Last news in Fakti

22 Май, 2023 05:23 1 133 11

Повечето граждани на РСМ не знаят какви са обсъжданите конституционни промени

  • рсм-
  • конституция-
  • промени-
  • граждани

Според 60,8% от тях, те ще имат негативни последици за страната

Повечето граждани на РСМ не знаят какви са обсъжданите конституционни промени - 1
Снимка: Уикипедия

Три четвърти от гражданите на Република Северна Македония смятат, че са достатъчно информирани за това какво представляват конституционните промени, които страната трябва да направи, според подписаната преговорна рамка и повечето от тях се опасяват, че те ще имат негативни последици за страната, показва проучване, представено в предаването Детектор на телевизия Сител.

Според проучването 75,4% от анкетираните казват, че знаят какво представляват промените в конституцията, 60,8% са на мнение, че те ще имат негативни последици за страната, а 54,5% казват, че конституционните промени няма да имат положителни последици за страната.

Проучването на Института за политически изследвания Скопие е проведено в периода от 2 до 6 май тази година.

Според вицепремиера по европейските въпроси причината, за тези резултати е дългогодишната политика на опозицията за всяване на страх и като пример посочи начинът, по който е бил приет договорът от Преспа с Гърция.

„Имахме много сходна атмосфера, твърдения, че Преспанският договор води до обезличаване на Северна Македония, че това ще е краят на нашата идентичност, и че това ще бъде предателство на държавата. Въпреки че и тогава имаше протести и напрегната атмосфера в парламента, днес виждаме ползите “, казва Маричич.

„Ако (Северна) Македония постигне успех в борбата срещу организираната престъпност и корупцията и въведе функционираща система на върховенството на закона, условията ще бъдат много по-добри и България ще бъде притисната в ъгъла, и ще трябва да спре тази политика“, каза зам.-председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски, който поясни каква е стратегията на опозицията е да се осигурят по-добри условия в преговорите с ЕС.

Според представеното проучване 56,1% от гражданите смятат, че конституцията на Северна Македония не трябва да бъде променяна, за да бъдат вписани в нея българите, като към въпроса са добавени и черногорците и хърватите, а страната да продължи с отварянето на преговорните глави, подкрепа на конституционните промени са заявили 27,5 процента от участвалите в проучването.

Повечето подкрепящите промени в конституцията са етнически албанци- 79,3% , а 72,4% от определящите се като македонци са против, сочи проучването, което е представително за страната и е направено сред 1112 респонденти.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Колкото ние сме информирани за законът на Зарков приет от НС, който се оказва закон на Сорос толкова и те за конституционните промени.

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мим

    8 2 Отговор
    Очевидно е,че тези подли и нагли макета скоро няма да видят Европа,ако все така се инатят.Дано нашите не поддадат.Все пак тях приемат,а не нас...
  • 4 шааа

    4 0 Отговор
    Заглавие: Повечето граждани на РСМ не знаят какви са обсъжданите конституционни промени

    Първо изречение: Три четвърти от гражданите на Република Северна Македония смятат, че са достатъчно информирани за това какво представляват конституционните промени

    Заключение: математиката за петокласници не е за всеки

    Коментиран от #10

  • 5 Иньор на кьорсокака

    2 1 Отговор
    Пълен иньор на античките.
  • 6 ТакаЕ

    1 1 Отговор
    "60,8% са на мнение, че те ще имат негативни последици за страната," - то в демокрацията е така .... 2/3 мълчат като ни наказват, защото са толерантни към другата 1/3, която видиш ли демокрактично ги води, нищо че нямала 50% ) До тук с "демокрацията" им по "модела на новите братя"...
  • 7 Перо

    1 3 Отговор
    Всички медии в РСМ са под контрола на ВМРО ДПМНЕ и Левицата, от бившата номенклатура на СЮК и УДБ-а и се финансират от чужди служби и националистически партии, извън страната, вкл.и Унгария! Необичайно е при това положение да има разбиране и друг резултат в социологическите проучвания! Дресировката от 1919 г., до сега е била жестока и безцеремонна, но не може да е вечна! Явно ще се наложи съдбовен избор: Или силово и радикално да се правят промените или РСМ да се откаже от присъединяването към ЕС и да си гледат СФРЮ! Чугунените глави не могат да се променят за кратко време, но не може и БГ да плаща сметката да се вкара македонисткото, извратено и с промит мозък чудовище в ЕС!

    Коментиран от #11

  • 8 Перо

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Абсолютно прав си за закона на Зарков! Там са вкарани текстове в защита на малцинствени етнически групи, които заради фундаментализъм и религиозен фанатизъм бяха забранени от ООН, като ционизма, също и протектиране на джендъризма! Никъде не обявиха неговите 10 стр. изменения и допълнения на НК!
  • 9 Поробени македонски българи

    3 1 Отговор
    За македония ако направи промените , про-сръбските елементи си хващат пътя към Сърбия кротко . Ако не влизат в миксера бой от запад и бой от исток , тогава ще си плюят на петите до Сърбия . Македония няма да влезе в Европа със сталинския македониъм , който е антибългаризъм .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 @@@ Бл-д

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Перо, а лидера на МВРО-ДПМНЕ е женен за българка, но гражданите северномакедонци, които са с промити мозъци чак до костите си едва ли знаят, но са против!?""Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се смята за най-големия противник на всичко българско в РС Македония, е женен за българка, позовавайки се на информацията, че Стевица Янева, която е сестра на съпругата на Християн Мицкоски, Роза, има българско гражданство.
    Стевица, която работи като нотариус в град Струмица, има български паспорт. Този важен документ може да бъде получен само въз основа на доказан български произход и самоопределение.Стевица Янева е в списъците за предстоящите парламентарни избори в част 47 с.Кулата от община Петрич, която е само на няколко километра от родния й град Струмица.
    Освен това и съпругът й Йорданчо Янев,който притежава най-големия ресторант в центъра на Струмица, също е български гражданин и се появява в избирателните списъци само в Благоевград. Ако иска, може да използва правото си на глас във Второ основно училище „Димитър Благоев“.
    Ако Стевица Янева има българско гражданство на основата на доказан произход, защото се дава само ако вашите предци са българи, тогава се оказва, че Роза Мицкоска също е българка.Настоящият лидер на ВМРО-ДПМНЕ Хр. Мицкоски е известен със своята остра антибългарска реторика, което често надхвърля добрия тон. Дори наскоро си позволи да каже, че ако някой каже, че Гоце Делчев е българин, „ще направи дипломатически скандал по света
Новини по държави: