23 Май, 2023 05:08 625 1

Влезе в сила едноседмичното примирие в Судан

  • судан-
  • примирие-
  • сражения

Сраженията в размирната страна продължават вече пет седмици, жертвите са хиляди

Влезе в сила едноседмичното примирие в Судан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Едноседмичното примирие между съперничещите си за властта военни и паравоенни в Судан официално влезе в сила тази нощ, на фона на продължаващите вече от повече от пет седмици сражения, хиляди жертви и над един милион разселени хора и бежанци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Не стана ясно веднага дали прекратяването на огъня, което трябва да позволи безопасното преминаване на цивилни граждани и хуманитарна помощ, действително се прилага на място, тъй като боевете, главно в Хартум и Западен Дарфур, обикновено затихват през нощта. През целия ден ООН съобщаваше за "боеве и придвижване на войски".

Междувременно жители на столицата на Судан съобщиха за полети на изтребители над няколко части на града късно тази вечер, предаде Ройтерс.

Те казаха също, че в района на близките до Хартум градове Омдурман и Бахри се чува стрелба, но не съобщиха за сериозни нарушения на примирието, което трябваше да влезе в сила в 21:45 ч. местно време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Дано
    Свобода
    За
    Народът
    На
    Република
    Судан