряда, че иска да се върне в Русия, въпреки че смята, че това може да представлява риск за живота му, цитира думите му Ройтерс.

Андрей Медведев, който по-рано говори за времето си, когато се е бил в Украйна, каза в един от няколкото видеоклипа, публикувани в YouTube, че сам е решил, че иска да се върне в родината си.

Още новини от Украйна

26-годишният бивш наемник каза, че се чувства като "някакво момче в голяма игра", от която вече не иска да бъде част.

"Наскоро реших, че съм готов да се върна в Руската федерация. Свързах се с руското посолство в Осло за помощ, за да улеснят завръщането ми", каза Медведев в един от петте кратки видеоклипа, добавяйки, че е взел това решение самостоятелно.

Той избяга от Русия през арктическата ѝ граница с Норвегия през януари. Тогава Медведев разказа, че е преминал през огради от бодлива тел и е избягал от граничен патрул с кучета, чувайки руски пазачи да стрелят, докато бяга през гора и над замръзнала река. Неговата история излезе на първите страници на медиите по целия свят като рядък пример за избягал в западна страна руски наемник от "Вагнер"

По това време Медведев каза, че търси убежище в Норвегия, защото се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийството и малтретирането на руски затворници, вербувани от "Вагнер", за да се бият в Украйна.

Във видео, публикувано в сряда, той каза, че ще предаде документи "утре", които според него ще помогнат за улесняването на връщането му.

"Надявах се, че ще намеря мир и спокойствие тук, че мога да зарежа цялата политика, войната, армията, но някак си не успях", каза Медведев на руски.

"Ще видим какво ще се случи в Русия. Ако ме убият, добре. Ако не го направят, благодаря много. Ако оживея, още повече благодаря."

Той беше осъден през април за участие в сбиване в бар в Осло и за носене на газов пистолет.

Тогава той каза пред Ройтерс, че гледа към бъдещето, учи норвежки и се надява да получи убежище. Самият Медведев не коментирал решението си пред Ройтерс сега.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 3 Отговор
    Нашият Глиги нема ли да си идва вече, или е забегнал в нелегалност с някоя укропка.

    Коментиран от #3, #17

  • 2 Хахаха

    12 3 Отговор
    А ГнуснатаСвиняАхмед продължава да яде сланина!
  • 3 да питам

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    А Цецо от Белград и оня от Дубай ??!
  • 4 ха ха хааа

    10 1 Отговор
    Мечтае да са самоубие ли ?!🤭😁
  • 5 Гого

    12 2 Отговор
    Хммм,Украйна...-Русия окупира 1/3,Бляк Рок притежават 1/3 и всъщност Украйна има все още своите 1/3...
  • 6 Във Виена паметникът на съветския войник

    9 25 Отговор
    е наречен от местните жители "паметник на съветския мародер"! Такова име трябва да носи и МОЧА!
    Вижте моралният облик на руските мародери:
    Интервю с двама бивши бойци от групата на Вагнер за отношението им към украински деца и други цивилни и военнопленници допълнително подчертава как Вагнер е институционализирал систематичната бруталност като част от основния си начин на действие. Руската правозащитна организация Гулагу нет публикува на 17 април видеоинтервю с двама бивши затворници, които са приключили договорите си с Вагнер и са се завърнали в Русия.

    Един от бойците на Вагнер, Азамат Ялдаров, признава, че Пригожин е наредил на отряда си да убива деца, докато е поемал контрола над Соледар, и че е погребал 18 деца, които е убил в Краснодарския край и Саратовска и Кировска област.

    Ялдаров подчертава, че Пригожин е дал заповед на бойците на "Вагнер" да "ликвидират" всички в Соледар и че Ялдаров е получил специална заповед да убива деца.

    Коментиран от #9, #15

  • 7 КАКВА РОДИНА КАВИ 5ЛВ

    10 2 Отговор
    ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ като този ДОЖИВОТ в ЗАНДАНА на СТРОГ ,ТЪМНИЧЕН РЕЖИМ.
  • 8 Аааа..Момченце бил..

    12 1 Отговор
    Дал си доброволна КЛЕТВА бе,папуняк! Стотици хиляди давахме клетва и ние като войници някога в казармите на НРБ.Пробвай се да се върнеш два дни след гарнизонка да видиш какво те чака,камо ли да бягаш в Чужда държава по време на война! Папуняк с папуняка ти,черен чувал те чака,стой си Норвегията и кротувай като мишка там!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Какъв

    17 0 Отговор
    командир е бил тоя Дечко ?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 ха ха хааа

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Какъв":

    Примири се де .. Дрътите партизани вече едва дишат ...
  • 12 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    Бързо се насити на еврогейските ценности.
  • 13 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Какъв":

    На групата по състезания с дрончета.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЕВРОНЮЗ

    7 3 Отговор

    До коментар #6 от "Във Виена паметникът на съветския войник":

    Не е вярно че ги убиват. Ядът ги живи.... А Козяшките мегафони ще бъдат първата пратка от българска страна в помощ със жива сила на Окрайна. 😜😜😜
  • 16 Алеле

    5 6 Отговор
    "По това време Медведев каза, че търси убежище в Норвегия, защото се страхува за живота си" Сега като се върне в РуЗЗия и животът му ще загуби всякаква стойност, тъй че няма защо да се страхува за него. Даже Гундяев им каза, че няма защо да се страхуват да ги заГРУЗяват в името на милиардите на Путлер.
  • 17 Последния Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Глиги дезертира още при предишната контраофанзива.Сега залива с червена боя Руското посолство.
  • 18 мдаааа

    6 3 Отговор
    Много петолъчки дрънчат из тоз сайт ... Така беше и преди време в БЛИЙЗ

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Стършел

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "мдаааа":

    Пълно е с петолъчки, но и костякъ..ков е много уважаван! То той си е жива петолъчка, но някак ма.ааа..лко по-тъмна.
  • 23 Труден за лечение

    3 2 Отговор
    И в Норвегия при Елфите, няма спасение за орките от бруталното зомбиране в мрачната страна на Мордор ...!!!

    Веднъж станал руско ЗОМБИ от Окото на Злото на Саурон, за цял живот си оставаш зомби...!!!
  • 24 Мишел

    0 0 Отговор
    Екс командирът е сержант, командир на отделение.😄😄😄
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания