21 Май, 2023 05:09 1 506 1

Националистите от "Шин Фейн" спечелиха местните избори в Северна Ирландия

  • избопи-
  • северна ирландия-
  • шин фейн

Те повториха миналогодишната си историческа победа в парламентарния вот

Националистите от "Шин Фейн" спечелиха местните избори в Северна Ирландия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ирландските националисти от партията „Шин Фейн“ повториха миналогодишната историческа победа на изборите за парламент на Северна Ирландия, като победиха своите съперници юнионисти с голяма преднина на днешните избори за местни съвети и за първи път се превърнаха в най-голямата партия на местно равнище, предаде Ройтерс.

Това е най-новата политически фаза в развитието на бившето политическо крило на Ирландската републиканска армия ИРА, което се обявява за напускане на Обединеното кралство и създаване на обединена Ирландия.

Лявата партия е на първа позиция и в проучванията на общественото мнение в Република Ирландия преди националните избори, които трябва да се произведат през 2025 г.

Гласовете за „Шин Фейн“ скочиха с почти 8 пункта до 31%

и партията спечели 137 от 462 места, като предстои да бъде обявено за кого отиват 16 мандата.

Демократическата юнионистка партия ДЮП, която до миналата година беше най-голямата партия на местно и регионално ниво, получи 118 места.

„В ход е историческа промяна и „Шин Фейн“ е начело на тази промяна в цяла Ирландия", обяви лидерът на партията в Северна Ирландия Мишел О'Нийл. Тя каза на ДЮП, че избирателите са искали от тях да прекратят 15-месечния бойкот на регионалния законодателен орган.

ДЮП разчиташе чрез тези избори да укрепи своята позиция във връзка с настояването си за допълнителни отстъпки от страна на Великобритания към Северна Ирландия в търговията след Брекзит. Това беше и причината за обявения от нея бойкот. Според ДЮП изборните резултати са били „силен мандат“, даден ѝ от юнионистката общност.

Партията получи едно място повече в сравнение с резултатите си от 2019 г.

Успехът на Шин Фейн е постигнат за сметка на по-умерени националистически и юнионистки партии.

На тези избори за първи път чернокож спечели изборна длъжност в Северна Ирландия. Това е жена масаи, получила място с листата на северноирланската националистическа Социалдемократическа работническа партия (Ес Ди Ел Пи).

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хххх

    1 5 Отговор
    "Голяма новина", но .. това са само местни избори..
Новини по държави: