26 Май, 2023 15:00 900 8

САЩ обвиняват "Вагнер" в доставка на ракети за RSF на Судан (ВИДЕО)

  • судан-
  • преврат-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • стрелба-
  • хартум-
  • военни-
  • боеве в судан-
  • примирие в судан-
  • бежанци-
  • оон-
  • сащ-
  • вагнер

Вашингтон предупреждава, че групата на руските наемници удължава конфликта и причинява „допълнителен хаос“ в Судан

САЩ обвиняват  "Вагнер" в доставка на ракети за RSF на Судан (ВИДЕО) - 1
Снимка: Туитър

Вашингтон DC

Съединените щати обвиниха руската група "Вагнер" в предоставяне на ракети земя-въздух на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF), една от страните в продължаващия конфликт в Судан, който разсели близо 1,3 милиона души.

Обвинението срещу групата наемници в четвъртък дойде след като Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на лидера на Wagner в Мали, обвинявайки го, че се опитва да получи оръжие за войната на Русия в Украйна.

Ракетите земя-въздух в Судан допринесоха за „продължителен въоръжен конфликт, който води само до допълнителен хаос в региона“, се казва в изявление на Министерството на финансите.

RSF и суданската армия - водени от двама съперничещи генерали - са вкарани в битка за контрол над държавата и нейните ресурси от средата на април, която уби стотици хора.

Междувременно Вашингтон помогна за постигането на няколко споразумения за прекратяване на огъня след избухването на насилието. В понеделник враждуващите страни се споразумяха за едноседмично примирие, но както при предишни споразумения за прекратяване на огъня, жителите съобщават за продължаващи сблъсъци и улични престрелки.

САЩ казват, че основната им цел в Судан е да намалят насилието, преди да работят за окончателно прекратяване на боевете и връщане на страната към гражданско управление. Правозащитни групи предупредиха за хуманитарна катастрофа, ако конфликтът продължи.

Миналия месец държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен изрази загриженост относно перспективата за намеса на групировката "Вагнер" в Судан, като каза, че групата „просто носи повече смърт и разрушение“ със себе си.

„Много е важно да не видим по-нататъшното му ангажиране в Судан. И знам, че редица държави са много загрижени за тази перспектива“, каза той.

САЩ проучват дейността на Wagner в Мали

В четвъртък Министерството на финансите също така каза, че руският президент Владимир Путин е „разчитал на групата "Вагнер", за да продължи избраната от него война“ в Украйна, която е под пълномащабно нахлуване от февруари 2022 г.

Като част от съобщението САЩ наложиха санкции на Иван Александрович Маслов, ръководител на Wagner в Мали, страна без излаз на море в Западна Африка.

„Групата "Вагнер" може да се опитва да прикрие усилията си да придобие военно оборудване за използване в Украйна, включително като работи през Мали и други страни, където има опорна точка“, казаха от Министерството на финансите. „САЩ се противопоставят на усилията на която и да е страна да помогне на Русия чрез групата Вагнер.

В началото на 2023 г. САЩ определиха Вагнер като „транснационална престъпна организация“ и наложиха санкции на нейните висши лидери.

Държавният департамент също така обвини "Вагнер" по-рано тази седмица, че се опитва да пренесе „материални придобивания в помощ на войната на Русия“ в Украйна през Мали, използвайки фалшиви документи.

„Всъщност има индикации, че "Вагнер" се е опитвал да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да насочи тези оръжия през Мали като трета страна“, каза говорителят Матю Милър пред репортери в понеделник.

„Все още не сме видели никакви индикации, че тези придобивания са финализирани или изпълнени, но наблюдаваме ситуацията отблизо.“

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВАГНЕР

    21 0 Отговор
    КОИ БЯХА ТЕЗИ САЩ?
  • 2 Абе нали

    18 0 Отговор
    Им свършиха ракетите преди месеци? Да не са доставяли лопати? То според вас за тях няма, на други ще дават...
  • 3 Вагнер май и на САЩ ще спретнат една

    10 0 Отговор
    денацификсция....!!!
    Сами си го търсят
  • 4 Зеленски съм - здраво пахнем и просят

    12 0 Отговор
    Вагнеровци сичко продават, скоро и рубли на ФАЩ ще продават...и много лошо бахмутят.
  • 5 колчо

    10 0 Отговор
    Нали нямаха оръжие за бахмут пък сега изнасяли за СУДАН много си противоречите.
  • 6 Змия

    6 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ САМО САМО САЩ И НАТО ДА ПЕЧЕЛЯТ БИЗНЕСА Е ТАКЪВ ИМА ТЪРСЕНЕ ЩЕ ИМА И ПРЕДЛАГАНЕ
  • 7 Очевидно

    0 0 Отговор
    Вагнеровците са изкупили Стингър-ите от украинския черен пазар и ги продават на печалба в Африка. Хитреци ! А САЩ завиждат, защото не са в далаверата.
  • 8 Хахаха

    0 0 Отговор
    Вагнер помага на Судан както САЩ и ЕС помагат на украйна не виждам какво толкова искат САЩ