25 Май, 2023 14:15 896 2

Хуманитарната помощ за Судан се забавя, въпреки лъжливото затишие (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреждава съперничещите генерали на Судан да спазват последното прекратяване на огъня или ще бъдат изправени пред възможни санкции

Хуманитарната помощ за Судан се забавя, въпреки лъжливото затишие (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед / личен архив

Сблъсъците продължиха през нощта в Судан на втория ден от едноседмичното примирие, договорено между враждуващите военни фракции, за да се позволи доставката на така необходимата хуманитарна помощ в опустошената страна.

Жителите на Омдурман, един от трите района около сливането на реките Синия Нил и Белия Нил, които съставляват голямата столица на Судан, казаха пред агенция Ройтерс, че късно във вторник са чули размяна на огън и звук от тежка артилерия.

Прекратяването на огъня, което идва след пет седмици интензивни военни действия в столицата Хартум и други райони, включително западния регион Дарфур, се наблюдава от Саудитска Арабия и Съединените щати.

В репортаж от Хартум, Хиба Морган от "Ал Джазира" каза, че докато шофирала във вторник през Северен Хартум, тя „определено е надушвала смъртта по улиците“.

Морган каза, че могат да се видят разложени тела, разпръснати по пътищата, както и разрушени сгради, следи от куршуми и изгаряния по някои съоръжения, както и следи от артилерийски огън.

„Много хора са напуснали град Бахри [Северен Хартум]. Тези, които са останали, казват, че се опитват да опазят домовете си. Други казват, че не могат да напуснат поради икономическата ситуация“, каза тя, добавяйки, че Северен Хартум някога е бил оживен и многолюден район, с множество пазари, молове и красиви съвременни търговски центрове.

Боевете избухнаха между суданската армия и мощните паравоенни сили за бърза подкрепа (RSF) на 15 април, точно когато плановете за международно подкрепен политически преход към избори под цивилно правителство трябваше да бъдат финализирани.

В ожесточените боеве са загинали най-малко 863 цивилни, включително най-малко 190 деца, и са ранени повече от 3530 други, според Синдиката на суданските лекари.

В изявление във вторник MSF каза, че „персоналът и пациентите многократно се сблъскват лице в лице с враждуващите групировки, което им причинява както физически, така и психически травми. Въоръжените групи влизат и плячкосват помещения на MSF, констатирани са кражби на лекарства, консумативи и дори превозни средства на болниците.“

„Това шокиращо незачитане на хуманитарните принципи и международното хуманитарно право възпрепятства способността ни да предоставяме здравни грижи на хората в момент, когато те са отчаяно необходими“, се добавя в изявлението на ведомството.

Джавид Абделмонейм, лекар, работещ с MSF в Судан, написа в Twitter, че неговият екип е загубил достъп до важен склад и съдържанието му, оставяйки „последици за живота на суданския народ“.

„Преживяваме нарушение на хуманитарните принципи и пространството за работа на хуманитаристи и доброволци се свива в мащаб, който рядко съм виждал преди“, сподели Жан-Никола Армстронг Дангелсер, координатор на MSF за спешни случаи в Судан.

Борбата също така принуди повече от един милион души да напуснат домовете си. ООН казва, че броят на хората, нуждаещи се от помощ, е скочил до 25 милиона - повече от половината население.

Бавно доставяне на хуманитарна помощ

Въпреки че прекратяването на огъня доведе до относително затишие в боевете в Хартум в сряда, хуманитарните работници казаха пред Ройтерс, че доставката на хуманитарна помощ остава бавна, тъй като много служители пристигат в Порт Судан на брега на Червено море и чакат разрешенията си за сигурност.

Лекари без граници (Лекари без граници или MSF) казаха, че насилието, грабежите и административните и логистични предизвикателства непрекъснато са възпрепятствали усилията за увеличаване на дейността им.

Морган, цитирайки няколко хуманитарни групи, с които "Ал Джазира" разговаря, каза, че те все още не могат да доставят помощ, особено на Хартум.

„Това е заради продължаващото насилие. Това примирие се нарушава от самото начало, от влизането му в сила до късно снощи. Имаше силна артилерийска стрелба и битка между съперничещите фракции“, каза Морган.

Вдигайки тревога за потенциално бедствие, служител на Червения кръст каза във вторник, че ще бъде невъзможно да се преместят всички судански бежанци, които се стичат в Чад, на по-безопасни места преди началото на дъждовния сезон в края на юни.

До 90 000 души са избягали в Чад, според оценките на агенцията на ООН за бежанците миналата седмица.

Мониторинг на нарушения

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди съперничещите си генерали на Судан да спазват последното прекратяване на огъня или ще бъдат изправени пред възможни санкции.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза пред репортери във Вашингтон, окръг Колумбия, че САЩ ще работят за оказване на натиск върху съперничещите фракции да „спрат насилието, когато видим нарушения на примирието“ и ще използват неуточнени „допълнителни инструменти“, ако е необходимо.

Във видео съобщение, публикувано от посолството на САЩ в социалните медии, Блинкен каза също, че тъй като примирието е предназначено да позволи доставката на хуманитарна помощ и да възстанови основните услуги, нарушенията на примирието от която и да е съперническа фракция ще бъдат наблюдавани.

Той каза, че е бил създаден дистанционен механизъм за наблюдение на примирието, за да се проверяват докладваните нарушения, откакто примирието влезе в сила.

Той включва 12-членен мониторингов комитет, състоящ се от трима представители на воюващите страни, трима от САЩ и трима от Саудитска Арабия.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Aлфа Bълкът

    1 1 Отговор
    Столипиново срещу Факултета битката за кой е
    по-по-по-голям циганин!
  • 2 глоги

    0 0 Отговор
    лъжливото затишиЕ