Last news in Fakti

23 Май, 2023 09:49 598 0

Стачката в образователната сфера в Румъния продължава

  • стачка-
  • образование-
  • румъния-
  • учители

Стачката започна вчера, когато над 150 000 преподаватели и около 70 000 непедагогически служители се присъединиха към протеста

Стачката в образователната сфера в Румъния продължава - 1
Източник: БГНЕС

Профсъюзите в образованието в Румъния продължават днес своята обща стачка и заплашват да излязат масово на улиците, ако правителството не предложи решения за техните проблеми, съобщи агенцията "Аджерпрес".

Стачката започна вчера, когато над 150 000 преподаватели и около 70 000 непедагогически служители се присъединиха към протеста.

Представители на Федерацията на свободните синдикати в образованието, Федерацията на синдикатите в образованието "Спиру Харет" и Националната синдикална федерация "Алма Матер" заявиха, че ако правителството не се ангажира сериозно с решаването на проблемите, които са предмет на общата стачка в образованието, работещите в сферата ще излязат масово на улицата.

В неделя трите синдикални организации отхвърлиха предложенията на правителството за финансови стимули за учителите в училища в непривилегировани райони, както и предложението за увеличаване на заплатите на непедагогическия персонал.

Синдикалистите заявиха: "Не се нуждаем от социални помощи! Нуждаем се от достойно заплащане!" Те изразиха благодарност към родителите и учениците за тяхното разбиране.

Министърът на труда, Мариус Будъй, заяви, че лидерите на управляващата коалиция са готови да се срещнат със стачкуващите учители "винаги, сега и незабавно", за да решат проблемите им и да възстановят учебния процес, предаде БТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: