Тема: Украйна

25 Май, 2023 10:45 15 170 24

Британското разузнаване: Русия манипулира системата за автоматична идентификация на търговските кораби

  • русия-
  • търговски кораби-
  • британско разузнаване-
  • система за идентификация

Проруски симпатизанти вероятно са извършили измамата като информационна операция, потенциално в опит да укрепят руския морал преди очакваната украинска контраофанзива

Британското разузнаване: Русия манипулира системата за автоматична идентификация на търговските кораби - 1
Снимка: Туитър

Анализът на Geollect показва, че от 14 май 2023 г. данните от системата за автоматична идентификация (AIS) на търговските кораби са били дистанционно фалшифицирани, за да създадат впечатлението за дълъг 65 км руски провоенен символ Z в Черно море, видим на софтуер за проследяване с отворен код.

Това съобщава британското министерство на отбраната в ежедневната си сводка за войната в Украйна.

Още новини от Украйна

AIS се използва за проследяване на плавателни съдове, включително за осигуряване на тяхната безопасност. Следите, съставляващи изображението, предполагат скорости на кораба до 102 възела (188 км/ч), което предполага, че са фалшиви.

Проруски симпатизанти вероятно са извършили измамата като информационна операция, потенциално в опит да укрепят руския морал преди очакваната украинска контраофанзива.

Подправянето на системата за автоматична идентификация на търговските кораби увеличава риска от морски инциденти. Въпреки руските виртуални информационни операции в Черно море, неговият физически флот остава уязвим. Корабът за събиране на разузнавателна информация Иван Хурс вероятно е бил атакуван на 24 май 2023 г.

Източник: News.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    74 6 Отговор
    Ало Лондон, ало Лондон... Британското разузнаване намери ли "Грешната Мадона с големите бомби", че Рьоне стана вече на 123 години, докато ви чака.
  • 2 акъл

    20 26 Отговор
    > (188 км/ч), което предполага, че са фалшиви.

    вероятно, но може и това да е безаналогов руски кораб, плаващ, летящ и подводен. Може да излита и в орбита, ако се налага.

    Коментиран от #3

  • 3 ССС

    81 7 Отговор

    До коментар #2 от "акъл":

    И това сигурно с програматор на пералня, щото те рашките и компютри не правят.
    Да те победи силен противник, в достоен двубой е едно. Ама да те пухат като брашнен чувал, и да ревеш, че те опухали с части от перални и лопати, прави резила още по-голям. Така, че смени иронията. Просто приеми, а и съмишлениците ти, че са могли, и са го направили, въпреки защитите. Няма да намали болката, ама срама ще е по-малък.
  • 4 Независим

    101 11 Отговор
    Великото Нато с разузнаване подпомага украинците и пак са на загуба. Полски наемници, британски спецчасти,милиарди военна помощ и оръжия. Санкции от САЩ и коалиция. И само украинците ли са най важните в света. Деца умират от глад а не чуваме да са солидарни с Африка. Нали житото щеше да спасява световния глад. Продават го в Европа. Важно е какъв сорт произвеждат, за животни или за хора. Ако САЩ ги изоставят като Афганистан кой ще е виновен. Вината е на Зеленски че преигра ситуацията и изпусна момента за преговори. А журналисти на фронта няма. Избирателно се показва и обвинява само Русия. А къде падат всички украински бомби. В Полша по невнимание или на Марс. Тактиката да се крият за цивилни е британска и американска

    Коментиран от #5

  • 5 Един Човек

    49 4 Отговор

    До коментар #4 от "Независим":

    Много правилно казано.Щях и аз да коментирам,но ти каза всичко.Разби ги.👍
  • 6 ГЕРП КЕ УМРЕ

    57 3 Отговор
    Абе къде е Залужни че един приятел пита.
  • 7 Жоро

    20 33 Отговор
    Кочината потъна....Само нашенските подлоги още квичат :D :D
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Поро

    23 4 Отговор
    Бричкания потъна. Само туземните розови еднорози още квичат
  • 10 Александър

    12 4 Отговор
    Девствена украинка в носа и уш ите с фамилия АЛ кат наште! Ма колко са непревземаеми кучките гат видят пари! Че тя полвин Бъл гария са аргаса по света, също кат Нада, нищо че е Нейнски!
  • 11 Александър

    16 3 Отговор
    Британско разузнаване каза! Що мълчат, гат убиха Даяна, ами Пен джаб! Цял свят, освен USA ги мра зи, кат оня тумбак с пурата! Гово рих с чаровна французойка на Ка лайс, не можах да и помогна- ня мах кабели¡ Говореше англайски, спря и се разбрахме на испански
  • 12 Александър

    8 0 Отговор
    Преди години по английската тел евизия имаше реглама; Чърчил дог ком!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нов европеец

    8 0 Отговор
    тия анличани изроди са научени само да грабятколонии и като видяха че ЕС няма келепир го напуснаха
  • 21 Редник

    2 2 Отговор
    Британското разузнаване не се занимава с глупости. Това са измислици на медиите от типа на ЕЖК - Една Жена Каза... 😄
  • 22 Трандафор

    4 10 Отговор
    Че то в батска Россия кое не е фалшифицирано?! като почнеш от изборите , през AIS сигнали та стигнеш чак до водката и шевовете на ватенките. Скоро ще стигнат нивото на С.Корея,,
  • 23 Бай той Толстой

    4 1 Отговор
    С Русия никой не се е "оправил".С тезигиздавипедераси пък,дето са на власт-съвсем.Очаквайте колоните на Червената армия на Ламанша -да ви донесат пак конституцията.
  • 24 Пак съм аз

    3 0 Отговор
    Империята на злото е способна само на ГНУС !!!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания