Last news in Fakti

25 Май, 2023 15:48 1 549 9

Съединените щати отказаха да продадат на Тайланд изтребители F-35

  • тайланд-
  • ф-35-
  • сащ-
  • продажба-
  • изтребители

Тайландските военновъздушни сили обясниха, че причината за отказа се свързва с проблеми в обучението и техническите изисквания

Съединените щати отказаха да продадат на Тайланд изтребители F-35 - 1
Източник: Shutterstock

"Ройтерс" съобщава, че Съединените щати отказаха да продадат на Тайланд изтребители F-35.

Тайландските военновъздушни сили обясниха, че причината за отказа се свързва с проблеми в обучението и техническите изисквания.

От 2003 година Тайланд е определена от САЩ за ключов партньор извън НАТО. През миналата година Тайланд задели 13,8 милиарда бата (407,68 милиона долара) за закупуване на нови самолети, които да заменят стареещите изтребители, главно произведени в САЩ - F-5 и F-16.

Плановете на страната включваха придобиването на до осем самолета F-35A от "Локхид Мартин", предаде news.bg.

Въпреки това, продажбата на изтребителите от пето поколение зависеше от няколко условия - времеви ограничения, технически изисквания и съвместимост с поддръжката. Поради това Съединените щати не успяха да предложат сделката, както обясни маршал, Прапас Сорнчайде, представител на Тайландските военновъздушни сили.

F-35 е един от най-модерните изтребители в света и неговият износ е чувствителен въпрос. Той се продава само на най-близките съюзници на Съединените щати в Индо-Тихоокеанския регион, като Австралия, Япония, Южна Корея и Сингапур.

В момента Тайланд разполага с 12 изтребителя JAS-39 "Грипен", произведени от шведската компания "Сааб", в допълнение към американските модели, много от които са в експлоатация вече десетилетия.

Тайланд използва американска технология още от времето на Виетнамската война, когато е била домакин на военновъздушни и военноморски сили на САЩ в своите бази.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Уса

    12 2 Отговор
    За тези самолети няма части вчера го обявиха в американските медии.Ако искаш части плащаш за чертежи
  • 2 Бръкмъ 35

    8 2 Отговор
    и фъ 16 с фалшив софтуер, да се радват тайландците
  • 3 Ганьо

    5 1 Отговор
    Нашите Ф-ки какви ли ще са ми е чудно.
  • 4 Тошо

    10 3 Отговор
    ОТКАЗВАТ ЗАЩОТО НА ПРАКТИКА НЕ Е ВЪЗМОЖНА ТАЗИ ДОСТАВКА.САЩ НЯМАТ ЗА ТЯХ А,КАМО ЛИ ЗА ДРУГИ. ТЕ ПРОСТО ПРОДАВАТ ИЛЮЗИИ НА НАИВНИЦИТЕ. ВЪПРОС НА РЕКЛАМА,А ЗА ЕФЕКТИВНОСТ НЯМА ДА ГОВОРИМ .ВИЖДАМЕ.

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Чебурашка

    3 2 Отговор
    Фащ не могат да направят, защото няма от де да откраднат перални за чипове...
  • 7 Като глупаци...

    2 6 Отговор
    Нашите f-16 ще ги получим когато премахнем руските доносници в българската армия президент и политици които са пряко подчинени на д-р Митрофанова губернатор на България.
    Това не са руските летящи варели а самолети от най новата технология свързани с наземна защитна система за радиолокациони системи и свързана с база информация на НАТО. Софтуерни продукти който са със самостоятелен и и радарни кодови системи. Ще ни го съдът кога.....????

    Коментиран от #8

  • 8 Ха хо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Като глупаци...":

    Американската фирма нали се яви уж на конкурс? Тя ли поставя условията или организиращият консурса? Или не беше никакъв сонкурс!
  • 9 дядо поп

    1 0 Отговор
    Отказват защото знаят , че в най скоро време Тайван ще е китайски!